Achtergrond

Releasedag: Pro Evolution Soccer 2016

Eerste balcontact

Geschreven door Sam Beesems op
In 'Releasedag' geven we een overzicht van alle verschenen content rondom een game die vanaf vandaag in de winkels ligt. Ook geven we alle belangrijke relevante informatie en plaatsen we een eerste impressie van de uiteindelijke versie van de game. Vanaf vandaag is Pro Evolution Soccer officieel verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

De Pro Evolution Soccer-reeks heeft al jarenlang een trouwe achterban die zweert bij het realisme van Konami’s kindje in het voetbalschap. Helaas hebben andere elementen van deze games daar soms onder moeten lijden. Vorig jaar leek Konami echter een goede mix gevonden te hebben, want PES 2015 werd enthousiast ontvangen. Hieronder vindt je een korte impressie van de game voordat we je later deze week de review voorschotelen.

Waarom we je niet meteen de review serveren? Hoewel we al wat langer de beschikking hebben over PES, kunnen we het online component nog niet testen. Deze servers zijn namelijk vandaag pas online gekomen. Omdat de online multiplayer-modi van PES naar onze mening een integraal onderdeel zijn van de complete ervaring, willen we deze graag verwerken in onze definitieve recensie. Hieronder een korte impressie van redacteur Sam Beesems, die ook de recensie zal verzorgen.

Review in progress

Op een vreemde wijze is het simpele startscherm van PES een belichaming van de filosofie die de game al jaren hanteert. Geen spectaculaire intro, geen sterspeler pontificaal in beeld, niks van dat. In plaats daarvan zien we een afbeelding van een stadion en horen we het rumoer van een voetbalpubliek over de speakers. Al vanaf het startscherm lijkt PES ons één ding duidelijk te willen maken: PES draait niet om opsmuk, maar enkel om voetbal in zijn puurste vorm.

Dat realisme komt al meteen ten uiting wanneer de eerste match begint. Zodra de camera zich langs de elftallen in de spelerstunnel beweegt, valt meteen op hoe treffend de gelijkenis tussen deze spelers en hun échte wederhelften is. Sommige spelers fronsen van de spanning, terwijl anderen omkijken en enkele woorden wisselen met hun ploeggenoten. In beide gevallen is de mimiek beter dan we ooit in een voetbalgame gezien hebben. Dat is mooi, want hoewel voetbal emotie is, zijn er maar al te veel voetbalgames geweest waar spelers de mimiek van een stuk strandhout hadden.

Zodra we enkele potjes in de vingers hebben komt er echter een ander realisme boven drijven. De precieze oorzaak kunnen we nog niet in woorden vatten, maar PES 2016 voelt zoals een wedstrijd op televisie er uit ziet. Dat komt deels door de vele animaties die vloeiende gameplay mogelijk maken, maar we proeven ook een beetje hulp van de game zelf. Bij een poging om enkele keren achter elkaar op dezelfde wijze een doelpunt te maken, constateren we een aardige mate van afwijking in de afronding. Soms vliegt de bal strak en hoog het zijnet in, andere keren lijkt er wat meer curve op te zitten waardoor de bal sneller naar binnen trekt. Het gros van deze pogingen blijkt echter succesvol, wat suggereert dat dit onzichtbare mechanisme het tactische element niet lijkt te beïnvloeden. Wél geeft het je als speler het gevoel dat dit geen reeks van goed getimede knoppencombinaties is,  maar een organische en vloeiende wedstrijd.

Over tactiek gesproken: de verdediging lijkt belangrijker dan ooit. Het nieuwe ‘collision-system’ zorgt voor een zeer realistische interactie tussen twee spelers die een duel aangaan. Van shirtjes trekken tot schouderduwtjes en slidings, alles voelt goed aan. Daar komt bij dat de bal in deze situaties niet aan de voet van een speler geplakt zal blijven. Bij botsingen caramboleert deze bal alle kanten op, zoals je mag verwachten wanneer twee atletische voetballers op topsnelheid een fysiek duel aan gaan. Verover je uiteindelijk de bal door een goed getimede actie, dan zal je speler de bal dicht bij zich houden om het spel weer snel te verdelen. Dit zorgt voor een sterke nadruk op het verdedigen, want de meeste van onze aanvallen beginnen met een dergelijke verdedigende actie. 

Verschenen content

PES 2016 preview
Al jarenlang eindigt concurrent Fifa steevast op nummer één in het verkoopklassement. PES mag dan wel consistent tweede worden, in een competitie met twee spelers voelt de tweede plaats net zo goed als verlies aan. Vorig jaar maakte PES een reuzensprong naar de hoogste trede van het podium, maar kwam het net tekort. Ondergetekende speelde na jaren Fifa weer eens PES en zag dat de wereld niet zo zwart-wit is als voorheen gedacht.

Trailers

De recensie

De recensie verschijnt later deze week of op zijn laatst begin volgende week, zodra we de online modi goed hebben kunnen testen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Karin in Street Fighter 5 onthuld Minecraft: Story Mode komt op 13 oktober uit
7

Reacties op: Releasedag: Pro Evolution Soccer 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  vladimirr

  • 17 september 2015 11:15
  vandaag heeft Konami laten zien dat ze sch**t hebben aan de pc game community. echt schandalig wat ze gedaan hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jelle656

  • 17 september 2015 11:28
  Wat hebben ze gedaan dan? (serieuze vraag)

  Edit: heb het al gelezen..schandalig inderdaad, waarom vraag ik me af?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 17 september 2015 12:17
  omdat ze lui zijn. en makkelijk geld willen maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • domineur

  • 17 september 2015 12:29
  Ik hoop dat je hem via de steam store gekocht hebt, dan kun je een refund aanvragen. Dit is eigenlijk les '101' als je een Konami spel voor de PC wilt kopen. Al jaren hebben ze optimalisatie problemen in de PES serie, de PC is, net zoals bij Ubisoft een ondergewaardeerd platform. Ik heb me PES 2016 voor de PS4 hierdoor gehaald, dat is altijd hun beste product. Metal Gear Solid 5 Phantom Pain was een uitzondering, die heb ik gewoon voor de PC gehaald toen ik de benchmarks zag. Maar een Konami spel op de PC moet je eigenlijk nooit pre-orderen, totdat je de reviews hebt gezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 17 september 2015 16:02
  Kan me erg vinden in deze pre -review of hoe je het wilt noemen. Scoren in pes geeft mij een beter gevoel dan in fifa. Ook career mode als 1speler is na mijn mening in pes realistischer en daardoor leuker/uitdagender.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  No><Brakes

  • 17 september 2015 20:22
  Wat mij betreft is pro evo nooit weggeweest omdat de gameplay in elk deel altijd stond als een huis. Dat de zaken er omheen niet altijd in orde waren deed daar wat mij betreft niets aan af.
  En oh ja Sam , een wederhelft is een echtgenoot he ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mvdl27

  • 18 september 2015 13:52
  Was al verslaaft aan de demo. Ik had ook de demo van EA's Plakbal 16 gedownload maar na een paar potjes weer gedelete. De Champions League modus in PES16 is mijn favoriet. Gisteren direct aangeschaft bij MediaMarkt voor € 44,-. Spel speelt heerlijk, voelt echt als een voetbalwedstrijd, je levert echt strijd, geen enkele aanval in de repeat. PES16 is mijn nr. 1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.