Achtergrond

Releasedag: Halo 5: Guardians

Kom alles te weten over deze grote release

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
In 'Releasedag' geven we een overzicht van alle verschenen content rondom een game die vanaf vandaag in de winkels ligt. Ook geven we alle belangrijke relevante informatie. Vanaf vandaag is Halo 5: Guardians verkrijgbaar voor Xbox One.

De Halo-serie heeft de afgelopen jaren het geluk niet aan zijn zijde gehad. Waar de reeks met de eerste drie delen nog het paradepaardje van de Xbox-consoles was en een nieuw tijdperk van consoleshooters inluidde, daar heeft het daarna te maken gehad met iets wat lijkt op een identiteitscrisis.

Halo: Reach had te lijden onder het gebrek aan de Master Chief, één van de meest iconische personages ooit. Bungie vertrok om aan Destiny te werken en een nieuwe ontwikkelaar moest de serie overnemen. Halo 4 maakte veel goed, maar het verhaal was inmiddels dusdanig ingewikkeld en geforceerd dat het niet iedereen wist te bekoren. En het vorig jaar verschenen Halo: The Master Chief Collection was, ondanks het feit dat het een riant pakket was, een posterkind van één van de meest irritante problemen van deze tijd: netwerkproblemen.

Halo 5: Guardians moet veel van dat oplossen, en het is inderdaad een heel goede game, zoals in de recensie die gisteren op Gamer.nl verscheen te lezen valt. Dat neemt niet weg dat we de online modi nog niet hebben kunnen testen op drukke servers, zoals vanaf vandaag het geval is. Mocht ook deze Halo-game te kampen krijgen met netwerkproblemen, dan zullen we dat zeker melden. Vooralsnog lijkt daar echter geen sprake van en kunnen Xbox One-gamers, en met name Halo-fans, met een gerust hart Halo 5: Guardians kopen.

De recensie

Halo 5: Guardians heeft een 8,5 gescoord op Gamer.nl. Een gedeelte uit de recensie:

"Over de multiplayer van Halo 5: Guardians, die bestaat uit Arena en Warzone, is ook op Gamer.nl veel geschreven. Onze ervaringen leken iedere speelsessie te veranderen. Nu eens leek de game gebalanceerd, dan leek de game weer te chaotisch. De ene keer waren we onder de indruk van de nieuwe modi, de andere speelsessie maakte de game juist een opvallend call-of-dutiaanse indruk (en ja, we coinen hierbij die term).

Na bijna vijftien uur online te hebben gespeeld komen we eindelijk tot een concrete conclusie: Halo 5: Guardians is een ontzettend leuke multiplayer-game die concurreert met de beste online modi uit de serie.

Afijn, het is nog steeds zo dat de multiplayer van Guardians bij vlagen call-of-dutiaans aanvoelt. Je zoomt in met de rechtertrigger, de pacing is snel, je ziet ‘t in de crosshair wanneer je een opponent raakt. In dat opzicht speelt Guardians een beetje als het geraamte van Call of Duty 4, met wel diens gameplay, maar zonder de killstreaks, gadgets en diverse wapenaanpassingen."

Lees de complete recensie van Halo 5: Guardians.

Day one patch

Halo 5 heeft een opvallend grote Day One patch, een patch die voordat je met de game aan de slag gaat gedownload moet worden. De patch is namelijk ongeveer 9 GB groot. 

De patch voegt maps toe voor de multiplayermodus Arena en voegt de complete modus Warzone toe. Het is dus niet zo dat de patch bedoeld is om veel irritante bugs weg te werken, maar het voegt een compleet nieuwe modus en multiplayermaps toe.

Verschenen artikelen

Eerste Halo 5-preview
Geen Ghosts. Geen Warthogs. De bèta van Halo 5: Guardians beperkt zich tot kleine maps, zonder die zo kenmerkende voertuigen om in rond te rijden en Spartans mee aan gort te schieten. Die keuze lijkt bewust. Wie de game voor het eerst speelt voelt aan alles dat één insteek overheerst. Oog om oog, tand om tand. Halo 5: Guardians doet vanwege de hoge spelsnelheid denken aan het vlotte Call of Duty, maar ook aan de beste arenashooters van weleer.
Lees de complete preview

Halo 5: Guardians E3-multiplayerpreview
Met bekende wapens zoals de assault rifle en de needler binden spelers hier de strijd aan. Naast elkaar zoveel mogelijk stukschieten draait het om strategische punten veroveren om punten te verdienen. Deze credits kunnen vervolgens weer ingewisseld worden voor betere wapens bij vaste terminals in het thuishonk van je eigen team.
Lees de complete preview

Halo 5: Guardians singleplayerpreview
Je speelt zowel met Locke als met de Master Chief, en als twist op die twist is Halo 5 de eerste Halo-game waarin je teamgenoten daadwerkelijk een belangrijke rol spelen. Dat uit zich op verschillende manieren. Allereerst verhalend: in Halo 5 worden missies tussen de twee teams met Locke en de Chief constant afgewisseld. Locke zit Chief op de hielen, terwijl Chief zijn eigen strijd voert. 
Lees de complete preview

Laatste Halo 5: Guardians hands-on preview
Waar Halo 5 het vierde deel in voorbij lijkt te streven is de variatie aan missiedoelen. In Halo 4 deed je soms niet veel meer dan het drukken op wat in-game-knoppen, met tussendoor wat knal- en schietgeweld. In de twee missies die we spelen verniel je tanks, verstop je je in luchtschachten en blaas je vijanden letterlijk omver om je doelen te bereiken. Dat maakt de singleplayer verfrissend ten opzichte van het vorige deel, ondanks de zorgen die we baren.
Lees de complete preview

Halo 5: Guardians review
343 Industries is geen Bungie en laat dat positief blijken met Halo 5: Guardians, een unieke Halo-game die het restant van de serie na Halo 4 weer perspectief biedt. De ontwikkelaar geeft het singleplayeravontuur weer de feel van een AAA-sciencefictionepos, terwijl de verslavende multiplayer bij vlagen doet denken aan de hoogtijdagen van Halo 2.
Lees de complete review

Gamer.nl Podcast over Halo 5
Deze speciale Halo 5-aflevering draait helemaal om de nieuwste telg in de Halo-reeks. Ron bespreekt samen met een handvol Halo-fans het verhaal, de gameplay en de multiplayer van Halo 5: Guardians.
Beluister de podcast

 

Verschenen trailers

Een selectie van verschenen trailers van Halo 5: Guardians

Dit artikel delen:

Lees meer

Sega overweegt re-release Shenmue 1 en 2 Fallout 4 krijgt pre-load op pc en consoles
7

Reacties op: Releasedag: Halo 5: Guardians

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Wormpaul

  • 27 oktober 2015 11:01
  Vinden jullie bij een game als deze een day 1 review nog wel passen? 15 uur in de MP mag dan meer dan genoeg zijn maar het is niet een volledige MP (day 1 patch) en ook niet op de manier zoals de consument het zal spelen & beleven wegens alle mogelijke problemen de laatste jaren.

  Is het overwogen de review een x aantal dagen na release te doen of is het voor een site als gamer.nl te belangrijk dat een review er direct opstaat na verlopen embargo?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 27 oktober 2015 11:39
  Denk dat het meer aan de game ligt, 15 uur MP is aan de ene kant weinig maar aan de andere kant denk ik genoeg om te weten wat je voorgeschoteld krijgt.

  GNL plaatst tot nu toe (wat ik ervan gemerkt heb) alleen een review als ze er werkelijk klaar mee zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 oktober 2015 11:52
  Interessante opmerking! Daar hebben we het intern over gehad ja en het is voor ons inderdaad heel belangrijk om op de dag van het embargo een recensie te hebben, tenzij het echt niet anders kan. We hebben echter alles kunnen testen. Daarbij maken we precies melding in de recensie welke valkuilen er nog zijn en mochten bijv. servers moeilijk gaan doen maken we daar zeker melding van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 27 oktober 2015 12:23
  Dank Michel & ShadowX, dit omdat mijn aankoop gedrag zo veranderd is laatste jaren en ik nooit meer spellen bij release koop en altijd eerst de hype afwacht / eventuele DLC / patches dat het voor mij persoonlijk niets toegevoegd een "snelle" review.

  Liever pak ik een paar sites uit die ik vertrouw (waaronder Gamer.nl) en baseer ik daar mijn mening op, en of die nu op de dag zelf komt of een week later maakt voor mij dan geen verschil.

  Snap dat het voor de "hits" belangrijk is dat dingen er meteen staan maar gezien de hele markt veranderd en games steeds meer een langere levensloop krijgen na release vraag ik me af wanneer het punt komt dat de journalistieke kant dat ook volledig anders gaat aanpakken.

  Nu zijn er al kleine veranderingen merkbaar (reloaded / een extra blik hoe een online wereld nog leeft of niet etc. etc.) maar echt loslaten van het bestaande model zie ik nog weinig sites echt volledig doen, als het al mogelijk zou zijn.

  En ik mag soms veel mopperen maar complimenten voor de site die naar mijn smaak nu zo goed als uit "beta" is en weer perfect werkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 28 oktober 2015 01:08
  Heb hem vandaag binnen gekregen en me zoon stond te springen om ermee aan de slag te gaan maar moest ff wachten, ik wilde de 1e missie ff op de big screen spelen en mijn god wat was de intro VET en de gameplay geweldig, daarnaast ziet de game er enorm mooi uit.

  MP kan ik weinig over zeggen want ik speel geen MP maar LOL me zoon is ondertussen al 6 uur non stop bezig en vermaakt zich er enorm mee.

  Zal zeker gene miskoop zijn mocht je hem halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 28 oktober 2015 01:08
  @MichelMusters

  We hebben het er inderdaad over gehad maar de ervaring had ik al wat reviews betreft van GNL dat jullie die niet zomaar klakkeloos neer zetten.

  Top werk zoals gewoonlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JJNL77

  • 27 oktober 2015 12:00
  Nu 5uur mp erop geweldig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.