Achtergrond
death stranding

Rapport: Hoe presteert Death Stranding op pc?

De pc port(er)

Geschreven door Floris de Bijl op
In Rapport bekijken we hoe grote releases presteren op pc. Is er nagedacht over de wensen en verwachtingen van pc-spelers of is het gewoon een klakkeloze port? Vandaag gaat de aandacht uit naar de pc-versie van Death Stranding.

Dankzij Death Stranding zien we de Decima Engine, ontwikkeld door Guerrilla Games, voor het eerst in actie op pc. Games die eerder gemaakt zijn op basis van deze engine, zoals Until Dawn en Horizon Zero Dawn, oogstten veel lof voor hun grafische kwaliteit, ondanks de relatief oude hardware waar ze op draaien. Nu Death Stranding op pc verschijnt heeft deze engine opeens toegang tot veel meer paardenkrachten dan het gewend is. Gelukkig weet de Decima Engine deze kracht uitstekend aan te wenden om de wereld van Death Stranding in ongekende kwaliteit weer te geven.

Prestaties

Zelfs op een heel bescheiden systeem is het mogelijk om 1080p de 30fps te bereiken, de framerate waar Death Stranding op draait op de PlayStation 4. Volgens uitgever 505 Games heb je voor 1080p en 30fps minimaal een Ryzen 3 1200, Radeon RX 560 4GB en 8GB RAM nodig. Een systeem met deze onderdelen is al voor 400 à 500 euro te bouwen en levert nét dertig beelden per seconde op met anti-aliasing aan.

De aanbevolen systeemeisen liggen iets hoger. Voor 1080p en 30fps wordt een Ryzen 5 1400 met RX 570 4GB aangeraden, voor 1080p en 60fps een Ryzen 5 1600 met een RX 590. Voor 1440p of 4K geeft 505 Games geen systeemeisen op, maar uit verschillende benchmarks blijkt dat je minstens een RTX 2060 nodig hebt om op 4K een acceptabele framerate te halen.

death stranding

De mogelijkheden voor het aanpassen van de grafische instellingen zijn helaas wat beperkt: je kan voor de opties ‘Graphics Quality’ en ‘Model Detail’ kiezen uit Low, Medium, Default of Very High. De enige andere mogelijkheden zijn het aan- of uitzetten van ambient occlusion, reflecties, anti-aliasing, bewegingsonscherpte en scherptediepte.

Opvallend is de keuze van Kojima Productions om alleen DirectX 12 (DX12) te gebruiken als API, in plaats van een combinatie van DX11 en DX12. Dit heeft als gevolg dat de game alleen op Windows 10 draait met een moderne GPU die DirectX 12 ondersteunt. Volgens de Steam Hardware Survey is dit voor 21% van de Steam-gebruikers niet het geval. Die kunnen vanwege een oudere Windows-versie of videokaart de game dus niet spelen.

Ondersteuning

Omdat Death Stranding alleen DirectX 12 ondersteunt, kan de game wel volop gebruik maken van de moderne functies die DX12 verschaft. Zo heeft het spel volwaardige HDR-ondersteuning, mits je beschikt over een HDR-monitor en alle relevante HDR-instellingen in Windows hebt aangezet.

De andere innovatie in de pc-port is Deep Learning Super Sampling (DLSS) 2.0. Deze techniek van Nvidia rendert het beeld in een lage resolutie, om deze vervolgens met de tensor cores op RTX 20-series videokaarten op te schalen naar de weergaveresolutie. Hierdoor hoeft de videokaart minder werk te verrichten om ieder beeld te renderen, waardoor de GPU meer beelden per seconde kan genereren. Dit is met name merkbaar op hogere resoluties: in 4K met een RTX 2060 zorgt DLSS 2.0 voor 30% meer beelden per seconde.

Waar het bij de pc-port wel aan schort, is de ondersteuning voor ultrabreedbeeld monitoren, zoals 21:9 en 32:9. In bij beide beeldverhoudingen zijn er zwarte balken aan de zijkanten van het scherm te zien, omdat Kojima Productions exact 21:9 gebruikt als verhouding. De meeste monitoren die als 21:9 worden aangeprezen hebben echter een beeldverhouding tussen 43:18 en 64:27. Een 1080p ultrabreedbeeld monitor heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2560x1080, terwijl de game van 2520x1080 uitgaat.

death stranding

In de instellingen kan deze resolutie niet handmatig aangepast worden om wel op de juiste verhouding uit te komen. De game geeft namelijk alleen de keuze om de beeldverhouding te wisselen tussen 21:9 en 16:9, en de bijbehorende resolutie te wisselen tussen 720p, 1080p, 1440p en 4K. Er bestaat wel een workaround om ondersteuning te krijgen voor ultrabreedbeeld monitoren, maar daarvoor is het nodig om de bronbestanden van het spel aan te passen, waardoor deze workaround na iedere update waarschijnlijk weer verdwijnt.

Opties en controls

Bij het porten van Death Stranding zijn de technische zaken uitstekend omgezet, maar er is minder rekening gehouden met de specifieke wensen van pc-gamers, met name als het om toegankelijkheid gaat. Gamers met een handicap spelen vaker op pc omdat daar meer mogelijkheden zijn voor invoer en aanpassingen om games (meer) speelbaar te maken, maar juist hier laat Death Stranding wat steekjes vallen.

Sommige toegankelijkheidsopties zijn overigens wel aanwezig: zo heeft de port uitstekende mogelijkheden om knoppen toe te wijzen, bijvoorbeeld voor de Adaptive Controller. Over het algemeen is Death Stranding goed te spelen met zowel een controller als muis en toetsenbord. Als een controller is aangesloten biedt de game bovendien de mogelijkheid om automatisch te richten, maar daar houden de toegankelijkheidopties min of meer op.

death stranding

Zo biedt het spel wel ondertiteling aan, maar kan de kleur hiervan niet worden aangepast. Deze ondertiteling verschijnt alleen wanneer personages spreken en niet voor contextuele geluiden, zoals BB die aan het huilen is of een BT die nadert. Het gebrek aan ondertiteling voor deze auditieve aanwijzingen kan de game lastiger maken voor slechthorenden. De audio-instellingen zijn ook zéér beperkt: er is maar één volumeknop voor het algemene volume van de game. De speler kan niet kiezen om alleen het volume van de muziek lager te zetten of de dialogen harder te maken.

De interface van de game is erg gestileerd met veel elementen die er weliswaar mooi uitzien, maar geen functie hebben in de menu’s. Daar komt bovenop dat het spel geen optie heeft om te compenseren voor kleurenblindheid.

death stranding

De hogere grafische kwaliteit van Death Stranding op pc is goed te merken tijdens de wandelingen door het prachtige landschap, maar het belangrijkste voordeel van de port zijn de extra beelden per seconde. Deze zorgen ervoor dat het besturen van Sam Porter Bridges ten alle tijden strakker aanvoelt en maken de game over het algemeen een stuk fijner om te spelen.

Conclusie

Kojima Productions kreeg met deze overzetting de kans om Death Stranding toegankelijker te maken voor mensen die hem niet op de PlayStation 4 hebben kunnen spelen, maar deze kans heeft de ontwikkelaar helaas laten liggen. Waar Death Stranding op pc wel in uitblinkt, is de grafische kwaliteit en de mogelijkheid om de game op zestig frames per seconde te spelen. De combinatie van de betere graphics en hogere framerate maken deze port in elk opzicht beter dan de PS4-versie, ondanks het gebrek aan toegankelijkheidsopties.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Batterijduur DualSense drie à vier uur langer dan DualShock 4' De unieke personages in Crusader Kings 3
9

Reacties op: Rapport: Hoe presteert Death Stranding op pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Reklaw

  • 3 augustus 2020 12:16
  Sinds een paar weken eindelijk een UHD 4k monitor waarbij mijn 2 maanden eerder gekochte game pc eindelijk kan weergeven wat het beest kan. DS ziet er geweldig uit en speelt enorm soepel op 4k,3860 x 2160. Res. Het is ook een aparte game. Een game waar je geduld voor moet hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 3 augustus 2020 13:33
  Wordt de schrijver betaalt om AMD te promoten ofzo? want alleen bij de 4k specs wordt even een Nvidia GPU genoemd, bij de rest alleen AMD combinaties… Terwijl de minspecs bij het spel gewoon ook nvidia GPU's genoemd worden.. OF is de schrijver nogal AMD biased…

  En van origine is het spel gewoon compleet ontwikkeld op de PC, dus niet zo vreemd dat het niet veel moeite kostte om de PC versie later uit te brengen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 3 augustus 2020 14:05
  @SuperDre Afgezien van het feit dat ik een tientje van AMD krijg elke keer als ik ze noem, is het vermelden van beide merken bij elke instantie van de systeemeisen wat onhandig omdat je dan drie regels achter elkaar componenten op moet noemen. Dat ik dan kies voor AMD/AMD in plaats van Intel/Nvidia komt door het feit dat AMD op dit moment relevanter is in het budgetsegment dan Intel of Nvidia. Als iemand toch team blauw-groen is dan kunnen ze bovendien makkelijk de equivalente CPU/GPU zoeken, zonder dat ik die hier hoef te benoemen.

  Overigens wordt elk spel ontwikkeld op pc (of iets zeldzamer, op een mac), maar dat betekent niet dat het makkelijk is om een pc-versie uit te brengen. Ik kan me zo voorstellen dat het porten van een game die aanvankelijk alleen voor de PlayStation 4 is ontwikkeld niet triviaal is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 3 augustus 2020 14:49
  @FlorisdeBijl Bovendien weet een beetje PC gamer wel welke Nvidia kaart ongeveer gelijk is aan welke AMD kaart.

  @SuperDre Over het "ontwikkeld op pc" verhaal. Dit is dus een typische reactie van iemand die niet weet waar ie over praat. Denk nou niet dat die pc waarop ontwikkeld wordt hetzelfde is als de windows machine die de gemiddelde burger thuis heeft staan. Er zit echt wel een heel groot verschil tussen een game pc en een systeem waarop ontwikkeld wordt. En zoals al aangegeven, het gaat er niet om waarop t ontwikkeld is, maar waarvoor t ontwikkeld is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 3 augustus 2020 13:46
  Het voelt alsof je in bios zit ipv naar een serie te kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 3 augustus 2020 14:52
  Een bericht over Death stranding, het wachten is op een reactie van TheDeeGee in de trend van DHL, of PostNL, en uiteraard een GAAAAAP.
  Echt tijdloze humor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 3 augustus 2020 15:10
  @darkmanwls nou zal ik het maar doen dan. Deze game die echt super uniek en super leuk.
  Als je als een Postman wil spelen. Pieter post de game jongens XD haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 3 augustus 2020 17:54
  Hoe die presteert? Prima, voor een echte analyse kan het beste het filmpje van Digital Foundry op Ytube bekeken worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 5 augustus 2020 11:01
  kleinigheidje, er wordt steeds gesproken over een GTX 20xx, maar dat moet natuurlijk RTX 20xx zijn ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.