In elke game series staat een verhaal centraal. Of het nu gaat om een adventure game, een first-person shooter of een role playing game, als het geen verhaal bevat, hoe dun dan ook, valt de game in duigen. Gelukkig is het bij de games van tegenwoordig goed gesteld met verhaallijnen en kunnen sommige games onverwacht origineel om de bocht komen. Een game serie die toch zeker wel een mysterieuze sfeer en setting heeft en waar het verhaal door eigenlijk ook door de speler zelf wordt verteld is toch wel de Sands of Time trilogie van Prince of Persia. We nemen een kijkje in de wereld van de Prins, om te zien waar het voor hem ooit begon en waar hij nu uiteindelijk is beland. Prince of Persia: The Sands of Time

Stel je voor, je vader is één van de machtigste krijgsheren op aarde en je staat aan zijn zijde als hij de Maharajah van Persië op zijn knieën dwingt. De Maharajah biedt je vader alles aan wat zijn hart maar begeert, goud, juwelen en onbetaalbare voorwerpen. Onder deze voorwerpen een gigantische zandloper, gevuld met goud zand en een mysterieus dolk. Het gerucht doet de ronde dat diegene die het zand weet te bevrijden uit de zandloper, heerser over de tijd wordt en de machtigste man van de aarde wordt. Dan maak je de grootste fout van je bestaan, je neemt een niet overwogen besluit en plaatst de dolk in het slot van de zandloper. Op dit moment bevrijd je The Sands of Time en veranderd je wereld in een hel, waar niets meer is wat het ooit is geweest. Dat is precies wat The Prince of Persia overkomt in zijn eerste avontuur. Al springend, klimmend, en klauterend probeert de Prins terug te vechten tegen het zand, maar komt er al snel achter dat de gemene Vizier van de Maharajah achter de schermen de Prins manipuleert om zo uiteindelijk zelf de macht van het zand in handen te krijgen. Samen met de dochter van de Maharajah, de Prinses Farah, keert de Prins zich tegen de Vizier en proberen ze het zand weer terug in de zandloper te krijgen. Uiteindelijk lukt het de Prins om dit te verwezenlijken en wordt de tijd teruggedraaid. De enige die op dat moment nog iets weet van de vele avonturen die zich net hebben afgespeeld is de Prins zelf, want Prinses Farah heeft totaal geen herinneringen meer en ziet in haar ogen de Prins nu voor het eerst.

De Prins op zijn eerste avontuur naast Prinses Farah met pijl en boog Prince of Persia: The Warrior Within

Een aantal jaar na de treurige afloop van Prince of Persia: The Sands of Time, keert onze Prins terug naar de stad van zijn geboorte, Babylon. Het vervelende is alleen dat de Prins op dat moment constant op de hielen wordt gezeten door een mysterieus en donker wezen. Een wezen dat maar niet van ophouden weet en de Prins blijft achtervolgen tot deze sterft. De Prins ontvlucht de stad en wordt opgevangen door een oude blinde nomade die hem verteld dat de Prins in zijn vorige avontuur per ongeluk een gat in de tijd heeft gemaakt en dat een bewaker nu op zoek is naar de Prins om dat gat te dichten, een bewaker die de naam Dahaka draagt. Op de hielen gezeten door de Dahaka, besluit de Prins om The Sands of Time uit de tijd te gaan laten schrijven. Zonder The Sands of Time vind het eerste avontuur ook niet plaats en zal de Dahaka theoretisch moeten verdwijnen. The Sands of Time zijn nu het bezit van The Empress of Time en de Prins doet er alles aan om bij deze dame op visite te geraken. Tijdens een van de vele gevechten in het paleis van The Empress of Time, redt de Prins een op het eerste opzicht onschuldige bediende van The Empress. Deze bediende heet Kaileena en bedankt de Prins voor haar leven door hem te vertellen hoe hij in het binnenste van het paleis kan geraken. Wat de Prins echter niet weet is dat Kaileena niemand minder is dan wie hij eigenlijk zoekt; The Empress of Time. Als hij er later achterkomt dat Kaileena niet een kwaadaardig monster is, komt hij lijnrecht tegenover zijn missie te staan om The Sands of Time te vernietigen. Het enige dat hij nu nog kan doen, is het op te nemen tegen de Dahaka in de hoop het mysterieuze wezen te verslaan en het gat in de tijd te laten voor wat het is.

De mooie en enigmatische Kaileena naast de mysterieuze en gevaarlijke Dahaka Prince of Persia: The Two Thrones

Vermoeid, vol met littekens en met lood in de schoenen, keert de Prins na zijn gevecht met de Dahaka terug naar Babylon. In zijn armen de enigmatische Kaileena, voorheen The Empress of Time. Maar helaas voor de Prins vindt hij in zijn geboorte stad niet de vrede waar hij op gehoopt had. Een geniepig plan wordt in uitvoering gebracht door een sterke vijand en de Prins ziet zijn geliefde Kaileena voor zijn ogen vermoord worden. Met haar dood worden The Sands of Time wederom bevrijd en aan de wereld blootgesteld. Ook de Prins moet er dit keer aan geloven als The Sands of Time ook hem aantasten en hem een vloek opleggen die zijn weerga niet kent. De vloek ontketent de donkere kant van onze Prins en stukje bij beetje neemt hij de controle van de Prins over. Donkerder, valser en vooral vele malen gevaarlijker begint de Dark Prince aan de uitwerking van zijn eigen lot, een uitwerking zonder de goede kant van de Prins. Nu is het aan de speler om een manier te vinden om de vloek van The Sands of Time uit het lichaam van de Prins te krijgen. Of je dat lukt is natuurlijk de vraag, wat wel zeker is, is dat je een gigantisch avontuur te wachten staat vol puzzels, gevechten en een hoop ren en spring werk. Gaat het je lukken? Wat doet Prinses Farah in Babylon? De tijd zal het leren….

De "normale" Prins en zijn Donkere tegenhanger