In Prince of Persia: The Two Thrones zal de prins op bepaalde, vaste momenten veranderen in een donkere versie van hemzelf: The Dark Prince. In deze hoedanigheid heeft de prins een zwartgeblakerde huid, puntig haar, lichtgevende ogen en vreemde inscripties over zijn lichaam. Deze angstaanjagende verschijning heeft een hele reeks nieuwe mogelijkheden die ervoor moeten zorgen dat de gameplay van The Two Thrones nog gevarieerder en spannender is. Kettingen

Hoewel The Dark Prince ook nog steeds de Dagger of Time bij zich draagt, zijn twee lange stalen kettingen zijn voornaamste wapens. Wanneer je deze hanteert staat een hele reeks nieuwe combo's tot je beschikking, waarbij alle tegenstanders in je omgeving het zullen moeten ontgelden. Met de kettingen kun je tegenstanders naar je toe trekken, maar ook van je af houden. Dit doe je door de ketting boven je hoofd rond te zwaaien. Door je ketting om een paal te slaan en vervolgens rond de paal te rennen, verander je in een soort gehaktmolen. Alles wat op het pad van de ketting komt, wordt in tweeën gehakt.

Puzzelen met Kettingen

Ook in de platformgedeeltes in het spel komen de kettingen tot hun recht. Met de kettingen kan The Dark Prince bijvoorbeeld aan stokken slingeren, om zo grotere afstanden te overbruggen. Wanneer je langs de muur loopt kun je lampen aan de muur, voor ditzelfde doel gebruiken. Gigantische afgronden vormen zo geen uitdaging meer. Speciale stenen kunnen met de kettingen uit de muur worden getrokken.

The Sand of Health

Om de gedaante van The Dark Prince te handhaven, heb je zand nodig. Wanneer je als The Dark Prince speelt, zal je gezondheid langzaam afnemen. Alleen door nieuw zand op te rapen, kun je je gezondheid terug op peil helpen. Bij gevechten is dit geen probleem en werkt het juist in je voordeel. De meeste tegenstanders die je ombrengt laten immers zand vallen. Bij de puzzelgedeeltes is nu haast geboden. Lukt het je niet tijdig op een plek te komen waar een refill voor je zand te vinden is, dan zul je het met de dood moeten bekopen.

Speed Kill

Net als de gewone prins kan ook The Dark Prince de zogeheten Speed Kills uitvoeren. Dit doe je door ongezien je tegenstander te benaderen. Waar de gewone prins op het juiste moment op de knop moet drukken om een Speed Kill uit te voeren, zul je bij The Dark Prince juist moeten buttonbashen om je tegenstanders met je kettingen te wurgen. Wanneer je boven ze hangt en ze met je kettingen omhoog hijst, hoef je overigens louter toe te kijken hoe de prins het leven van zijn opponenten vakkundig beëindigt.

Water

De enige manier om weer uit de gedaante van The Dark Prince te komen, is een aanraking met water. Water dat overigens een stuk sporadische in de omgeving te vinden is, dan in de voorgaande Prince of Persia spellen. Water komt eigenlijk alleen voor wanneer je van The Dark Prince in de gewone prins verandert, of bij de bekende fonteinen waar je je spel kunt opslaan. Wanneer je als The Dark Prince speelt zul je deze fonteinen overigens niet aantreffen, in deze hoedanigheid zul je moeten blijven spelen tot je je normale vorm weer hebt aangenomen.