Prince of Persia: The Two Thrones is het derde en laatste deel in de Sands-trilogie. Na het sprookjesachtige 'The Sands of Time' en het strijdlustige 'The Warrior Within', zoekt 'The Two Thrones' de gulden middenweg. Het spel hoopt het beste van zijn twee voorlopers in zich te verenigen en voegt eveneens enkele nieuwe spelelementen toe aan de geprezen spelreeks. Deze featureweek bekijken we hoe dit heeft uitgepakt, maar we beginnen met een uiteenzetting van belangrijkste de speleigenschappen.

Aan het begin van The Two Thrones denkt de Perzische Prins zijn noodlot te zijn ontlopen. Hij keert per schip terug naar zijn geboorteplaats Babylon, met de bloedmooie Kaileena aan zijn zijde. Wanneer Babylon in zicht komt blijkt alles echter niet meer zo vredig te zijn. Grote rookpluimen stijgen boven de stad uit en al snel schieten de projectielen de prins om de oren. Zijn schip wordt aan gort geschoten en de prins belandt in het water. Even later ligt hij op het droge. Hij krabbelt op en besluit uit te zoeken wat er met Babylon aan de hand is.

Nieuwe bewegingen

Aan de besturing is in Prince of Persia: The Two Thrones niet al te veel veranderd. De meeste kenmerkende bewegingen van de prins zijn nog van de partij. Zo kan hij nog steeds sierlijk tegen muren lopen, aan randjes hangen, tussen palen heen en weer springen en via een gordijn naar beneden glijden. In The Two Thrones zijn hier een aantal dingen aan toegevoegd. De prins kan bijvoorbeeld zijn mes in speciale gaten in de muur steken, waardoor hij aan de muur kan blijven hangen. Via luiken kan hij diagonale sprongen vanaf de muur maken, handig om op schier onbereikbare plaatsen te komen.

Speed Kill

Nieuw in The Two Thrones is het Speed Kill systeem. Deze kun je activeren wanneer je een tegenstander ongezien hebt weten te benaderen. Wanneer je een Speed Kill activeert zal de prins op sierlijke wijze zijn tegenstander ombrengen. Je kunt echter niet rustig toekijken. Wanneer het zwaard van de prins in deze slachting oplicht, dien je namelijk zo snel mogelijk op een knop te drukken. Doe je dit niet op tijd, dan wordt de Speed Kill beëindigd en dien je alsnog op de ouderwetse manier te knokken.

The Dark Prince

Maak kennis met de nieuwe hoedanigheid van de prins: The Dark Prince. Regelmatig neemt dit alter-ego de controle over het lichaam van onze Perzische vriend. In de rol van de Dark Prince ziet de prins er angstaanjagend uit, met een zwartgeblakerde huid, grote puntige kuif en lichtgevende inscripties op zijn armen. Zijn mes is vervangen door een tweetal kettingen, waarmee hij tegenstanders naar zich toe kan trekken. Door de kettingen boven zijn hoofd te zwaaien houdt hij tegenstanders op afstand, slinger de ketting om een paal, en je hakt alles in stukjes wat op je pad komt.

Spelen met Zand

Net als in de voorgaande twee delen spelen The Sands of Time nog steeds een rol in The Two Thrones. Aan dit aspect is overigens niet al te veel veranderd. Je kunt namelijk nog steeds de tijd terugspoelen of vertragen wanneer nodig. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je Speed Kill mislukt. Ook de Dark Prince beschikt overigens over de mogelijkheid de tijd terug te spoelen.

Prince of Persia: The Two Thrones ligt momenteel in de winkel voor de PS2. Eind deze week zal het spel ook voor Xbox, PC en GameCube beschikbaar zijn. Daarnaast verschijnt er vrijdag voor PSP bezitters een conversie van Prince of Persia: Warrior Within en kunnen DS bezitters op de tactische toer met Battles of Prince of Persia.

Prince of Persia: The Two Thrones Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal / Casablanca Uitgever: Ubisoft Platformen: PlayStation 2, PC, GameCube, Xbox Prijs: va. €39,99 Release: Nu verkrijgbaar