Achtergrond
Pokemon

Pokémon-update 1: de eerste 120 pokémon zijn (bijna) binnen

Eilandhoppen, ballongevechten en op Safari

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Goed nieuws: een maand nadat ik begon met het vangen van alle 721 Pokémon, loopt mijn plan nog op schema. Als het meezit heb ik binnen enkele maanden een volledige verzameling pokémon. Of nou ja, hopelijk.

Voor iedereen die mijn eerste aankondiging heeft gemist, even een snelle samenvatting. Ik probeer iedere maand 120 pokémon te vangen – een box met dertig per week. Daarbij ga ik de lijst op de volgorde van de Pokédex langs, wat betekent dat ik alle generaties chronologisch langsloop. In de afgelopen maand moest ik daarom de eerste 120 pokémon uit Red, Blue en Yellow vangen. Voor iemand die met deze games was opgegroeid een vrij nostalgische trip.

De eerste week bleek een eitje. Ik had in mijn savegames van Pokémon Y en Omega Ruby nog een Bulbasaur, Squirtle en Charmander, omdat ik jaren terug met een vriend heen en weer ruilde om alle originele starter-pokémon te bemachtigen. Ik stopte ze bij een fokker met een Ditto, fietste rondjes totdat er eieren werden gelegd en fietste nog wat langer tot die eieren uitkwamen. Binnen een paar minuten had ik drie van iedere Pokémon, zodat ik met wat levelwerk hun evoluties ook kon bemachtigen. Zo had ik met vrij weinig moeite negen van de dertig Pokémon die ik nodig had. 

Pokemon

De rest bleek ook een eitje. Hoewel de Pokémon van die week uit de eerste generatie stammen, hadden ze bijna allemaal wel een plekje in de nieuwe games gekregen. Het was dus een kwestie van rondvliegen, vangen en af en toe wat trainen voor de juiste evoluties.

Als er overigens een pokémon-equivalent van PETA bestaat, dan hoop ik niet dat ze worden ingelicht over mijn Ditto. Die heeft in zijn afgelopen maand als broedkip ontzettend veel over zich heen gekregen – en het zal in de komende maanden alleen maar vaker gebeuren. Mijn 10-jarige zelf, die geloofde in de moraal van de tekenfilmserie, zou verafschuwd zijn.

Ik kreeg hoe dan ook vertrouwen in mijn missie. Als het vangen en evolueren van pokémon zo simpel is, dan heb ik die Pokédex zo vol, toch? 

Eilandhoppen

In de tweede week werd het een stuk lastiger. Hoewel ik het gros van m'n wekelijkse lijst zo had gevangen, bleken Meowth, Persian, Venonat en Venomoth op een voor mij onbekende locatie te zitten. Deze pokémon zwierven namelijk rond op de Mirage Islands van Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire – eilanden die op geen kaart te vinden zijn.

Na wat googelen bleek dat deze eilanden iedere dag op willekeurige plekken verschijnen, waar je alleen met een speciaal fluitje naartoe kunt vliegen. Een fluitje dat ik nog helemaal niet in mijn savegame had bemachtigd. Ik moest dus een flink deel van Omega Ruby binnen die dagen uitspelen om deze vier beestjes te vangen. 

Pokemon

Zelfs toen was ik er nog niet. Niet alleen verschijnt er iedere dag een eiland op een andere locatie; deze eilanden zijn ook verschillend van elkaar. Het was dus een kwestie van iedere dag de game opstarten, het eilandje afkammen en hopen dat de pokémon die ik zocht zouden opdagen. Gelukkig gebeurde dat voor de week voorbij was en liep alles nog op schema.

Minigames

In de tweede week moest ik ook Nidoking en Nidoqueen bemachtigen – evoluties van Nidorino en Nidorina die je alleen kunt krijgen door een speciale steen op ze te gebruiken. Dat was die week nog een kwestie van het internet openen en zien waar er stenen in de spelwereld lagen, zodat ik ze kon oppikken. Daarmee begon er alleen een tijdbom te tikken. Het aantal stenen in het spel is beperkt, dus ik moest een manier vinden om er genoeg te vinden voor latere evoluties.

Daar zijn een aantal methodes voor, waarvan ik er met name twee ben gaan gebruiken. Ten eerste zijn er de eilanden in Omega Ruby, zoals hierboven al even besproken. Daar liggen af en toe scherven verborgen, die je bij een verzamelaar kunt omruilen voor stenen. Een simpele manier om ze te bemachtigen, maar je bent afhankelijk van een grote geluksfactor. Er is immers slechts een keer per dag een eiland, waarop niet altijd zo'n scherf ligt.

Ik ben daarom vooral tijd gaan steken in de Super Training-minigame bij Pokémon Y. Hierbij kies je een pokémon, waarmee je door een 3D-arena rondvliegt en ballonen kapot moet schieten alsof je Star Fox speelt. Dat doe je in eerste instantie om de statistieken van een pokémon te verbeteren, maar zodra je de grens bereikt komen er nieuwe levels bij. Levels die je kunt uitspelen om af en toe een steen te winnen. Ook daarbij moet je geluk hebben (je krijgt niet altijd waar je naar op zoek bent) maar je kunt tenminste blijven spelen totdat je hebt wat nodig is. 

Pokemon

Dat bleek later in de maand handig, want in de derde en vierde week waren er flink wat pokémon die zo'n steen nodig hadden. Volgende maand heb ik sowieso een watersteen, vuursteen en dondersteen nodig om een Eevee in al zijn drie originele vormen te laten transformeren. Daar had ik deze maand nog niet veel aan, maar ik ben alvast aardig op weg.

Op Safari

Pokémon-games hebben al jaren een Safari Zone, waarin je exotische diertjes op alternatieve wijze kunt vangen. In Pokémon Y werkt die plek iets anders. De Safari bestaat uit slechts een enkel veld, waar je alleen in kunt door iemand uit je vriendenlijst te selecteren. Het spel genereert pokémon van een bepaald type, op basis van de vriendcode van deze persoon.

Het is een wat onhandig systeem om pokémon mee te bemachtigen, omdat je specifieke vrienden nodig hebt voor specifieke pokémon. Ik voeg liever niet wildvreemden toe om de juiste Safari-pokémon te krijgen. Wel heb ik alvast mijn huidige vriendenlijst doorgespit, om alle pokémon gekoppeld aan hun in de verzameling te zetten. Dan heb ik ze alvast.

Voorlopen

Ik moet bekennen: in weken dat ik wat eerder klaar was dan gedacht, heb ik vooruit gewerkt. Zo heb ik al aardig wat van de pokémon die ik volgende week pas nodig heb. Ik was lekker bezig, dus waarom stoppen? Daarnaast kwam ik tijdens mijn zoektocht een hoop beesten tegen die pas over vele maanden nodig zijn, die ik alvast heb gevangen. Ik was er toch. Ik heb dus al rond de 300 pokémon in de bank zitten, terwijl ik er slechts 120 nodig had.

Tegelijkertijd zit er een gat in mijn lijst waar ik niet blij mee ben. Ik moest deze week een Chansey moeten vangen, maar deze pokémon is mij tot op heden ontglipt. Om deze te krijgen, moet je namelijk de voorevolutie Happiny vinden op één van de Mirage Islands. En laat dat nou nog niet gebeurd zijn. Ze komt geheid eens langs terwijl ik iedere dag de 3DS aanzet om de eilanden te checken, maar tot dan is het een gapend gat in mijn verder best complete lijst. 

Volgende maand

Het gaat nog een uitdaging worden om de laatste dertig pokémon van de eerste generatie te bemachtigen, want ik zal nu voor het eerst legendarische beesten in de lijst tegenkomen. Mewtwo heb ik gelukkig al en Articuno vliegt in mijn savegame rond, maar Zapdos en Moltres zijn alleen te bemachtigen door speciale codes in te vullen. Codes die alleen bij speciale evenementen worden weggegeven.

Daarnaast zal ik de starter-pokémon uit Gold, Silver en Crystal moeten bemachtigen, waarvan ik er op dit moment slechts twee heb. Hoe ik die derde vind? Ik heb nog geen flauw idee. We gaan dus een moeilijke maand tegemoet, maar ik zie nog geen reden om op te geven. Als ik er 120 kan vangen, dan moet 721 ook wel lukken. Toch?

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Euro 2016-versie PES 2016 nu in de winkels Mirror’s Edge Catalyst uitgesteld naar juni
12

Reacties op: Pokémon-update 1: de eerste 120 pokémon zijn (bijna) binnen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Wormpaul

  • 22 april 2016 10:09
  Leuk om te lezen!!

  Succes komende maanden, nooit een Pokemon gespeeld maar het klinkt wel verslavend en tegelijkertijd als heel veel "werk"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Galixy84

  • 22 april 2016 10:35
  Netjes hoor. Maar ik denk dat je het niet gaat lukken om alles dit jaar nog te vangen. Ik ben vanaf pokemon white begonnen met mijn pokedex en na 800+ uren moet ik nog slechts 3 legendaries krijgen.
  Ik heb ze zelfs fysiek allemaal in mijn pokemon bank. Ik kan jou wel een duwtje in de rug geven ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 22 april 2016 11:38
  @Galixy84 Ja, die legendaries zullen de grootste uitdaging zijn denk ik. We zien hoe ver ik precies ga komen. :)

  Ik onthoud je aanbod, dank! Ik wil in m'n uppie zo ver mogelijk komen, omdat ik het graag op eigen kracht doe. Maar wellicht dat ik op een bepaald moment niet zonder hulp verder kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CaptainObvious

  • 22 april 2016 14:28
  @BasVroegop Je hebt wel geluk dat je dit nu doet. Dit jaar word elke maand 1 van die moeilijk te verkrijgen mythical pokemon uitgegeven via wi-fi of code.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 22 april 2016 15:58
  @CaptainObvious Ja, blij mee ook! Toevallig speelt die actie in op het 20e jubileum, die mij ook aanspoorde om dit te doen. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zwijn

  • 22 april 2016 10:35
  Ben ook nog steeds met Omega Ruby bezig.. af en toe pak ik de gameboy (srry DS) en speel ik weer n stukkie. Veel zaken zijn me compleet onbekend nog, dus het artikel komt me goed uit.

  Pokémon uit gold/silver kun je mogelijk via "heartgold/soulsilver" bemachtigen overigens? Had eens gelezen dat je via black en white ze weer door kan traden naar xy en of ruby.

  Zelf ooit met red/blue begonnen, maar PC gaming en first person shooters wonnen mijn aandacht niet veel later. Een keertje heart gold gedownload op mijn tablet (foei, ik weet het) vond het veruit de beste pokémon game.
  Na een DS en omega ruby aangeschaft te hebben, was ik nog steeds van mening dat heartgold voor mij de beste pokémon game is.
  edit: Begon erover dat heartgold wel erg duur is om aan te schaffen. Maar zie ze toch voor een nog enigszins normale prijs online, €50 is veel voor een oude DS game maar te doen. €25 tweedehands, maar daar word vlot overheen geboden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 22 april 2016 10:43
  Mooi artikel en een leuk initiatief. Heb zelf bijna alle legendaries dubbel nu, maar een hele Pokedex compleet halen gaat niet lukken. Mocht je hulp willen ontvangen, ik heb alle Gold starters en een Blissey die maar al te graag bij mijn Ditto willen verblijven ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 22 april 2016 11:39
  @timtim96 Dank! Het Chansey-debacle is gelukkig inmiddels opgelost. Vlak na het indienen van dit artikel zat Happiny op een eiland. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 23 april 2016 01:31
  @BasVroegop top! Mocht je een keer niet verder komen kan ik wel ondersteunen. Heb alles compleet op makkelijke standaard pokemon na, heb daar het geduld niet voor haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 22 april 2016 13:00
  Had dit gedaan toen X en Y uitkwamen, bleek een flinke klus waarbij ik al mijn oude games nodig had en veel heb moeten traden. Maar heb nu netjes 719 pokemon (meer waren er niet toendertijd)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Glenndude

  • 22 april 2016 21:14
  Ik raad om elke maand op mystery gift te gaan kijken. Vanwege het 20-jarige bestaan van Pokemon geven ze elke maand een legendary weg die je normaal (bijna) onmogelijk kan krijgen.

  Deze maand kan je jirachi krijgen en in mei komt darkrai (waar ik me op verheug, aangezien dat er eentje is die ik nooit kon krijgen en graag wou hebben). Verder kan je zelf wel een schema vinden van welke legendaries er de komende maanden op mystery gift gaan verschijnen.

  En oohja, vergeet ook niet de code 'hoopa2016' te gebruiken in mystery gift, dan kan je namelijk een legendary van de nieuwste generatie bemachtigen en die is tot eind deze maand geldig dus iedereen die hier niets van wist, wees snel! Veel succes verder!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rastar

  • 24 april 2016 00:28
  Volgens mij heb ik ergens gelezen dat darkrai niet via mystery gift, maar "participating retailers" zal worden geditributeerd.

  Hoopa is overigens ook handig om extra held items te verzamelen door zijn ability magician. Evolution stones, lucky eggs…

  um, tot 22 april had je je ook kunnen inschrijven voor de officiële pokemon newsletter, waarin in het volgende nummer codes worden weggegeven voor moltres, zapdos en articuno…

  Ik ben zelf ongeveer tegelijkertijd voor het eerst met pokemon begonnen, ook met het plan alle pokemon te vangen. Ik heb echter een veel minder gestructureerde aanpak en ga gewoon uit van tenminste 4 pokemon die ik niet heb per dag. Volgens mij lig ook ik nog wel aardig op schema, maar geen goed overzicht door gebrek aan structuur :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.