Vita staat voor leven. We hopen toch zeker dat Sony's nieuwe handheld een lang leven beschoren is, want het apparaat oogt en speelt fantastisch. Wat volgt is wat algemene informatie over het apparaat, zodat je tijdens de lancering helemaal voorbereid bent.

Algemene informatie PlayStation Vita

Verschijnt: 22 februari 2012
Adviesprijs: 249,99 (Wi-Fi versie), 299,99 (3G-versie)
Besturing: Veel besturingsopties door de OLED multi-touchscreen van 5 inch aan de voorkant en multi-touchpad aan de achterkant, plus twee analoge sticks voor traditionele besturing. Daarnaast bevat de Vita een Six-axis bewegingsgevoelig systeem (drieassige gyroscoop en drieassige acceleratiemeter) zodat ook bewegingen die je met de Vita maakt geregistreerd worden.
Ook opvallend: Het systeem bevat twee camera's, één aan de voorkant en één aan de achterkant.
Gratis apps: Sony vindt social media belangrijk en dus kun je gratis apps van Facebook, Twitter en FourSquare downloaden.
Near: Op de Vita staat 'Near', dat gebruik maakt van het GPS-systeem in de handheld. Hiermee kun je zien wie er in je buurt op een Vita speelt en kunnen spelers via games ook cadeautjes achterlaten voor andere spelers. Hier heb je de 3G-versie van de Vita voor nodig.

Bekijk hier de complete lijst aan specificaties voor de PlayStation Vita.

Artikelen over de Vita

Op Gamer.nl hebben we een trilogie aan artikelen waarin we onze bevindingen met de Vita met je doornemen. In het allereerste artikel krijg je onze eerste impressies, in het tweede artikel vertellen we meer over de smartphone-aspecten die de Vita bevat en in het slot vellen we onze mening over het apparaat.

Deel 1: Een eerste impressie van de PlayStation Vita
Deel 2: De smartphonefuncties van de PlayStation Vita
Deel 3: Onze conclusie over de Vita

Bekijk hier onze videoreportage van de Vita launchparty

De belangrijkste launchgames

Let op: De meeste van deze games komen zeker op de launchdag uit. Het kan echter zijn dat sommige titels (kort) vertraagd zijn.

Uncharted: Golden Abyss
In Uncharted: Golden Abyss volgt Nathan Drake een duister geheim dat te maken heeft met de vierhonderd jaar oude slachtingen uitgevoerd door de Spanjaarden. Tegelijkertijd zit hij midden in een strijd tussen Jason Dante en Marisa Chase. De speler moet zich banen door rivieren, tempels en grotten in Centraal-Amerika op zoek naar een legendarische verloren stad.
Lees de review

WipEout 2048
WipEout 2048 laat je kiezen tussen futuristische wagens. Het is een voorloper op de eerdere WipEout-games die al zijn verschenen. De Vita-game biedt naast de gewone besturing ook de mogelijkheid om via de tiltfunctie te racen. Ook kun je door het scherm aan te raken opties selecteren. Via Crossplay kunnen Vita-bezitters het opnemen tegen spelers op de PlayStation 3 die WipeOut HD spelen.
Review volgt binnenkort

Little Deviants
Little Deviants is een collectie minigames bedoeld om de verschillende mogelijkheden van de PlayStation Vita te laten zien. Zes unieke omgevingen, bieden verschillende levels waarin één functionaliteit van de Vita centraal staat. Zo moet het touchscreen gebruikt worden om een bal te rollen, de tilt-motion control om verschillende voorwerpen te verzamelen en geeft de camera de mogelijkheid om gebruik te maken van augmented reality. Behalve een singleplayer biedt het spel ook een locale multiplayer voor acht personen.
Review volgt binnenkort

Fifa Football
Fifa Football brengt de Fifa-reeks naar de PlayStation Vita. Met dezelfde basis als die van de PlayStation 3-versies brengt Fifa Football acht verschillende modi en vijftig verschillende competities. Het spel biedt daarnaast touch-screen besturing. Er kan zowel gepasst, geschoten en verdedigd worden met behulp van het aanraakscherm. Het 360 degrees Fight For Possession systeem geeft de spelers vrijheid op het veld.
Review volgt binnenkort

Lumines: Electronic Symphony
Lumines is een puzzelreeks, vergelijkbaar met Tetris. Van bovenaf vallen er vierkante blokken met vier segmenten van twee verschillende kleuren naar beneden en het is aan de speler om vier blokjes van dezelfde kleur in een vierkant te krijgen. Naast het simpelweg wegwerken van blokjes moeten spelers combo’s maken om extra punten te scoren. Dit alles op de muziek van bekende artiesten. In Electronic Symphony voor de PlayStation Vita maken onder andere Chemical Brothers, Mylo, Gouryella, Faithless en Benny Benassi.
Review volgt binnenkort

ModNation Racers: Road Trip
ModNation Racers: Road Trip brengt kart-racen naar de PlayStation Vita. Met meer dan een half miljoen circuits beschikbaar online en een totaal nieuwe besturing voor de PlayStation Vita, belooft het spel vele uurtjes spelplezier. Naast het racen is het ook weer mogelijk om je karts te customizen, evenals gloednieuwe tracks te creëren. Met de speciale ModExplorer is het verder mogelijk om mooie foto's van je gemodificeerde mods te maken om ze vervolgens op Facebook te posten. De multiplayer modus werkt via ad-hoc of via het downloaden van ghosts van vrienden.
Lees de review

Reality Fighters
Reality Fighters is een traditioneel vechtspel, maar dan volledig aanpasbaar. Gebruikmakend van augmented reality en de camera's van de Vita, kun je een compleet eigen personage creëren en vervolgens in een arena afhankelijk van jouw locatie spelen. Daarnaast kun je je personage ook aankleden met allerlei verschillende kledingstukken en hem een specifieke vechtstijl aanmeten.
Review volgt binnenkort

Motorstorm RC
Anders dan vorige delen in de MotorStorm-serie, racen spelers in MotorStorm RC in radiografisch bestuurbare voertuigen. Dat doen ze op zestien offroad-parkoersen die gesitueerd zijn in vernieuwde versies van de vier werelden uit de eerdere MotorStorm-games. Ook zijn er acht voertuigklassen uit de vorige games overgenomen: Buggies, Superminis, Rally Cars, Muscle Cars, Racing Trucks, Supercars, Big Rigs en Monster Trucks.
Review volgt binnenkort

Escape Plan
Escape Plan is een puzzelgame met zwartwit-graphics waarin de speler de kleine Lil en de grote Laarg door levels vol boobytraps moet zien te leiden. Lees de preview hier.
Review volgt binnenkort

Super Stardust Delta
In deze shooter spetteren de wonderschone graphics van je scherm. De game wordt veelal vergeleken met Geometry Wars, maar heeft toch zijn unieke eigenschappen en opbouw.
Review volgt binnenkort

Ridge Racer
Ridge Racer voor de Vita belooft ouderwets driften, gecombineerd met vernieuwde graphics. Spelers kunnen hun eigen auto samenstellen door middel van upgrades en zo hun eigen ideale wagen samenstellen. Ridge Racer voor Vita kan online gespeeld worden, direct maar ook indirect via ghosts. Dit zijn de tijden van andere tegenstanders, maar dan gevisualiseerd op de baan als doorzichtige auto's die op hetzelfde parkoers rijden. Online speel je met zijn achten tegelijk. De Vita-versie van Ridge Racer bevat zelf een beperkt aantal banen en wagens, de rest kun je er later online bijkopen.
Review volgt binnenkort

De andere launchgames (die komen op releasedag of binnen een paar weken):
Touch my Katamari
F1 2011
Everybody's Golf
BlazBlue: Continuum Shift Extend

Asphalt: Injection
Michael Jackson: The Experience
Rayman: Origins
Dungeon Hunter: Alliance
Ultimate Marvel vs. Capcom 3
Ninja Gaiden Sigma Plus
Shinobido 2: Revenge of Zen
Army Corps of Hell
Virtua Tennis 4
Hustle Kings
Super Monkey Ball: Banana Splitz

Dynasty Warriors: Next