Achtergrond
PlayStation Stars

PlayStation Stars uitgelegd

Korting, digitale objecten en meer

Geschreven door Denian Franken op
Vanaf morgen is het mogelijk om als PlayStation-bezitter deel te nemen aan een nieuw loyaliteitsprogramma, PlayStation Stars. Hoewel het concept al in juli geïntroduceerd werd, is het voor veel gamers bij lange na niet duidelijk wat het programma nou precies inhoudt. Gaat Sony haar gebruikers nog wel gelijk behandelen? Wil de multinational dat we vaker onze portemonnee trekken? Dit is alles wat je moet weten over Playstation Stars.

“PlayStation Stars is een gloednieuw loyaliteitsprogramma als bedankje”’, luidt het statement op de website van PlayStation over het programma dat deze week wordt gelanceerd. Afgelopen weken was er behoorlijk wat te doen om Sony’s nieuwste marketinginstrument. Zo zouden mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen voorrang krijgen bij de klantenservice van Sony. Nu de dienst is gelanceerd lijken er inderdaad twijfelachtige aspecten aan te zitten, maar dat is niet het hele verhaal.

Opdrachten uitvoeren

Wie wil deelnemen aan PlayStation Stars moet zich via de website van PlayStation aanmelden voor het programma met zijn of haar PlayStation Network-gegevens. Aangezien je op de website alleen kunt zien tot welke rang je behoort, is het essentieel om de PlayStation-app geïnstalleerd te hebben. Daar zie je namelijk welke campagnes (daar later meer over) en beloningen er voor je beschikbaar zijn.

Met het Stars-programma is het de bedoeling dat je je als PlayStation-gebruiker ‘naar de top werkt’. Er zijn namelijk vier verschillende rangen of ‘levels’ beschikbaar, beginnend bij Level 1. Elk level kent eigen voordelen, en er is ook steeds een nieuwe mijlpaal die je moet behalen om naar het volgende level te kunnen. 

PlayStation Stars

De mijlpaal voor Level 1 is bijvoorbeeld geen moeilijke klus: hiervoor hoef je slechts deel te nemen aan PlayStation Stars en een paar triviale opdrachten uit te voeren. Maar als je naar een volgend level wil, is het van belang dat je games koopt in de PlayStation Store. Daarnaast moet je voor die levels ook wat relatief zeldzame trofeeën zien te winnen. Het hoogste niveau, Level 4, vereist bijvoorbeeld vier gekochte games uit de PlayStation Store én 128 van die trofeeën.

Gamers kunnen trofeeën winnen door specifieke taken – toegewezen door het loyaliteitsprogramma – uit te voeren. PlayStation Stars zit vol met dit soort ‘campagnes’, welke variëren van in-game activiteiten en toernooien tot aan het simpelweg maandelijks opstarten van een game. Daar verdien je ook loyaliteitspunten mee. Die loyaliteitspunten zijn kostbaarder dan je in eerste instantie misschien denkt. Je kunt hiermee namelijk je PlayStation Network-portefeuille spekken of zelfs gehele games kopen, zolang je er maar genoeg van hebt. Eén ding is helaas duidelijk: die loyaliteitspunten stromen echt niet zomaar binnen. De beste manier om ze te krijgen is en blijft ervoor betalen…

PlayStation-gebruikers met een Plus-abonnement ontvangen zo’n tien loyaliteitspunten bij elke euro die ze spenderen in de PlayStation Store. Wanneer je 100 euro uitgeeft in de Store, ontvang je dus 1000 punten, wat gelijk staat aan 4 euro bonus in je PlayStation Network-portemonnee – vier procent van het uitgegeven bedrag. Geen gigantische korting, maar wellicht prettig voor gebruikers die hun games enkel digitaal aanschaffen. PlayStation Stars biedt ook nog eens games aan die je in zijn geheel kunt kopen met loyaliteitspunten.

PlayStation Stars

Digitale verzamelvoorwerpen

Daarnaast introduceert PlayStation Stars digitale verzamelvoorwerpen (‘digital collectibles’): een soort van nieuwe trofeeën die tevens te winnen zijn doormiddel van campagnes. De verzamelvoorwerpen stellen PlayStation-souvenirs voor, zoals een beeldje van de PlayStation 3 of van de PocketStation. Ook worden diverse iconische PlayStation-personages gerepresenteerd, zoals Punto de gondelier van Ape Escape 2.

Het is belangrijk om te weten dat de digitale verzamelvoorwerpen géén NFT’s zijn. Daar werd namelijk eerder over gespeculeerd, nadat Sony de virtuele objecten aankondigde. De digitale verzamelvoorwerpen kunnen namelijk niet ingeruild worden voor geld en zijn ook niet uniek per eigenaar. Het enige wat een speler ermee kan is verzamelen en ze op hun PlayStation Network-account tentoonstellen aan andere mensen.

PlayStation Stars

Wat levert loyaliteit op?

Zoals eerder vermeld, brengt het behalen van hogere levels in het Stars-programma spelers meer voordelen op. In het geval van Level 2 en 3 zijn die voordelen vrij onschuldig: je krijgt voornamelijk meer van die schattige verzamelvoorwerpen. Maar als je eenmaal Level 4 hebt bereikt – waar spelers dus relatief veel tijd (en geld) in moet investeren – ontvang je prioriteit bij de klantenservice van Sony. Wanneer je dan een chatverzoek indient bij Sony’s klantenservice, word je dus eerder geholpen dan klanten die níét tot het level behoren.

Of dat voordeel ook echt een wereld van verschil maakt is de vraag – want, hoeveel mensen wachten er überhaupt in zo’n chat? – maar de eerlijkheid ervan valt te betwisten. Niet iedereen heeft evenveel financiële middelen tot zijn beschikking om games te kopen in de PlayStation Store, of de tijd om honderdtallen missies uit te voeren voor al die trofeeën.

Tevens gaan er geruchten dat er zelfs nog een level verborgen is. Dat level zou ontdekt zijn door dataminers tijdens een update van de PlayStation-app. Level 5 schijnt alleen maar toegankelijk te zijn via een soort van uitnodiging en als beloning voor dit level ontvangen gebruikers naar verluidt een zeer zeldzaam digitaal verzamelvoorwerp.

PlayStation Stars
PlayStation Stars

PlayStation Stars is niet voor iedereen

PlayStation Stars is nu officieel uitgerold over de hele wereld. De meningen over deze nieuwe ‘marketingtruc’ van Sony lopen overduidelijk uiteen, maar als je vaak geld uitgeeft in de PlayStation Store brengt het loyaliteitsprogramma veel voordelen met zich mee. De enige smet op Stars is momenteel de voorrang van bepaalde leden bij de klantenservice, al zal de tijd leren hoeveel verschil dat maakt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Overwatch 2-spelers ontvangen gratis items en dubbel XP 'Nvidia houdt beste chips achter de hand voor RTX 4090 Ti'
19

Reacties op: PlayStation Stars uitgelegd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 12 oktober 2022 16:31
  Ze maken daarmee de man met de dikkere portemonnee iets belangrijker dan de wat minder gestelde.. Dat is beslist niet chique.. maar in de praktijk zal niemand hier echt iets van merken. Daarom ook beetje rare keuze om het als perk te noemen. Krijg je alleen maar gezeur over terwijl er echt niet zoveel aan de hand is.. hoe vaak bel je nu naar een klantenservice?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 12 oktober 2022 17:20
  Ik prefereer toch de Xbox en Gamepass rewards. Gewoon lekker punten verdienen door bepaalde games te bekijken, videos te kijken of kleine opdrachten in games uit te voeren. Voordeel is dat veel van die games ook te streamen zijn en dus niet geinstalleerd hoeven te worden. Je krijgt ook punten voor aankopen echter ben ik daar nog nooit afhankelijk van geweest. Het is prima te doen om zonder aankopen veel punten te behalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 12 oktober 2022 17:38
  @Riyakuya "Ik prefereer toch de Xbox en Gamepass rewards."

  Shocking

  Je bent van niks afhankelijk. IEdereen doet weleens een grote of kleine aankoop via de store. Als deze PS Stars je sowieso al niks intereseerde, dan ben en hoef je er ook niet afhankelijk van te zijn. Het is maar iets voor erbij niks meer dan dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 12 oktober 2022 18:16
  @AveryJackson inderdaad shocking dat jij op mijn mening reageert. Het is mijn mening, je hoeft daar geen verdedigend antwoord op te geven. Gebruik gewoon het all stars programma als je dat fijner vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 12 oktober 2022 19:47
  @Riyakuya Ik vind het vooral grappig dat je een propaganda verhaal moet ophangen over het punten systeem van Xbox, terwijl je dit nog niet eens in levende lijve hebt gezien.

  Vandaar dus. Dat jij het andere systeem beter vindt, dat boeit denk ik niet echt iemand hier en is verder aan jou.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 12 oktober 2022 21:47
  @AveryJackson Laat die gast toch joh, standaard gezeik van hem op ieder sony bericht. Die gast heeft aandacht tekort, geef t m niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 12 oktober 2022 22:00
  @Messtranor geloof me, het laatste waar ik op zit te wachten zijn zijn verhalen op letterlijk iedereen die iets over Sony zegt. Verder gaf ik alleen mijn mening, wist niet dat dat aandacht vragen was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Remco1988

  • 12 oktober 2022 20:15
  @Riyakuya plus het gebruik van Microsoft Bing waar je eveneens punten krijgt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 12 oktober 2022 18:31
  Ik zie vooral erg goede punten en vrij weinig slechte zaken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 12 oktober 2022 19:02
  Andere vraag. Werkt dat met terugwerkende kracht of gaat de telling in vanaf je registratie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 12 oktober 2022 19:48
  @Rainking Dat zou iets te makkelijk zijn, dus nee gewoon vanaf het moment dat het beschikbaar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 12 oktober 2022 20:37
  @AveryJackson
  Leek me ook wel logisch, maar was effe benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 12 oktober 2022 21:58
  Dit hele systeem is op zoveel manieren sneu dat ik niet weet waar te beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 13 oktober 2022 11:16
  @Agent 4125
  Beetje rare opmerking, het is gewoon een toevoeging waar je totaal geen last van hebt als je er niets mee wil. Je kunt collectibles en korting verzamelen, niks mis mee toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 13 oktober 2022 13:11
  @Fr3nzy Sorry, ik heb gewoon een hekel aan alle loyaliteitsprogrammas die allerlei tegenprestaties vragen voor marginale beloningen, minimale kortingen en nutteloze rommel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 13 oktober 2022 13:31
  @Agent 4125
  Haha ja snap ik, ik heb er zelf ook niks mee. Maar aan de andere kant ik heb ik er ook geen last van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rachid.H

  • 12 oktober 2022 22:14
  Hey het is gratis om uit te proberen. Enige minpuntje is voorrang bij de klantenservice. Of je er wel of geen gebruik van maakt is het niet fijn om te weten dat iemand met meer geld dan jij voorrang heeft. Dat het zo in de echte wereld werkt is al klote, maar in het digitale wereldje waar veel van ons zich terugtrekken voor ontspanning etc. is het helemaal ruk. Voordeel is dat je korting kan scoren. Elke euro is toch weer een euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 12 oktober 2022 23:34
  Dit soort systemen bestaan natuurlijk al een tijdje op verschillende andere systemen om bijvoorbeeld het gebruik van je platform of verkopen in de store omhoog te krijgen.
  Ik heb een aantal van die systemen ook gebruikt, maar vind altijd de rewards wat tegenvallen, ik geef persoonlijk niet zoveel om dat soort kleine digitale rewards.

  De kortingen zijn het eigenlijk nooit waard en je bent verplicht games digitaal te kopen in de store om punten te sparen voor minimale korting. 100 Euro om 4 Euro korting te krijgen betekent dat je 1750 Euro via de store moet uitgeven om een game van 70 Euro voor niks te krijgen.
  Dat zet niet echt zoden aan de dijk.

  En dan het voorrang bij de klantenservice, een totaal niet te controleren voordeel, hoeveel voordeel gaat dat je precies opleveren? Misschien een paar minuutje minder wachten? Lijkt mij vrij minimaal, maar wellicht heb ik het mis.
  Het tweede voordeel op Level 4 begrijp ik ook niet helemaal, misschien kan iemand het me uitleggen, je mag de digitale collectibles verkregen op levels 1,2 en 3 behouden.
  Is dat dan niet zo als je lvl 4 niet bereikt? Verlopen die dingen anders na een tijdje dan of zo?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 13 oktober 2022 09:56
  Een manier om mensen meer aan het digital only te krijgen. Alles moet op PSN gebeuren. Ziet er leuk en onschuldig uit, maar als er straks teveel mensen gebruik van gaan maken, zal dat uiteindelijk de enige manier zijn om games te kopen. Deze zullen dus nooit meer van jou zijn en ben je compleet afhankelijk van Sony of ze het beschikbaar houden ja of nee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.