Overzicht
PlayStation 5

Update: PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij

Alles over de releasedatum, backwards compatibility en meer

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
PlayStation 5-geruchten doen al jaren de ronde. Hardware-upgrades, gaming as a service, backwards compatibility en een grote bak aan mogelijke games die al dit jaar gaan voldoen aan de eisen die Sony met de PS5 gaat stellen, overal valt iets voor te zeggen. In dit artikel zetten we alle feiten en geruchten over de PlayStation 5 op een rij.

Bijgewerkt op 7 augustus 2019 met info over de Gamescom, de prijs en uitspraken van third party-uitgevers.

Gamers voelen het aan hun water: de PS5 is op komst. Sony noemt het apparaat nog niet bij naam, maar we weten officieel dat er een nieuwe console aankomt. Sterker nog, weten al een hele hoop over de PS5. Natuurlijk wordt hij sneller, beter en nog meer van dat soort superlatieven, maar de PS5 wordt niet zomaar een nieuwe generatie consoles: het wordt misschien wel de laatste, want het kan zomaar zijn dat gamen op een fysiek apparaat over een paar jaar verleden tijd is.

Releasedatum PS5

Het is nog niet bekend wanneer de PlayStation 5 verschijnt, maar verschillende bronnen wijzen naar een release in 2020.

Geruchten

Volgens een gebruiker van ResetEra hebben meerder ontwikkelaars anoniem wat details losgelaten over de releaseperiode van de PlayStation 5. Zo wordt gemeld dat de PS5 eigenlijk op 19 november 2019 moest lanceren, maar dit is uitgesteld naar de lente van 2020 om te zorgen dat er genoeg titels beschikbaar zijn bij de lancering. Tevens zou de softwarematige ontwikkelomgeving al in handen zijn bij ontwikkelaars die aan PS5-games werken. Deze geruchten zijn op 3 januari 2019 geplaatst en nog niet bevestigd door een andere bron.

Mark Cerny van Sony zegt dat fans niet hoeven te hopen op een lancering van de PlayStation 5 in 2019. Wel zijn er al meerdere aantal studio's die werken met testversies van de nieuwe console, zodat de ontwikkelaars genoeg tijd hebben om zich aan te passen aan de verbeterde capaciteiten van het apparaat. In een eerdere verklaring heeft Sony-topman Tsuyoshi Kodera gemeld dat het bedrijf de PlayStation 5 op zijn vroegst pas in 2021 wil uitbrengen. Of dit nog steeds het huidige plan is voor de release van de nieuwe console is nog onduidelijk.

Microsoft

Gezien Microsoft heeft aangekondigd dat de nieuwe Xbox, Project Scarlett, in het najaar van 2020 verschijnt, wordt verwacht dat Sony de PS5 ook rond die periode uitbrengt. Anderzijds wordt er ook gespeculeerd dat Microsoft alles op alles zet om eerder te lanceren dan Sony, dus zou een release in het eerste kwartaal van 2021 een realistisch moment zijn. Al met al is de PlayStation 5 dus nog iets meer dan een jaar van ons verwijderd.

Specs PS5

In een interview in april 2019 met ontwerper Mark Cerny zijn de globale specificaties van de PS5 aangekondigd. De informatie kwam als een verrassing en geeft een aardig beeld van wat we kunnen verwachten.

Interview

Ten eerst liet Cerny weten dat de nieuwe console een AMD Zen 2-processor krijgt, die is gebaseerd op de derde generatie chips uit de AMD Ryzen-lijn en acht cores heeft. Deze chip bevat een speciaal component voor 3D-audio, dat volgens Sony een nieuwe definitie zet voor geluid in games. Ook heeft de nieuwe console een op maat gemaakte grafische kaart van AMD Radeon met Navi-technologie. De stap naar 7nm-chips betekent betere prestaties en potentieel minder stroomverbruik.

De PlayStation 5 zal tevens beschikken over een speciale Solid State Drive (SSD), waardoor spellen veel sneller data kunnen ophalen. Cerny beweert dat de bandbreedte van deze SSD sneller is dan elke andere SSD die beschikbaar is voor pc's. In een test liet hij zien hoe de laadtijd in de PS4-game Spider-Man is verlaagd van 15 tot 0,8 seconden. In een gelekte video is te zien dat de game inderdaad zeer snel laadt.

Ook bevestigt Mark Cerny dat de PS5 in potentie 8K-resoluties aankan en ray tracing gaat ondersteunen. Ray tracing wordt al langere tijd gebruikt voor visuele effecten in pc's met Nvidia's GTX-kaarten. De techniek zal een direct effect hebben op graphics, aangezien het de weerkaatsing van licht op objecten meteen verwerkt en zo bijvoorbeeld weerspiegelingen op glas realistisch weergeeft.

In de praktijk

Het lijkt er dus op dat de PS5 korte metten wil maken met lange laadtijden en 'lage' framerates. In theorie is een standaard van 4K en 60fps voor games dan ook haalbaar.

Op het InterBEE 20180-evenement in Tokio werden zelfs Gran Turismo-beelden vertoond in 8K en in 120 fps. Dit is hoogstwaarschijnlijk geen indicatie van de mogelijkheden van de volgende PlayStation, maar toont wel dat Sony aan het experimenteren is met behoorlijk hoge resoluties en framerates.

Algoritme

In maart zijn er nieuwe mogelijke details opgedoken over de PlayStation 5. Youtube-gebruiker Skullzi legt in een acht minuten durende video uit dat een nieuw patent van Sony hint naar algoritme dat zichzelf programmeert.

Het slimme algoritme, dat wellicht wordt gebruikt voor de PlayStation 5, kan de speelstijl en het niveau van de speler lezen en analyseren. Op basis hiervan kan het interface-componenten van de console en games aanpassen om elke individuele speler een zo goed mogelijke speelervaring te bieden.

Een systeem waarin het spel zich kan aanpassen per speler opent veel nieuwe mogelijkheden voor spelontwikkelaars. Vooral op open wereld role-playing-games, spellen die gebruik maken van gedragspatronen en spellen waarin keuzes gemaakt worden door de speler kan deze ontwikkeling veel invloed hebben.

Streaming PS5

CEO’s van grote ontwikkelaars als Ubisoft hebben al laten weten te verwachten dat de PS5 (samen met de volgende Xbox) waarschijnlijk de laatste generatie fysieke consoles wordt. Streaming zou daarna de gangbare manier om te spelen worden, maar daar zijn de meesten nog sceptisch over. De grote lijn: een centrale server waar games op staan, die dan, al dan niet bekabeld, naar elk denkbaar apparaat gestreamd kunnen worden. Google stapt er al in met Stadia, dat in november verschijnt, en ook Microsoft is er mee bezig in de vorm van Project xCloud.

Tegenover Wired verklaart Sony dat ze 'cloud-gaming-pioniers'zijn en dat hun visie dichterbij lancering duidelijker gaat worden. De kans is dus aanwezig dat er een dienst samen met de PlayStation 5 wordt gelanceerd. Sony biedt al een streamingdienst aan genaamd PlayStation Now, waarin meer dan 700 games van PS2, PS3 en PS4 naar pc of PS4 kunnen worden gestreamd. Wellicht wordt de dienst verder uitgebreid wanneer de PlayStation 5 op de markt is.

Halverwege mei 2016 verraste Sony met een strategisch partnerschap met niemand minder dan Microsoft. De twee bedrijven 'verkennen de gezamenlijke ontwikkeling van toekomstige cloud-opties in Microsofts Azure om hun game- en contentstreamingdiensten te ondersteunen.' Daarbij noemt Microsoft expliciet dat er ook wordt gekeken naar het huidige gebruik van Microsofts Azure-datacenters voor Sony's streamingdiensten. Het lijkt er dus op dat Sony gebruik gaat maken van Microsofts datacentra en hoog inzet op cloud gaming.

Backwards compatibility PS5

Iedereen zal beamen dat het toevoegen van backwards compatibility op de Xbox One een goede zet was van Microsoft. Games die je nog had liggen van originele Xbox of de 360 konden opeens ook op je gloednieuwe console gespeeld worden. In de Poll van de Week gaf 31% de Gamer.nl-community aan dat backwards compatibility niet mag ontbreken in de volgende generatie consoles.

Begin oktober werd een patent gevonden dat zou kunnen wijzen op backwards compatility. Het patent werd door Sony Interactive Entertainment America aangevraagd, maar werd al in 2016 vastgelegd. Er wordt in detail beschreven hoe textures van oude games tijdens het afspelen kunnen worden 'geremasterd'.

In april 2019 werd het bestaan van backwards compatibility in de PS5 bevestigd. De PlayStation 5 bevat technologie waardoor het mogelijk is om PS4-games af te spelen op de nieuwe console van Sony. Het is nog niet bekend of ook games voor de eerste PlayStation, PlayStation 2 of PlayStation 3 ook worden ondersteund.

God of War

Games PS5

Het feit dat de release van de PlayStation 5 eraan zit te komen, betekent namelijk dat elke game die nu gemaakt wordt - en voor de volle mep mag worden aangeschaft - over niet al te lange tijd alweer de spreekwoordelijke prullenbak in zou kunnen, mochten er PS5-only-games uitkomen. CD Projekt Red heeft al aangegeven dat Cyberpunk 2077 in eerste instantie voor de huidige generatie consoles is bedoeld, maar investeerdersbijeenkomsten hinten naar een next-gen-versie.

Cyberpunk 2077 is niet de enige PS5-game die in ontwikkeling is. Zo geeft Bethesda aan dat Starfield en The Elder Scrolls 6 beide next-gen-titels zijn. Ook wordt verwacht dat een groot deel van de laatste PS4-games verschijnt op de PlayStation 5 in de vorm van remasters, of wellicht met een speciale patch zoals bij de PS4 Pro. Denk aan The Last of Us: Part 2, Ghost of Tsushima en Death Stranding.

Het is nog lastig om de lanceertitels van de PS5 te voorspellen. Vermoedelijk lanceert de console met minstens één grote exclusive, zoals The Last of Us: Part 2. Andere titels zouden een vervolg op Horizon Zero Dawn zijn, of een andere titel van Guerrilla Games, en het vervolg op Spider-Man.

EA heeft tijdens een presentatie van financiële resultaten in juli bevestigt dat ze hard werken aan games voor de volgende generatie gameconsoles. Blake Jorgensen, de CFO van EA, zegt dat het logisch is dat het bedrijf werkt aan games voor de volgende generatie en denkt dat "iedereen in de industrie" dat nu doet. Jorgensen zegt dat ze klaar zijn voor de lancering van 'Gen 5', waarmee hij vermoedelijk doelt op de PlayStation 5 en Xbox Scarlett. Hij geeft aan dat een game als Madden tijdens de lancering van een nieuwe console wordt uitgebracht, in plaats van op de gebruikelijke releasedatum voor de sportfranchise.

Jun Takeuchi van Capcom is van mening dat Sony serieus bezig is om de speelervaring van gebruikers te verbeteren. Hij zegt dat Capcom met de PlayStation 5 kan laten zien hoe technologisch sterk het bedrijf is. Takeuchi, die onder andere aan de franchises van Resident Evil en Devil May Cry heeft gewerkt, zegt dat de verwerkings- en opslagsnelheden van de PlayStation 5 veel potentie bieden om actiegames te verbeteren. Ook creëert de nieuwe console een omgeving waarin Capcom kan laten zien hoe technologisch sterk het bedrijf is. Hierbij geeft Takuchi de virtual reality-functionaliteiten in Resident Evil 7 als voorbeeld, waar hij graag een nog meer realistische ervaring van maakt.

Alain Corre, uitvoerend directeur van Ubisoft, geeft in een interview met Telegraph toe dat hij onzeker is hoe de community zal reageren op de PS5 en Scarlett, maar vind de beide consoles een grote stap vooruit. "Beide apparaten van Sony en Microsoft zijn een grote sprong", Aldus Corre. Dit vindt hij goed nieuws voor de game-ontwikkelaars. Ook vertelt Corre dat hij ernaar uitkijkt om de nieuwe terreinen die de nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen te verkennen.

Cyberpunk 2077

VR

Met meer dan drie miljoen headsets in omloop is PlayStation VR een behoorlijk succes te noemen. Virtual reality valt of staat al sinds het prille begin bij de hardware waar het op draait, en dat is bij PSVR niet anders. Over het algemeen wordt verwacht dat Sony een nieuwe PSVR uitbrengt, die hogere framerates en resoluties ondersteunt dankzij de sprong in grafische kracht.

Sony gaf in april 2019 aan dat virtual reality een belangrijk element blijft en de toekomst rooskleurig ziet voor PlayStation VR. Inmiddels is al officieel bevestigd dat de huidige PlayStation VR-headsets werken met de PlayStation 5. Over een nieuwe uitvoering van de PlayStation VR is nog niks gezegd, al laat Sony in een interview met CNET weten dat draadloze headsets waarschijnlijk te duur zijn voor de huidige strategie en dat er wordt gekeken naar eye tracking.

Prijs

Zowel de PS4 als de PS4 Pro kostten bij release 399 euro, en met een nieuwe generatie zal daar mogelijk wel een schepje bovenop komen.

In een transcript van Wired zegt Cerny dat de PlayStation 5, op basis van de geavanceerde functionaliteiten van de console, een aantrekkelijke adviesprijs krijgt. Hieruit kan worden opgemaakt dat de PlayStation 5 op lancering wellicht duurder is dan zijn voorgangers, maar gezien de hardware van het apparaat toch de prijs waard is. Meer details over de verkoopprijs van de nieuwe console kon Cerny niet geven.

Op basis van de uitspraken van Cerny en de hardware van de nieuwe PlayStation-console, kan worden uitgegaan dat de PlayStation 5 meer gaat kosten dan de PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro, die op lancering beide 399 euro kostten. Het moet echter nog blijken of Sony het risico neemt om de nieuwe console te verschepen voor 499 euro of meer. In 2006 werd de PlayStation 3 namelijk gelanceerd voor deze prijs, wat leidde tot veel kritiek en slechte verkopen van het apparaat.

Een reservering voor de PlayStation 5 verscheen eind juli 2019 op de website van de Zweedse MediaMarkt, met een prijs van 9.999 Zweedse Kronen. Dit is omgerekend 937 euro. De pagina toont een tijdelijke prijs en productinformatie en is dan ook bedoeld voor klanten die de volgende generatie-console nu al willen reserveren. Hierbij staat wel aangegeven dat de gegeven productinformatie en prijs slechts tijdelijk zijn en dus nog kunnen veranderen.

Daarbij gaat het gerucht dat Microsoft twee Xbox-consoles lanceert, een goedkopere en een duurdere. a Mogelijk probeert Microsoft hiermee beter te concurreren met Sony op het gebied van prijs door een toegankelijk en 'hardcore' model aan te bieden. Anderzijds gaat het gerucht nu dat Microsoft het plan heeft geschrapt en toch gaat voor één console. Hoe dan ook, het wordt interessant om te zien hoe Sony hierop anticipeert.

Aankondiging

Wanneer de volgende PlayStation wordt aangekondigd is nog niet duidelijk. Sony was niet aanwezig tijdens E3 2019 en zoekt mogelijk naar een gepaster moment om de console aan te kondigen. Het bedrijf meldde aan Game Informer: "Terwijl de industrie blijft evolueren, blijft Sony Interactive Entertainment zoeken naar inventieve mogelijkheden om met de community bezig te zijn. PlayStation-fans zijn alles voor ons en we willen altijd innovatief zijn, anders denken en experimenteren met nieuwe manieren om gamers te laten genieten. Daarom kiezen we er voor om niet mee te doen aan E3 2019. We kijken naar nieuwe en bekende manieren om met onze community bezig te zijn in 2019."

De vraag is dus of Sony ervoor kiest om de PS5 tijdens E3 2020 aan te kondigen of een eigen evenement organiseert zoals ten tijde van de PlayStation 4 Pro. Mogelijk keert PlayStation Experience terug, dat een aantal jaar in december werd gehouden, maar in 2018 niet plaatsvond na een vrij magere 2017-editie. Ook bestaat de mogelijkheid dat Sony geen persconferentie houdt, maar de console aankondigt in een nieuwe State of Play, de Nintendo Direct-achtige video's et aankondigingen.

Sony is, in tegenstelling tot op de E3, wel aanwezig met een stand op de Gamescom en doet tevens een of meerdere aankondigingen tijdens de Opening Night Live-stream van Geoff Keighley op 19 augustus. Wellicht plannen ze hier omheen nog een nieuwe State of Play, hoewel ook dat geen garantie is dat er informatie over de PS5 wordt gedeeld.

Als de PS5 in 2020 lanceert verwachten we een aankondiging vóór E3 2020, zodat Sony zich tijdens de beurs kan richten op de nieuwe games die ervoor verschijnen. Shawn Layden, CEO van Sony Interactive Entertainment America, zei in een tweet "We zien jullie in volgend jaar", dus hoe dan ook krijgen we in 2020 meer informatie over de console.

Dit artikel delen:

Lees meer

Een elektrische auto van Razer?! Grandia HD Collection arriveert volgende week op Switch
41

Reacties op: Update: PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • JMG

  • 25 augustus 2018 14:58
  Ik blijf toch hopen dat er fysieke games blijven komen. Downloadbaar kan ik ook nog mee leven, maar streams? Je bent dan verplicht om een kabel te leggen naar de plek waar je console staat aangezien Wifi nooit 100% betrouwbaar is. Vooral niet met de netwerkkaart in de reguliere PS4. Nu is dat natuurlijk ook een slechte zet geweest van Sony, maar toch.

  Ook speel ik voornamelijk single player games. Ik zit er niet op te wachten om dan alsnog vast te zitten aan een internetverbinding. Al helemaal niet omdat hier waarschijnlijk een flink prijskaartje aan gaat hangen. 200 euro per jaar is hierbij niet uit te sluiten. Dat is natuurlijk niks voor de casual gamer die misschien 2 of 3 games per jaar speelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Streepje X

  • 13 oktober 2018 21:37
  @JMG Ben het voor de volle 100% met je eens. Dit had ik geschreven kunnen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tranceguy

  • 15 oktober 2018 13:52
  @JMG Dat is ook de reden dat het gedoemd is. Bovendien meer kans op storingen omdat dan iedereen altijd online is/moet zijn. En laat dat nu net een ding zijn wat men gewoon NIET wil…. Daarom gaat dit zeker niet de laatste fysieke console worden… Ik denk zelfs dat het nooit gaat gebeuren. Ik wil zelf weten wanneer ik stop met een spel spelen bovendien. En als het zo'n cloud gaming geval wordt kunnen hun te pas en te onpas games verwijderen. Nee dacht het niet…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • denver

  • 25 augustus 2018 18:10
  Laat ‘m alsjeblieft vooral stil zijn, zoals de Xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 25 augustus 2018 21:55
  @denver In tegenstelling tot xbox fans :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • theGrimm

  • 25 augustus 2018 21:58
  @darkmanwls hahaha dat is een goeie😅

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 27 augustus 2018 13:21
  @theGrimm

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 25 november 2018 19:14
  @denver gelijk heb je.

  PS4 Pro hier blaast als een malle.
  Zelfde game op de xbox one. muisstil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingofHearts045

  • 28 november 2018 10:50
  @JointCh1L Echt he hier exact hetzelfde net een stofzuiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • pe-ah

  • 13 december 2018 07:37
  @KingofHearts045
  Hier ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Boondock Saint

  • 28 november 2018 12:03
  @denver Ja same here! mijn ps maakt zo veel herrie. Het haalt me echt uit de hele game ervaring. GOW niet te doen! ik heb speciaal een xbox gekocht voor multi plat. geen moment spijt van, zo stil! echt wat een verademing. Sony moet hier echt wat aan gaan doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • mcbrew

  • 28 november 2018 13:41
  @Boondock Saint Ik had dit ook met mijn ps4 (normaal, niet de pro). Ik heb hem uit elkaar gehaald, nieuwe nieuwe pasta tussen koeler en processor gedaan en weer in elkaar gezet.

  Nu maakt mijn PS4 echt een stuk minder herrie.

  Daarnaast zorg ik er voor dat ik regelmatig even check of er stof in de lucht inlaten zit. dat houdt de airflow in de ps4 goed en zorgt dat hij beter koelt en dus minder lawaai maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Heccer_NL

  • 12 december 2018 22:44
  @mcbrew He thanks word gek bij red Dead binnen kort hem maar is los maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 25 augustus 2018 23:12
  Vraag me ook af of dit gaat uitkomen. Als alles gestreamed wordt en er dus geen consoles nodig zijn, verliezen sony en microsoft toch een groot deel van hun inkomsten. Al pakken die natuurlijk ook wel eens een verlies bij het net uitkomen van een nieuwe console. Uiteindelijk zullen ze natuurlijk sowieso wel verdwijnen. Ligt er misschien ook aan hoe snel 5g wereldwijd wordt uitgerold.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 26 augustus 2018 08:39
  Ik verwacht niet dat streaming al snel realiteit zal zijn en dat de generatie na de ps5 ook nog steeds een aparte console zal zijn. Internet is op veel plekken in de wereld gewoon nog niet op het niveau zoals we hier in Nederland hebben. 4k hdr streamen zal dan een hele kluif zijn.
  Ook denk ik dat veel gamers er nog niet op zitten te wachten. Vandaar ook het grote succes van de traditionele ps4 en de switch als traditionele handheld / console hybride.
  Ik verwacht dat de prijs van de ps5 399 blijft, omdat dat ook een van de redenen was dat de ps4 het zo goed deed. Maar de toekomst zal het uitwijzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 26 augustus 2018 12:31
  @obi-twan kenobi mee eens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Krytuun

  • 28 november 2018 13:44
  @obi-twan kenobi Aan de ene kant ben ik het eens met je stelling. Mensen verwachten echter een GIGA stap in graphics, physics en fps. Als je nu een dikke pc bouwt kom je al HEEL snel boven de 500 uit als iets wilt dat jaren mee kan.

  Al is 399 een antrekkelijke prijs, als ze het goed verkopen en zeggen: we zijn tot het uiterste gegaan mbt tech, daarom is onze console 499, dan kan je daar best mee weg komen.

  Ik zie het ook nog wel gebeuren, dat Sony en Microsoft voor de volgende generatie, 3 varianten uitbrengen 399, 599, 799. Dat je echt kan kiezen voor welke settings je kiest. Hiermee sluiten ze niemand buiten, maar geef je consumenten, net als bij autos, de optie hoe veel luxe ze willen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Rexus

  • 12 december 2018 14:11
  @Krytuun De prijs kan echter onder de kostprijs van de console liggen (zoals bij de Xbox 360 en PS3 initieel gebeurde) omdat de studios altijd een licentie afdracht moeten doen aan dan wel Sony of Microsoft verdient deze er uiteindelijk alsnog aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CroniC

  • 13 juli 2019 01:10
  @Krytuun
  Zeg maar gerust over de 1500 als je nog wat jaren mee wilt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Oxymorphone

  • 26 augustus 2018 18:24
  Streamen, nee echt nog niet. Dat gaat nog wel even duren ook, te veel latency problemen, nog steds. Hier inde states is alleen snel internet in de steden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.