Achtergrond
PlayStation 5

PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij

Heel weinig feiten en heel veel geruchten

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
PlayStation 5-geruchten doen al jaren de ronde. Hardware-upgrades, gaming as a service, backwards compatibility en een grote bak aan mogelijke games die al dit jaar gaan voldoen aan de eisen die Sony met de PS5 gaat stellen, overal valt iets voor te zeggen. In dit artikel zetten we alle feiten en geruchten over de PlayStation 5 op een rij.

Bijgewerkt op 9 oktober 2018.

Vijf jaar na het uikomen van zijn voorganger, en twee jaar na de geüpgradede Pro-versie daarvan, mogen we nu eindelijk gaan denken aan de PlayStation 5. Natuurlijk wordt hij sneller, beter en nog meer van dat soort superlatieven, maar de PS5 wordt niet zomaar een nieuwe generatie consoles: het wordt misschien wel de laatste, want het kan zomaar zijn dat gamen op een fysiek apparaat over een paar jaar verleden tijd is.

Sony bevestigt al dat er volgende generatie wederom een nieuwe PlayStation-console uitkomt. Dat deed Sony Corporation Chief Executive Officer Kenichiro Yoshida in een statement naar Financial Times. "Op dit moment kan ik alleen zeggen dat het nodig is om next-generation hardware te hebben."

Releasedatum

Maar eerst even een stapje terug. De eerste PlayStation kwam in november 1995 op de Europese markt. De PS2 volgde in 2000, gevolgd door de derde generatie zeven jaar later. Eind 2013, vijf jaar geleden dus, verscheen de PlayStation 4 in Nederland. Een snel rekensommetje leert ons dus dat de PS5 tussen nu en twee jaar zou moeten verschijnen.

Lang is 2020 als releasedatum aangehouden, maar dat kwam ook deels omdat een nieuw decennium zo lekker ver weg klonk. Eerder deze week kwam de eerste echte analyse over een mogelijke datum, in een rapport van een Japans onderzoeksinstituut. De uitkomst: eind 2019. Althans, het apparaat moet dan gebouwd kunnen worden. Of er dan al aan de vraag kan worden voldaan, is twijfelachtig. Reken voor de zekerheid op ergens in 2020, dan kan het meevallen. Dat is trouwens ook wat de Gamer.nl-community verwachtte in de poll die we begin dit jaar hielden.

In aanloop naar de release van de nieuwe console wordt er in ieder geval door Sony gezocht naar versterking. Er zijn in het proces al meerdere vacatures opgedoken voor posities gerelateerd aan de ontwikkeling van de PlayStation 5.

Specs

Met een nieuwe generatie GeForce-videokaarten van Nvidia en de achtste generatie Intel-processoren die nu al in veel gaming-pc’s verschijnen, wordt de kloof tussen pc- en console-gaming groter en groter. De Xbox One X en de PS4 Pro waren prima upgrades van hun voorgangers, maar tippen natuurlijk niet aan high-end gamingmonsters.

Toch zal de PlayStation 5 een flinke stap vooruit moeten zijn ten opzichte van de PS4 Pro. Games worden steeds veeleisender, en het verschil in (vooral grafische) prestaties kan ten opzichte van pc’s niet té groot worden. Een processor-upgrade ligt daarom voor de hand. Wij zijn in elk geval benieuwd waar Sony mee komt: de PS4 Pro ondersteunt immers al 4K HDR en heeft minder moeite met virtual reality, toch zaken waar game-pc’s het vooral op wonnen. Afwachten, dus.

Streaming

Het zou goed kunnen dat dit de laatste keer is dat we een geruchtenartikel maken over een console van Sony. CEO’s van grote ontwikkelaars als Ubisoft hebben al laten weten te verwachten dat de PS5 (samen met de volgende Xbox) de laatste generatie fysieke consoles wordt. Daarna wordt streaming het toverwoord. Hoe dat er precies uit gaat zien, daar zijn de meningen nog over verdeeld. De grote lijn: een centrale server waar games op staan, die dan, al dan niet bekabeld, naar elk denkbaar apparaat gestreamd kunnen worden.

Het klinkt nog als toekomstmuziek, en het blijft vaag. Kan je straks een volledige versie van Call of Duty spelen op je smartphone? Heb je alsnog flinke hardware nodig, of is een alleen een scherm voldoende? Het antwoord komt over een paar jaar, want we kunnen er vanuit gaan dat de PlayStation 5 nog ‘gewoon’ een fysieke console wordt.

Backwards compatibility

Of je nu een Sony-adept bent of een Microsoft-aanhanger, iedereen zal beamen dat het toevoegen van backwards compatibility op de Xbox One een goede zet was. Games die je nog had liggen van originele Xbox of de 360 konden opeens ook op je gloednieuwe console gespeeld worden. Sony heeft die stap nog niet gezet - de PS4 Pro is immers niet écht een nieuwe console, maar ‘slechts’ een upgrade. Een mid-generation release, zoals ze bij Sony zeggen.

Maar dat zou met de PS5 nog weleens kunnen veranderen. Sterker nog: dat moet misschien wel veranderen, wil Sony zijn marktaandeel behouden. Als Sony echt for the players is, moet het straks mogelijk zijn je PS4-schijfje of download gewoon op je nieuwe console af te spelen. Maar behalve een dienst naar de fans toe, is er nog een reden voor backwards compatibility: games.

Begin oktober werd een patent gevonden dat zou kunnen wijzen op backwards compatility. Het patent werd op 2 oktober door Sony Interactive Entertainment America gepubliceerd, maar werd al in 2016 vastgelegd. Er wordt in detail beschreven hoe textures van oude games tijdens het afspelen kunnen worden 'geremasterd'.

Games

Het feit dat de release van de PlayStation 5 eraan zit te komen, betekent namelijk dat elke game die nu gemaakt wordt - en voor de volle mep mag worden aangeschaft - over niet al te lange tijd alweer de spreekwoordelijke prullenbak in zou kunnen, mochten er PS5-only-games uitkomen. CD Projekt Red heeft al aangegeven dat Cyberpunk 2077 in eerste instantie voor de huidige generatie consoles is bedoeld. Het zou wel zo fijn zijn als je ‘m dan niet drie maanden later opnieuw hoeft te kopen als de PS5 op je tv-meubel staat te pronken.

Cyberpunk 2077

VR

Met meer dan drie miljoen headsets in omloop is PlayStation VR een behoorlijk succes te noemen. VR valt of staat al sinds het prille begin bij de hardware waar het op draait, en dat is bij PSVR niet anders. Een nieuwe, krachtigere console geeft veel meer mogelijkheden. Dat zal vooral te merken zijn aan de kwaliteit van de games, maar wie weet brengt Sony wel een volledig nieuwe VR-bril op de markt. Een flinke prijsdaling voor de originele PSVR en een geüpgradede versie geoptimaliseerd voor de PS5 lijkt ons een prima idee.

Prijs

Bij een geruchtenartikel hoort ook een indicatie van de verwachte prijs, maar daar is het in dit geval nog wat vroeg voor. De hardware is nog niet bekend, er is nog geen game aangekondigd, en we weten nog niet eens of de console in 2019, 2020 of nog later op de markt komt. Dat gezegd hebbende: zowel de PS4 als de PS4 Pro kostten bij release 399 euro, en met een nieuwe generatie zal daar wel een schepje bovenop komen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Samenwerking met studio hint mogelijk naar toekomstige multiplayer voor Cyberpunk 2077 Soulcalibur 6 brengt spectaculair wapengekletter
16

Reacties op: PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • JMG

  • 25 augustus 2018 14:58
  Ik blijf toch hopen dat er fysieke games blijven komen. Downloadbaar kan ik ook nog mee leven, maar streams? Je bent dan verplicht om een kabel te leggen naar de plek waar je console staat aangezien Wifi nooit 100% betrouwbaar is. Vooral niet met de netwerkkaart in de reguliere PS4. Nu is dat natuurlijk ook een slechte zet geweest van Sony, maar toch.

  Ook speel ik voornamelijk single player games. Ik zit er niet op te wachten om dan alsnog vast te zitten aan een internetverbinding. Al helemaal niet omdat hier waarschijnlijk een flink prijskaartje aan gaat hangen. 200 euro per jaar is hierbij niet uit te sluiten. Dat is natuurlijk niks voor de casual gamer die misschien 2 of 3 games per jaar speelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Streepje X

  • 13 oktober 2018 21:37
  @JMG Ben het voor de volle 100% met je eens. Dit had ik geschreven kunnen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tranceguy

  • 15 oktober 2018 13:52
  @JMG Dat is ook de reden dat het gedoemd is. Bovendien meer kans op storingen omdat dan iedereen altijd online is/moet zijn. En laat dat nu net een ding zijn wat men gewoon NIET wil…. Daarom gaat dit zeker niet de laatste fysieke console worden… Ik denk zelfs dat het nooit gaat gebeuren. Ik wil zelf weten wanneer ik stop met een spel spelen bovendien. En als het zo'n cloud gaming geval wordt kunnen hun te pas en te onpas games verwijderen. Nee dacht het niet…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • denver

  • 25 augustus 2018 18:10
  Laat ‘m alsjeblieft vooral stil zijn, zoals de Xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 25 augustus 2018 21:55
  @denver In tegenstelling tot xbox fans :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • theGrimm

  • 25 augustus 2018 21:58
  @darkmanwls hahaha dat is een goeie😅

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 27 augustus 2018 13:21
  @theGrimm

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 25 augustus 2018 23:12
  Vraag me ook af of dit gaat uitkomen. Als alles gestreamed wordt en er dus geen consoles nodig zijn, verliezen sony en microsoft toch een groot deel van hun inkomsten. Al pakken die natuurlijk ook wel eens een verlies bij het net uitkomen van een nieuwe console. Uiteindelijk zullen ze natuurlijk sowieso wel verdwijnen. Ligt er misschien ook aan hoe snel 5g wereldwijd wordt uitgerold.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 26 augustus 2018 08:39
  Ik verwacht niet dat streaming al snel realiteit zal zijn en dat de generatie na de ps5 ook nog steeds een aparte console zal zijn. Internet is op veel plekken in de wereld gewoon nog niet op het niveau zoals we hier in Nederland hebben. 4k hdr streamen zal dan een hele kluif zijn.
  Ook denk ik dat veel gamers er nog niet op zitten te wachten. Vandaar ook het grote succes van de traditionele ps4 en de switch als traditionele handheld / console hybride.
  Ik verwacht dat de prijs van de ps5 399 blijft, omdat dat ook een van de redenen was dat de ps4 het zo goed deed. Maar de toekomst zal het uitwijzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 26 augustus 2018 12:31
  @obi-twan kenobi mee eens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Oxymorphone

  • 26 augustus 2018 18:24
  Streamen, nee echt nog niet. Dat gaat nog wel even duren ook, te veel latency problemen, nog steds. Hier inde states is alleen snel internet in de steden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 9 oktober 2018 11:23
  Bij backwards compatibility zal de ps5 mogelijk mijn eerste console worden sinds de ps3. Teveel nadruk op games as services en ik haak af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • KoningDriessen

  • 9 oktober 2018 11:30
  Ik verwacht net las de meeste hier dat alleen streaming hem nog niet gaat worden, de infrastructuur is er in veel gevallen nog niet met snel internet. Misschien dat 5g hier een oplossing in gaat bieden, maar als de dekking net zo wispelturig is als de 4g dekking is die oplossing ook niet optimaal. Ik verwacht niet dat de prijs heel veel hoger gaat worden dan 400. De PS3 verkocht in het begin ook niet goed met het prijskaartje van 600 euro dus die fout zullen ze niet nog een keer maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • lazylen

  • 9 oktober 2018 15:25
  Backwards compatibility.. dan denk ik ja leuk, maar hoe vaak gebruik je zoiets nou in de praktijk. Je had ooit een console van sony waarop je oude spellen kon spelen (was dat de PS3?) van de voorgaande console. Heb dat misschien 3 - 4 keer gedaan. Je zal het een best een keertje doen, maar in 9 van de 10 gevallen grijp je toch naar een nieuwe game die gemaakt is voor de nieuwe console. Als blijkt dat er nieuw vraag naar is kan een ontwikkelaar altijd een remastered versie uitbrengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 9 oktober 2018 16:41
  Wat zijn nou de feiten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tranceguy

  • 15 oktober 2018 13:54
  Overigens gaat die niet voor 2021 komen…. Dus cut the crap maar en kunnen we het nu weer over de huidige generatie hebben hopelijk…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.