Eerder keken we al naar de games en de services van beide consoles.

De prijs van PlayStation Plus en Xbox Live Gold

Wie online wil spelen op de PlayStation 4 en Xbox One moet op beide consoles een abonnement afsluiten. Wat het nieuwe Xbox Live Gold gaat kosten, is niet geheel duidelijk. Sony Worldwide Studios-directeur Shuhei Yoshida zei onlangs dat het PlayStation Plus-abonnement op de PlayStation 4 ongeveer 5 dollar gaat kosten en dat bedrag kwam ook tijdens de persconferentie terug. Dat is even duur als een Xbox Live Gold-abonnement nu is, al zijn dergelijke abonnementen online tegen een veel lagere prijs te vinden. Het nieuwe Plus-lidmaatschap geldt overigens ook op de PlayStation 3 en de draagbare Vita. 

Website Emerce verwacht dat de Amerikaanse streaminggigant Netflix, dat nu in sommige landen al verkrijgbaar is op de Xbox  360 en PlayStation 3, in december naar Nederland komt. Xbox Live Gold is op de Xbox 360 nodig om gebruik te kunnen maken van Netflix. Waarschijnlijk zal dit ook het geval zijn op de Xbox One. Op de Playstation 3 en 4 werkt Netflix daarentegen ook zonder Plus-abonnement. Een normaal Netflix-abonnement kost 8 dollar. Een Netflix-abonnement waarmee op vier apparaten tegelijkertijd gestreamd kan worden, kost 12 dollar. De dienst laat je voor die bedragen onbeperkt films en series kijken. In de Verenigde Staten heeft Netflix 29,2 miljoen abonnees.

De prijs van de PS4 en Xbox One zelf

De Xbox One kost 499 euro bij lancering, zo maakte Microsoft eerder bekend dan Sony bekend op de E3. Een reëel bedrag. Althans, dat dachten wij aanvankelijk. We wisten dat de 1080p Kinect-camera, die standaard wordt meegeleverd met de One, behoorlijk prijzig is. Bovendien gebruikt de PlayStation 4 duur grafisch GDDR5-geheugen, waardoor wij er als vanzelf gingen dat ook die console ook ergens rond die prijs zou belanden.

De tactiek van de Japanners wees op de Sony-conferentie anders uit. Sony heeft geleerd van de te prijzige PlayStation 3-lancering en duikt met zijn nieuwe console doodleuk 100 euro onder de prijs van de One. Het bedrijf stuwt de kritiek op de One naar een nieuw hoogtepunt. Terwijl de PlayStation 4 op papier nog altijd de krachtigste console is om games op te spelen, zet Microsoft met een prijs van 500 euro in op de – om Don Mattrick te citeren – ‘oneindige potentie van Kinect’. Maar veel gamers zijn niet overtuigd van die potentie. De Kinect heeft voor de Xbox 360 nauwelijks spellen opgeleverd die de moeite van het spelen waard zijn.

Dat maakt de keuze van Microsoft om de One te lanceren als een ‘totaalpakket’ een riskante. Ook op dat vlak pakt Sony het gevatter aan. Het bedrijf lanceert zijn console niet met een meegeleverde PlayStation Eye-camera. Het geüpdatete HD-cameraatje, dat nu net als Kinect gebaren traceert en gezichten herkent, is los verkrijgbaar in de winkel voor een prijs van rond de zestig euro. Sony verlaagt zo niet enkel de gemiddelde productiekosten per console, het maakt ook beter onderscheid tussen de doelgroepen waarop de PlayStation 4 zich focust. Microsoft legt Kinect op aan eenieder die de One aanschaft - ook aan de gamer die pas van zijn bank af komt als ie achterna gezeten wordt.

De prijs van accessoires voor PS4 en Xbox One

Een console is niet compleet zonder randapparatuur. De eerste Xbox fungeerde niet eens als dvd-speler zonder de los verkrijgbare afstandbediening en bijbehorende ontvanger. De Xbox One werkt wel direct als blu ray-speler, al ondersteunt de One geen Xbox 360-accesoires en moet de huidige randapparatuur daarom opnieuw worden gekocht. Ook Xbox 360-headsets en -controllers van derde partijen werken niet op de Xbox One.

Dat geldt ook voor de PlayStation 4-accessoires . De DualShock 4-controller, zestig euro, en de nieuwe PlayStation Eye-camera, vijftig, moeten beide opnieuw worden gekocht. Enkel de huidige PlayStation Move-controller werkt met de PlayStation 4. De prijzen van de Xbox One-accessoires zijn nog niet bekend, al lijkt het een reële aanname dat ook de One-controller ongeveer zestig euro gaat kosten.

Duurder?

Hoewel het te vroeg is de Xbox One vanwege de hogere prijs af te schrijven (bovendien zijn de prijzen van de nieuwe streamingdiensten nog onduidelijk), is Microsoft tactisch behoorlijk te kijk gezet. Bij beide consoles krijg je uiteindelijk waarvoor je betaalt. In het geval van de PlayStation 4 is dat krachtigere hardware, in het geval van de One is dat Kinect. Voor veel gamers is dat laatste een zorgwekkende gedachte.