Achtergrond
PlayStation 4 Pro

Playstation 4 Pro: alles wat je moet weten

4K, TFLOPS enHigh Dynamic Range

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Deze week heeft Sony de PlayStation 4 Pro onthuld. Een krachtigere versie van de PS4 die op 10 november voor 399,99 euro in de winkels ligt. Maar wat is er dan precies zo krachtiger aan en wat betekent dat voor gamers?

Je zou het niet zeggen, maar de Playstation 4 ligt alweer een jaar of drie in de schappen. Hoewel iedere generatie gemiddeld vijf a zes jaar meegaat, is de situatie ditmaal anders. Zowel Microsoft als Sony lanceren op korte termijn een opgevoerde uitvoering van hun consoles om deze (eigenlijk te lange) periode te overbruggen. Laatstgenoemde heeft op Playstation Meeting nu eindelijk de specificaties en details van de Playstation 4 Pro uit de doeken gedaan. Wat zijn de belangrijkste dingen om te weten over deze nieuwe gameconsole? Waar kunnen wij als gamers enthousiast over zijn en waar zijn we nog terughoudend over?

Hoe krachtig is de Playstation 4 Pro?

Het meest opvallende aan de Playstation 4 Pro (voorheen bekend als ‘PlayStation Neo’) is de nieuwe grafische AMD-processor die gebruikmaakt van de nieuwe Polaris-architectuur. Dat is dezelfde architectuur waar de nieuwste AMD-videokaarten op gebaseerd zijn. Volgens Sony is de nieuwe grafische processor twee keer zo sterk als die van de originele PS4 en de nieuwe PS4 Slim. Dat klinkt best aannemelijk, aangezien de Pro volgens de specificaties (zie verderop in dit artikel) beschikt over 4,2 TFLOPS vermogen - ruim 2 TFLOPS meer dan de 1,84 TFLOPS van de standaard PS4.

Flopperdeflop

Maar hoeveel is 4,2 TFLOPS dan? Vergeleken met de 11 TFLOPS van de nieuwe Titan X videokaart van Nvidia lijkt het nog steeds niet erg veel. En zelfs de aangekondigde Project Scorpio van Microsoft gaat er met de beloofde 6 TFLOPS ruimschoots overheen. Toch is het niet helemaal eerlijk om verschillende platformen zo met elkaar te vergelijken. Er spelen namelijk ook diverse andere factoren mee, zoals de optimalisatie van game-engines die bij consoles doorgaans een stuk beter is. Het aantal TFLOPS is hooguit een ruwe manier om één en ander in perspectief te plaatsen. Hoe soepel de games er in de praktijk op gaan draaien moeten we nog afwachten.

Ook geüpgraded

De CPU is in de basis dezelfde 8-core AMD Jaguar als voorheen, maar ook deze krijgt volgens Sony een flinke boost. Daarnaast wordt deze (letterlijk) grotere en zwaardere console standaard al geleverd met een 1TB hardeschijf voor al je games en media. Een beetje jammer is wel dat dit gewoon weer een ouderwetse fysieke drive is. Zelfs bij bestaande games kunnen de laadtijden namelijk behoorlijk oplopen. Een SSD of hybride drive kan dit een stuk versnellen, dus de kans is groot dat je in de toekomst de hardeschijf toch weer wil upgraden.

De specificaties van de gehele PS4 line-up

Wat kun je doen met de snellere hardware?

Waar Sony met de Playstation 4 Pro voornamelijk op inzet is om games er beter uit te laten zien op de 4K-televisies die langzamerhand onze huiskamers binnendringen. Deze superhoge resolutie van 4096 bij 2160 pixels legt een zeer hoge tol op grafische kaarten. Met de extra grafische kracht en de ondersteuning voor native-4K reikt Sony de middelen aan de developers aan om hiermee aan de slag te gaan.

Er bestaat echter nog wel veel twijfel of de PS4 Pro wel zo geschikt is voor native-4K gaming. Zelfs de zwaarste high-end game pc’s hebben momenteel al moeite om games soepel op deze resolutie af te spelen, en de meeste ontwikkelaars zijn nog niet erg ver met het optimaliseren voor de gigantische resolutie. Waarschijnlijk hangen de meeste games voorlopig dus nog tussen de 1080p en 1440p, die de PS4 Pro zelf doormiddel van upscaling kan opblazen naar 4K.

Ook zonder 4K televisie kun je echter al profiteren van de krachtigere Playstation 4 Pro. Het blijft nu eenmaal een sterkere machine die mooiere beelden kan produceren en ze tegelijkertijd op hogere framerates kan afspelen. Veel gamers hebben hier behoefte aan, aangezien de standaard PS4 vaak al moeite genoeg heeft om 1080p games boven de 30fps te houden. Ook voor gamers die allergisch zijn voor framedrops, of games alleen op hun mooist willen ervaren, zal deze opgevoerde console daarom interessant zijn.

High Dynamic Range

Eigenlijk is de ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range) minstens net zo interessant voor gamers. Dit is een nieuwe techniek waar veel moderne televisies mee zijn uitgerust, die het bereik van kleuren en contrast op het beeldscherm aanzienlijk verhoogt. Dit werkt echter alleen met content die hier specifiek gebruik van maakt. Met de nieuwe PS4 Pro krijgen ontwikkelaars nu de mogelijkheid om dit te doen.

Het zal genieten geblazen zijn om daadwerkelijk thuis te kunnen gamen met de eyecandy die HDR kan verschaffen. Ook met de PS4 en PS4 Slim kun je hier overigens van profiteren. In de toekomst komt er namelijk een firmware-update uit waarmee alle Playstation 4-modellen ondersteuning krijgen voor HDR televisies.

Plakje kaas

Met het uiterlijk van de PS4 Pro lijkt het alsof er een plak kaas tussen de zwarte plastic boterham is gekomen. Symbolisch gezien klopt dat eigenlijk wel, met het extra vermogen waarmee de console is belegd. Tegelijkertijd is het apparaat wel wat groter en zwaarder geworden, helemaal vergeleken met de tegelijkertijd aangekondigde PS4 Slim-uitvoering. De extra ruimte wordt wel benut met een extra USB-poort, zodat je twee controllers en een headset tegelijk kunt aansluiten.

Tenslotte heeft ook de DualShock4-controller een kleine revisie meegemaakt. Erg veel stelt het niet voor, het grootste verschil is dat de lichtgevende streep nu ook door het touchpad schijnt. Er zat natuurlijk al een lightbar aan de bovenkant, maar nu je de verlichting ook gemakkelijk tijdens het gamen ziet biedt dit de mogelijkheid om hier ook interactief gebruik van te maken tijdens het gamen. Zo kun je bijvoorbeeld visuele signalen krijgen in de vorm van licht- of kleurpatronen.

PlayStation 4 Pro

Dichter bij 4K

Hoe deze verbeteringen uitpakken in de praktijk kunnen we pas vertellen zodra we de nieuwe console daadwerkelijk zelf uitproberen. En zelfs dan is het afwachten in hoeverre de games gebruik gaan maken van de nieuwe technieken. Al met al lijkt het er op dat Sony met de Playstation 4 Pro vooral developers de middelen aanreikt om gamen in 4K HDR weer een stapje dichterbij te brengen. Uiteindelijk moet het namelijk wel van twee kanten komen.

De Playstation 4 Pro ligt vanaf 10 november in de winkels voor 399,99 euro.

Door Sijmon Wals

Dit artikel delen:

Lees meer

Tropico 4 nu gratis op pc The Witness krijgt update voor betere graphics op PS4 Pro
43

Reacties op: Playstation 4 Pro: alles wat je moet weten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • keepitfrosty

  • 9 september 2016 11:27
  Benieuwd hoeveel mensen gaan klagen straks met een samsung tv en de input lag als ze HDR aanzetten. 110 MS lag op je 4k Samsung tv met HDR aan is wel erg. Hopelijk gaat samsung dat nog in de firmware fixen dat HDR ook op game mode werkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 9 september 2016 15:25
  @keepitfrosty Dit dus.. Ik heb laatst 3 4k tv's mogen testen ivm aanschaf van een nieuwe. Ik had mijn ps4 mee genomen naar de winkel en alle 3 faalden big time alleen al met de input lag. Zelfs op game modus gaf de upscaling van 1080P ( in de meest beste opstelling aangezien niet elk spel ook daadwerkelijk 1080p is ) naar 4K een onbespeelbare gevoel met zich mee. Teveel input lag. Zonder game modus aan was het al helemaal onbespeelbaar. Getest met uncharted 4, BO3 en BF 4 en alle 3 onspeelbaar voor mij op een 4K tv.

  Dat is dus zonder HDR aan. Grappige detail was wel dat de verkoper er niet zo een probleem er mee had. Hij raakte ook geen drol en de reactie tijd met bewegen en de actie op het scherm was echt uit sync..

  Beste voorbeeld wat ik hier kan geven mbt het gevoel. Stel je staat in een zwembad met een hele lang stok in je beide handen die recht naar voren wijst. Als je langzaam links en rechts beweegt dan merk je de vertraging niet zo op. Als je nu ineens heel hard links en rechts beweegt dan merk je dat je hand veel sneller beweegt dan die stok.

  Voor mij geen 4K TV. Leuk voor de tv of stil staande plaatjes maar niet voor gamers die gehecht zijn aan een lage latency..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 september 2016 16:04
  @innerchild

  30 ms kan al op 4k en werkt prima
  Met HDR aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 9 september 2016 23:46
  @RavenMMG HDR is een onderdeel van de beeldverwerking. Wat denk je wat een gamemode doet met het signaal ? Die zet een heleboel beeldbewerkingen uit waardoor het minder tijd kost om het beeld op je scherm te kunnen vertonen. HDR is een beeldoptimalisatie principe en dat gaat je extra latency geven. Water is nat…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 9 september 2016 20:49
  @innerchild
  Het is natuurlijk wel een verschil of je TV een beeld moet upscalen naar 4K in plaats van dat het als 4k wordt aangeboden. Dat upscalen kost gewoon tijd en processorkracht van je TV.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • keepitfrosty

  • 11 september 2016 16:43
  @innerchild De Pana met FALD scherm schijnt het behoorlijk goed te doen. Maar dit is dan ook een prijzig schermpie van een paar K

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 september 2016 16:03
  @keepitfrosty

  Bij me tv werkt hdr al op gamemode zonder extra lag

  Heb dan wel geen samsung

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • johnn_s

  • 9 september 2016 22:22
  @RavenMMG welke tv heb je dan , want ben zelf nog van plan om een 4k tv te kopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • keepitfrosty

  • 11 september 2016 16:39
  @RavenMMG Ik zeg ook niet dat elke tv hier problemen mee heeft. Maar de samsung tv's lijken hier wel een input lag issue te hebben. Niet alle fabrikanten houden dus rekening met HDR gaming en lage input lag. Ook de review sites op het internet doen hier nog niet veel mee (in hun testen) waardoor het dus een beetje hit en miss gaat worden voor velen bij de aanschaf van een 4k HDR tv op het moment. Ik doe een gok dat Sony dit wel goed doet in gamemode of daar wel een fix klaar voor heeft staan gezien ze nu hoog inzetten op HDR gaming in de ps4 en ps4 pro

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 9 september 2016 12:06
  Dat is indd slim gezegt ja ik heb een samsung 4k tv en ik heb even gekeken maar je hebt wel gelijk dat is een fail haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 9 september 2016 12:57
  Heb geen 4K tv dus laat maar.

  En graphics zijn ook niet alles. En bij de games waar het wel om graphics draait zoals Heavy Rain is de PS3 al voldoende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nuage

  • 9 september 2016 13:07
  @bigds9fan
  4k is ook in de meeste woonkamers overbodig. Mijn broer heeft een 55 inch 4k tv gekocht. Als je er zo'n 4 meter vanaf zit, zie je het verschil al niet meer tussen 1080p en 4k.
  Oled en hdr is dan wel weer echte vooruitgang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 9 september 2016 13:40
  @Nuage Precies. Ben onlangs overgegaan van een 8 jaar oude HD-tv van 80 cm naar een Samsung LED van 100 cm en dat ziet er echt heel mooi uit. Had ik een 4K tv gekocht dan zou ik er een meter van af moeten zitten.

  Lijkt me niet echt prettig.

  En OLED is heel mooi maar ook heel duur. :-P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DarkRuleR

  • 9 september 2016 15:09
  @Nuage De meeste mensen zitten ook te ver van een TV af.
  Ook al bij een 1080p TV.
  Mijn mening is dat 4K niet overbodig is in de huiskamer, maar dat je of dichter bij moet gaan zitten of een grotere TV moet kopen.
  Als dat niet mogelijk is dan is 4K in JOUW huiskamer / huishouding overbodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 9 september 2016 20:51
  @DarkRuleR
  Precies. Ik zit ongeveer 3 meter van mijn 55" TV af. Prima! Pas bij 80"krijg je op die afstand beeldvullend als in een bioscoop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 september 2016 14:45
  Dat hdr verhaal klopt niet er zit geen hdmi2.0a op de oude ps4 dus ook geen hdr

  En al zouden ze dat magisch kunnen toevoegen speelt nog iedereen met een oude hdmi kabel versie

  Dus nog geen HDR, ze moeten geen onzin verkopen dat je net een simpele firmware uograde ook hdr hebt

  Heb zelf een 4k hdr 65 inch en hdr voegt veel meer toe dan de betere resolutie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DarkRuleR

  • 9 september 2016 15:11
  @RavenMMG Wat ik heb begrepen heb je voor Dolby Vision geen HDMI2.0a nodig.
  Maar dat werkt weer met een special chip.
  Dus als die chip ook niet in de oude PS4 zit lijkt het mij ook sterk dat het om 'echt' HDR gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 september 2016 16:05
  @DarkRuleR

  Die chip zal er niet inzittten want dat had het cerfificaat er allang opgezeten

  Ze maken beloftes die gewoon niet kunnen

  Simulatie miss , maar dat is echt lelijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 9 september 2016 16:37
  @RavenMMG

  www.digitaltrends.com/home-theater/surprise-sony-says-hdmi-2-0-is-just-a-firmware-update-away/

  uit 2013.

  en arstechnica.com/gaming/2016/09/whats-up-with-ps4s-surprise-firmware-update-is-4k-around-the-corner/

  paar dagen terug


  kortom, sony had in 2013 allang rekening gehouden met dit en pushed daarom de upgrade/firmware snel.

  Oh nee conspiracy theories , het kan niet, ze roepen wereldwijd dat elke ps4 HDR krijgt en dan gewoon een lege firmware releasen die niets doet. . doe toch es research man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CoolB

  • 9 september 2016 16:49
  @casualkiller Dat is dus bullshit. Leuk dat Sony dat beweert, maar het is simpelweg niet zomaar met een firmware update mogelijk om 4K toe te voegen of het moet een soort surrogaat 4K zijn. De HDMI kabel moet ook 2.0 ready zijn.

  En dat zeg ik niet dat zegt HDMI.org:
  "Software update?
  There's some confusion right now as to whether HDMI 1.4 products (like all current Ultra HD TVs) can be upgraded via a simple downloaded firmware update. Sony is saying its products can do this, but HDMI.org says that's not universal. From HDMI.org: "Currently, there are no provisions for doing [a 1.x to 2.0] upgrade"
  bron: www.cnet.com/news/hdmi-2-0-what-you-need-to-know/

  Daarbij zit er in de PS4 Pro GEEN UHD BluRays-speler en wel in de Xbox One S:
  www.engadget.com/2016/09/07/ps4-pro-uhd-blu-ray/

  En dan ook nog dit nieuws:tweakers.net/nieuws/115545/bethesda-sony-blokkeert-mod-ondersteuning-fallout-4-en-skyrim-op-ps4.html

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.