Sowieso moeten we even in ons geheugen graven om terug te gaan naar de eerste jaren van de PlayStation 3. Maart 2007 maakten wij in Europa na uitstel op uitstel eindelijk kennis met Sony’s spelcomputer. Voor velen natuurlijk een prachtig moment, maar al snel sloeg de versobering toe. Want echt denderend was het niet met de games tijdens de beginperiode van de PlayStation 3.

Matige launch, redelijk vervolg

Weinig mensen zullen ontkennen dat het lijstje met launchtitels van de PlayStation 3 op z’n minst matig genoemd mag worden. Resistance: Fall of Man was uitstekend en MotorStorm was ondanks een lichte teleurstelling hier en daar een enorm vermakelijke game. Verder bestaat de lijst vooral uit titels die we al kenden van de PlayStation 2 en een aanschaf van een nieuwe dure console niet meteen rechtvaardigden.

Van de PlayStation 4 is de launch line-up inmiddels ook redelijk bekend en ondanks alle hype, is ook dit lijstje weinig overtuigend. Veel belangrijker is wat voor vervolg er aan de line-up wordt gegeven. Zo lagen bij de PlayStation 3 pas dik een half jaar na de eerste toptitels in de winkels (Ratchet & Clank: Tools of the Future, Ninja Gaiden Sigma, Uncharted: Drake’s Fortune). En anderhalf jaar later konden we pas met recht zeggen dat er genoeg moois te vinden was, onder meer dankzij GTA IV, Fallout 3, Metal Gear Solid 4 en LittleBigPlanet. In die periode is de PlayStation 3 op stoom gekomen.

Drake's Fortune LittleBigPlanet

De PlayStation 4 heeft zonder meer een rits aan veelbelovende titels in de planning staan, maar of die games een snelle release krijgen is afwachten. Wat de PlayStation 3 ons leert, is dat het eerder langer dan korter gaat duren voordat de echte toppers komen. Om die reden is het zo gek nog niet om eventjes te wachten met de aanschaf.

Geduld loont

Bijkomend voordeel van een tijdje wachten is dat de prijs van consoles over het algemeen daalt. De PlayStation 3 kende verschillende prijsdalingen, die zich al vrij vroeg inzetten.

Maart 2007

€599 60GB model (introductieprijs)

Oktober 2007

€399 40GB model
€499 60GB model (incl. 2 games / 2 controllers)

Augustus 2008

€399 80GB model

 - 40GB model uit de schappen

Augustus 2009

€299 nieuwe 120GB PS3 Slim

€299 originele 80GB model

Augustus 2011

€249 160GB PS3 Slim

September/oktober 2012

€229 12GB flash memory PS3 Super Slim

€299 500GB model

 

Het begon al amper een half jaar na de release met het introduceren van een 40GB-model van de PlayStation 3 en een bundel waarbij gamers zowel een extra controller als twee gratis games kregen. In 2008 zette het voordeel voor de consument zich voort door meer schijf-ruimte te bieden (80GB) voor dezelfde prijs. In 2009, 2,5 jaar na de originele release van de console, konden we ons zelfs opmaken voor een volledig nieuw model.

Heruitgave

Wachten kan naast een voordelige console, ook nog een kleinere, mooiere en stillere console opleveren. Daarvoor zul je op z’n minst 2,5 jaar geduld moeten hebben als Sony de lijn van de PlayStation 3 blijft volgen. Tijdens de Gamescom van 2009 kondigde Sony een geheel vernieuwde PlayStation 3 aan én verfriste tegelijkertijd het merk. Weg was het Spiderman-lettertype en en weg was het ‘splash’-scherm voordat de game opstartte.

De PS3 Slim, zoals de vernieuwde console heet, kwam uiteindelijk 2,5 jaar na de lancering van de originele PlayStation 3 op de markt en was voor velen een ideale kans om in te stappen. Zo was de gamecatalogus op orde, de prijs aantrekkelijk en het uiterlijk strak en modern.

PS3 Slim

Ons advies

We realiseren ons dat het leven van de PlayStation 3 niet per se één op één te vergelijken is met dat van de PlayStation 4. Alleen al de opkomst van indietitels is een niet te onderschatten ontwikkeling, die ervoor zorgt dat er tijdens de lancering van de PlayStation 4 genoeg te gamen valt. Of dat genoeg gaat zijn om een snelle aankoop van de console te rechtvaardigen is natuurlijk een persoonlijke kwestie.  De te downloaden indiegames waren bijvoorbeeld ook perfect speelbaar geweest op de PlayStation 3.

Maar bovenal is de PlayStation 4 een frisse wind, die na 6,5 jaar best welkom is. We zullen het dan ook niemand kwalijk nemen die zijn zuurverdiende geld liever vandaag dan morgen uitgeeft aan de console. Toch hebben we bij deze alvast de waarschuwingen gegeven die de eerste jaren van de PlayStation 3 ons hebben geboden. Sta je in de winkel en twijfel je nog heel hard, denk dan op z’n minst nog even aan die oude vertrouwde PlayStation 3.