Er is veel gezegd en geschreven over de Playstation 3, Sony's houding en alle randzaken er omheen. Nu de lancering echter nabij is, wordt het tijd de puntjes om de i te zetten en toe te gaan leven naar het volwaardig maken van het trio next-gen consoles. Op voorhand geven wij alvast aan hoe we nu ten opzichte van de Playstation 3 staan, waarbij de één positiever dan de ander is. 'Wij hebben gezegd.' Jimmy: Sony heeft met de lancering van de PS3 een hoop negatieve publiciteit op de nek gehaald. De Europese launch werd weer niet gehaald en ook de backwardscompatibility lijkt hier minder te worden, maar op zichzelf staand heeft de PS3 een prima lancering voor de boeg. De prijs van 600 euro is hoog, maar zijn we vergeten dat de eerste Playstation 2 consoles ook voor 1200 gulden over de toonbank gingen? En daar waren de launchtitels echt niet van het kaliber als een Motorstorm of Resistance. Nee, wat mij betreft is dit de beste launch voor een Playstation machine ooit. De games die bij Sony zelf in ontwikkeling zijn, zien er veelbelovend uit. Ik geloof echt dat we weer veel leuke epische, maar ook maffe Japanse games gaan zien (denk aan een Loco Roco of Katamari) en games a la Singstar en Guitar Hero. Games die zowel visueel als qua gameplay goed en origineel zijn. En voor gamers die daar nog niet van overtuigd zijn: geef het nog wat tijd. Frans: De maanden zijn verstreken, het moment is eindelijk daar: Sony’s derde speeltje, de Playstation 3 is vanaf maart ein-de-lijk in de Europese winkels te verkrijgen. Maar of ik er eentje ga halen? Uhm, daar kan ik kort over zijn: nee. Zelfs na meerdere speelsessies achter de rug met het ding gehad te hebben werd ik keer op keer maar niet overdonderd. Het grafische verschil met de Xbox 360 is nihil in mijn ogen, de launchgames voelen ‘same ‘ol’ aan (met als quasi-hoogtepunten Ridge Racer 7 , al staan er natuurlijk nog wel een flink aantal toppers in spé op ons te wachten, dat klopt), het uiterlijk en de interface van de menu’tjes haalt het nergens bij het naar mijn mening uitstekende Xbox Live dashboard en die ‘vernieuwde’ controller? Tja, leuk dat je nu kunt sturen zonder de pookjes te gebruiken, maar is dat het nou?

Ik zie simpelweg niet in waarom ik op dit moment een PS3 zou moeten aanschaffen. Hoewel… één ding lijkt me wel enorm vet. Sony, als jullie beloven dat jullie console gekanteld kan worden tijdens het gamen, haal ik ‘em direct! Voor ‘slechts’ zeshonderd euro een kantelende console in je huis, da’s pas kassa!

Peter: In een soort van rollercoaster ride van gevoelens heb ik de weg naar de lancering van de PS3 afgelegd. Enorm domme uitspraken van Sony PR mensen in de media hebben getornd aan mijn geloof in de huidige marktleider. In alles leek Sony arrogant te zijn in hun opvattingen over hun nieuwe console en die van de concurrent. Momenteel ben ik nog steeds sceptisch over het voordeel van het gratis online netwerk (met name in het geval van third party ontwikkelaars) ten opzichte van dat van Microsoft, maar het toont potentie.

Toch ziet het er naar uit dat Sony met enig bijschaven een console kan neerzetten met potentie. Aspecten waarop de PS3 momenteel achterloopt kunnen altijd nog worden verholpen met behulp van een update via het netwerk. De update die er rond de lancering aan zit te komen, lijkt in ieder geval veel nieuws te gaan brengen. De enorme launch line-up is een gemixt geheel van aantrekkelijke en minder aantrekkelijke games met in ieder geval voor ieder wat wils. Ik zit echter zelf te wachten op wat voor nieuwe, originele franchises ontwikkelaars gaan ontwikkelen, die goed gebruik maken van de unieke hardware van deze console.

Erwin V.: Van de next-gen consoles is de Playstation 3 de enige waar ik met gemengde gevoelens naar kijk. Natuurlijk is het een extreem sexy apparaat, en biedt het de nodige technische snufjes die de console boven de Xbox 360 uittilt. Maar op dit moment zie ik het niet. Er is een flinke line-up, wat je natuurlijk opbouwt met zo’n late release, maar eenderde is oud en hebben we al eerder gezien en eenderde bestaat uit sportgames. Ik klink misschien heel zeikerig, maar Motorstorm is het enige spel waar ik echt positieve gevoelens bij heb. Wanneer games als Final Fantasy XIII, Kingdom Hearts 3 en het nieuwste project van de makers achter ICO en Shadow of the Colossus verschijnen, ga ik ongetwijfeld overstag, maar 600 euro is van de gekke op dit moment. Ja, de PS2 kostte vroeger ook zo veel, maar tegenwoordig heb je een Xbox 360 en een Wii voor dezelfde prijs, zoals Matthijs terecht aanhaalt. Dus om het maar op z’n Borsato’s te zeggen: doe mij die maar.Ronnie: Daar stond ‘ie dan, de Playstation 3. Voor mij de eerste keer dat ik het nieuwste speeltje van Sony in levende lijve aanschouwde. Ik moet zeggen dat het een prettige eerste kennismaking was. Het apparaat ziet er in het echie best indrukkwekkend uit hoor. De mooie glimmende laag, de intimiderende zwarte kleur, het grote formaat en de vele roosters voor het koelen. Dit ding straalt kracht en kwaliteit uit, daar valt nauwelijks over te twisten wat mij betreft. Natuurlijk duurde het voor mij als interfacefanaat niet lang eer ik mezelf de SIXAXIS toe eigende om eens te peilen hoe dat ding in de hand ligt.

Het eerste wat me opviel is de enorme lichtheid. Mede daardoor voelt de SIXAXIS minder stevig aan dan de Dual Shock 2. Het is meer speelgoedachtig. De achterste triggers zijn ook niet helemaal je-van-het, doordat ze naar voren kantelen bij het indrukken. De analoge sticks voelen losser aan, wat voor meer broodnodige nauwkeurigheid zorgt, maar aan de andere kant kwalitatief minder over komt. Voor de rest niets aan te merken op de controller. Het formaat is hetzelfde als van de Dual Shock 2. Mij hoor je er niet over klagen, anderen misschien wel. Al met al een redelijk geslaagd ontwerp wat mij betreft, hoewel er betere alternatieven zijn.

Het eerste wat mij opviel bij het opstarten van de console, is de enorme stilte. Wat is dat een enorm verschil met de lawaaierige Xbox 360 zeg! Sony vond het zelfs nodig om de PS3 van een schattig piepje te voorzien om aan te geven dat ‘ie aangezet is. Ook tijdens het spelen van games blijft de PS3 haast geruisloos. Deze krachtpatser is zelfs stiller dan de ook niet bepaald luide Nintendo Wii. Hulde daarvoor!

De games die ik vervolgens gespeeld heb zijn Motorstorm en Resistance. Zonder al teveel in details te treden, moet ik zeggen dat beide games op basis van relatief korte speelsessies zeker leuk en vermakelijk zijn, er goed uitzien en prima spelen. Geen van beide games gaven mij echter het gevoel dat ik meteen naar de winkel zou moeten rennen, zeshonderd euro op de toonbank moet leggen, en dan in volle borst tegen de winkelier roepen: “I want you to sell me a Playstation 3!”. Resistance lijkt een leuk schietspelletje met interessant schietgerei en heel veel vijanden, Motorstorm een vermakelijke modderracer met veel chaos. Dat is het echter wel zo’n beetje. De games bieden op basis van mijn speelsessie (nog) geen essentiële meerwaarde ten opzichte van de content op de Xbox 360 die ik al een tijdje thuis heb staan. Zeker niet voor de aanschafprijs van de console. Op dit gebied is er dus nog wel even werk aan de winkel.

Absoluut een gemis voor mij tijdens het gamen is de rumble in de SIXAXIS. Bij Resistance viel de afwezigheid me niet meteen op, maar toen ik op een gegeven moment een stevige sentry gun in bedrijf nam, mistte ik de keiharde feedback van rumble. Hoewel ik de vergelijking niet graag maak, voelde in bijvoorbeeld Gears of War het schieten met zo’n stationair kanon toch heel wat lekkerder aan. Ik kreeg gewoon niet het gevoel dat ik met lomp geschut alle vijanden meedogenloos aan het neermaaien was. Essentiëler echter is het gebrek aan rumble bij Gran Turismo HD en F1 Championship. Je mist de feedback van de auto volledig, waardoor bochten veel lastiger in te schatten zijn. Je moet puur op beeld en geluid af gaan, wat het racen lastiger maakt. Voorlopig weet de motion sensor van de SIXAXIS daar weinig tegenover te stellen. In Motorstorm hebben we deze feature getest, en hoewel ik met de zwaardere voertuigen aardig door de modder wist te ploegen, werd het op bijvoorbeeld de motoren al stukken lastiger. Als je eenmaal achterstevoren komt te staan is het helemaal een ramp om weer fatsoenlijk in de race terug te komen. Je blijft maar als een dolle rondspinnen. Uiteindelijk blijft het sturen met analoge sticks toch stukken prettiger.

Nee, zoals je leest heeft de Playstation 3 nog geen verpletterende indruk op mij achtergelaten. Vooralsnog voelt de console vooral aan als meer van hetzelfde ten opzichte van de Xbox 360, zij het met een Bluray-speler en een hoger prijskaartje. Daar overtuig je mij nog niet mee. Toch is de PS3 absoluut een console met veel potentieel. Natuurlijk kun je er straks Bluray-films op kijken, wat voor een filmliefhebber als ik ongetwijfeld een must is. Het is ook zo dat deze zwarte monoliet nog maar net komt kijken. De Xbox 360 had in het begin ook niet bepaald veel boeiends te bieden, laat staan de Nintendo Wii momenteel. Sterker nog, de Playstation 3 heeft misschien wel de beste launch line-up van de drie.

Als we eenmaal een jaar verder zijn, dan zal de PS3 er voor mij ongetwijfeld een stuk aantrekkelijker zijn, met meer goede en exclusieve games, leuke features en een lagere prijs. De Playstation 2 is voor mij veruit de beste console van de vorige generatie en als de PS3 in de toekomst ook maar een enigszins vergelijkbare line-up aan games weet te bieden, dan ga ik zonder twijfel overstag. De bal ligt nu bij Sony.Matthijs: Het is niet makkelijk om misschien wel de beste spelcomputer ooit op te volgen. Als je ziet dat concurrenten Microsoft en Nintendo de vorige keer kwakkelend het einde van de oorlog haalden, dan ga je in je luie zetel achterover leunen en denk je dat het allemaal wel goed komt. En die houding had niet harder afgestraft kunnen worden dan nu het geval is. Want het gaat er helemaal niet om dat de Playstation 3 ongeveer even duur is als de Playstation 2 destijds was, het gaat erom dat deze een stuk duurder is dan de 360 en de Wii nu zijn. Het gaat er niet om dat de Playstation 3 meer launchgames heeft dan de Playstation 2 destijds had, het gaat erom dat er al een stapel games is voor de Xbox 360. Sony heeft simpelweg een gigantisch probleem, en wie had dat nou gedacht na de vorige generatie? De concurrentie is als een stel wildemannen tekeer gegaan, en Sony lijkt uiteengereten te worden. Maar laten we deze Japanse reus niet te snel afschrijven. Als iemand mij een Playstation 3 in de handen zou drukken, zou ik er nog steeds kwijlend mee naar huis sprinten. Maar zeshonderd euro is echt te veel voor een apparaat waar naar mijn mening betere alternatieven voor zijn.

 

En ik heb ermee gespeeld, dus mijn gezeik is niet geheel ononderbouwd. De twee grote toppers, MotorStorm en Resistance, zijn onderworpen aan mijn kritische blik, plus nog wat demo's. Resistance lijkt me een lekkere knalgame te worden, die shooterfans blindelings kunnen aanschaffen. Hoewel de game geen next-gen uitstraalt (wat enkele cynische opmerkingen van mijn kant opleverde tijdens de speelsessie), doet het zijn ding. Over Motorstorm ben ik wat kritischer. Allereerst vind ik de bewegingsbesturing met de SIXAXIS-controller erbarmelijk werken, en ik ben niet de enige. Die controller ligt sowieso niet lekker in de hand, het ding is te klein en je kunt er je handen niet goed omheen doen. Maar misschien zijn mijn handen teveel één geworden met de PC-muis en de controllers van Sony's vijanden. Grafisch gezien imponeert de MotorStorm me trouwens niet in zo'n mate als ik gedacht had.

De Playstation 3 zal vast wel weer een aantal sequels op befaamde reeksen bieden, maar dat is niet genoeg. Want wat deze console aan zeker aangekondigde spellen biedt, weet niet zo te overtuigen als het assortiment van de Xbox 360, om maar niet over de ultragoedkope Wii te beginnen. Eén ding is zeker: de console oorlog wordt spannender dan ooit. En de consument profiteert!

Jaap: De Dual Shock 2 is te licht, Motorstorm ziet er niet goed uit, de SIXAXIS op voorhand al bagger? Ik geloof m’n oren niet als ik naar m’n collega’s luister, want het tegendeel is naar mijn mening waar. De Dual Shock 2 is inderdaad lichter dan zijn voorganger, maar dit is puur een kwestie van wennen. Pak je na vijf jaar verstokt met je Playstation 2 gespeeld te hebben de controller voor het eerst op, dan merk je inderdaad dat je vijf jaar teveel getild hebt. Na tien minuten spelen ben je het geheel echter al lang weer vergeten en geniet je van de draadloosheid van de controller en gier je door de bergen van Motorstorm. Want geloof mij, Motorstorm is écht wél mooi! Op een televisie die Full HD ondersteunt krijg je een wervelend gevoel van grootsheid als je door een berggebied raast en ergens in de verte een paar kleintje puntjes voor je ziet racen, misschien wel kilometers van je weg. En het fijne eraan: nog steeds haarscherp. Het reliëf in de omgeving, de prachtige schademodellen, de AI die speelt om je de tofste beelden te tonen: voor mij heeft het echt een WOW!-factor.

En dan de SIXAXIS-contoller. Ik moet toegeven, in Motorstorm werkt het inderdaad niet zo heel prettig omdat het wel te gevoelig afgesteld lijkt. Maar de potentie van een dergelijke controller zie ik wel. Denk bijvoorbeeld aan Lair, de aankomende drakengame van Factor 5. Als je ziet hoe de controller daar op een sexy, slinkse manier gebruikt wordt om de immersie te verhogen (je moet draken in één-op-één gevechten als het ware van je ‘afbeuken’ met de controller), plaats ik dit boven een eerste poging om de SIXAXIS-besturing in een racegame te implementeren. Ja dames en heren, het is allemaal zo slecht nog niet met de Playstation 3. De enige, zeer terechte vraag is of je er op dit moment al 600 euro voor over hebt. En dat moet je helemaal zelf bepalen.

Gerjan: Toen in mei 2005 de PS3 voor het eerst van zich liet zien wist ik het: ik moet zo'n ding hebben als hij uitkomt!. Na twee jaar te hebben gewacht op het apparaat staat er inmiddels een Xbox 360 te ronken onder mijn tv en ben ik toch niet meer zo makkelijk warm te krijgen voor een PS3. Dit komt vooral door de hoge prijs. Vergis je niet, ik vind de PS3 wel degelijk een super mooie console met een grote potentie, maar voor een "arme" student zijn 600 ballen toch net even wat teveel van het goede.

Ik ben overigens wel zeer te spreken over de gigantische berg launchtitels waar, mits je ze niet al op de Xbox 360 speelt, een hele hoop moois tussen zit. Dit alles kun je met een getunede Dual Shock, helaas zonder shock, spelen. Eindelijk is Sony overstag gegaan en zitten er heuse triggers op de controller wat het spelen van met name racegames heel wat makkelijker maakt in vergelijking tot het gebruik van het gaspedaal in de vorm van de analoge X-knop op de Dual Shock 2. Al met al heb ik gemengde gevoelen over de PS3. Ik mis de rumble, maar het apparaat is gewoon zó gelikt. Ik ga er zeker een halen. Wanneer dat is zal toch uiteindelijk afhankelijk zijn van de prijs van de consoles en het aanbod exclusieve PS3 games. Laat ze maar komen!