Hoewel het eigenlijk al een tijdje mogelijk is, kan het vanaf nu pas officieel: online gamen met de PlayStation 2. Wij stopten een netwerkadapter in onze PS2, sloten hem aan op de kabelmodem en schoten, raceten en skateboarden online tot we een ons wogen. Lees alles over onze bevindingen en over de toekomst van deze manier van gamen. Aansluiten.

Online gamen met de PlayStation 2 kan alleen via een breedbandverbinding, meestal kabel of ADSL. Om online te kunnen heb je allereerst een netwerkadapter nodig, welke zo'n €35 kost en op eenvoudige wijze achterin je Playstation 2 geplugd kan worden. Vervolgens dien je je adapter te registeren middels een DVD welke bij de adapter geleverd wordt. Via eenvoudige menu's wijst alles nagenoeg vanzelf, al moet je er wel even rekening mee houden dat het serienummer van je PS2 op de achterkant staat en dat deze niet meer te lezen is wanneer je je adapter ingeplugd hebt.

Naast het registreren van je adapter kan je met deze DVD de nodige informatie krijgen over hoe je je PS2 aan dient te sluiten, en kan je een user-id registreren welke je in Sony's eigen spellen zal gaan gebruiken. Ook kan je de nodige eigenschappen van je ISP instellen. Enkel de ADSL verbinding van KPN staat standaard al ingesteld, voor alle andere providers zal je zelf de instellingen moeten invoeren. Soms doet de auto-detect functie dit voor jou, maar wanneer dit niet wil is enige kennis van je internetverbinding wel erg handig. Wanneer je het internet op je Windows-PC echter aan de praat kan krijgen, dan moet het op je PS2 ook lukken. De configuratiefile van je netwerk wordt in een speciale file opgeslagen op je memorycard en kan door elke game ingelezen worden, zodat je het niet steeds opnieuw in hoeft te stellen.

De PS2 kan rechtstreeks op de modem aangesloten worden, maar kan zich ook achter een router of switch bevinden. Ook wanneer een PC als router gebruikt wordt, vormt dit geen probleem voor de werking van het geheel, al zal de PC natuurlijk wel altijd aan moeten staan wanneer je met de PS2 online wil gamen.

Beginnen met gamen.

In tegenstelling tot Xbox Live kent de online mode van de PlayStation 2 geen standaard interface welke voor elke game van toepassing is. De spellen van Sony werken wel allemaal met een vaste ID, maar andere games, zoals Tony Hawk's Pro Skater 4, werken via GameSpy en vereisen dus dat je een GameSpy ID aanmaakt. Dit houdt ook in dat je geen garantie hebt op de werking van het geheel. Wanneer GameSpy namelijk besluit om een bepaald spel niet meer te ondersteunen, dan houdt het op. Hierdoor ben je dus veel meer afhankelijk van derden wat betreft de kwaliteit van je online game-ervaring, iets wat bij Xbox Live allemaal centraal via Microsoft geregeld wordt. Voordeel is wel dat je bij de PlayStation 2 dan ook geen maandelijkse bijdrage hoeft te betalen. Het is dan ook, meer dan bij de Xbox, vergelijkbaar met het online gamen op de PC.

Sommige uitgevers, zoals Electronic Arts, zijn van plan een eigen online service op te zetten. Deze zal ook gratis zijn, maar vereist wederom een andere interface, een nieuwe buddylist en wellicht wederom een nieuwe User-ID. Hierdoor wordt het allemaal niet echt overzichtelijk en ben je steeds bezig om opnieuw aan een andere interface te wennen. De uniformiteit, wat juist een sterk voordeel was van Xbox Live, wordt dus een beetje teniet gedaan. Hiertegenover staat dan wel weer dat Sony niet zo'n grote vinger in de pap heeft als Microsoft en dat er voor ontwikkelaars dus meer keuzevrijheid is. Dat is dan ook de reden dat EA voor PS2 Online heeft gekozen ipv. Voor Xbox Live.