Hoewel Nederland in de wereld maar een klein land is, heel erg klein, spelen we een grote rol op de gaming markt. Nederland herbergt maar liefst drie grote gamedevelopers waarvan PlayLogic tegelijkertijd ook gamepublisher is. Een zware taak die wellicht binnenkort zijn vruchten zal beginnen af te werpen.

PlayLogic heeft de pech gehad dat het vanaf het begin af aan is vergeleken met Davilex. En menig gamer krijgt al de rillingen bij het noemen van die laatste naam. Niet helemaal terecht want A2 Racer, Autobahn Racer, Grachtenracer of Amsterdoom hebben het toch nog wel redelijk gedaan. PlayLogic zag in 2002 het licht en toen bestond nog een beetje de hele oproer rondom Davilex dus al snel werd in PlayLogic een nieuwe zondebok gevonden.

De ontwikkelstudio van PlayLogic is gevestigd in Breda. Daar werd met ongeveer 40 man gewerkt aan de eerste game, Xyanide voor de Xbox (overigens nooit uitgebracht in Nederland). Voor een eerste poging is het zeker niet slecht, maar niemand wordt direct van zijn stoel geblazen. PlayLogic weet echter de focus op zich te leggen door aan te geven dat zij werken aan vier andere titels en groots aanwezig te zijn op de E3.

Cyclone Circus is de tweede game van de hand van de Nederlandse developer/publisher. Een game met meer verhaal dan zijn voorganger maar ook dit is geen klapper voor PlayLogic. Daarna volgen Airborne Troops, Alpha Black Zero en andere games. PlayLogic verdwijnt een beetje uit de spotlight maar blijft ondertussen hard werken aan nieuwe titels. Inmiddels werken er 50 man op de ontwikkelstudio en zo'n 15 man op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Een goede manier om je naam te vestigen op een E3 ;-)

Inmiddels is het 2006 en het lijkt erop dat PlayLogic weer in de aandacht zal komen te staan. In het eerste kwartaal van 2007 zullen ze Xyanide: Resurrection op de PSP uit brengen. Geen port van de Xbox versie maar een geheel vernieuwde en verbeterde Xyanide die goed lijkt thuis te horen op de PSP. Een bezoekje aan PlayLogic wel waard, leek ons bij Gamer.nl.

Het is altijd interessant om het verhaal achter een game te horen. Hoewel Xyanide geen nieuwe game is, is voor Xyanide: Resurrection wel een nieuwe blik op de franchise gegooid. Xyanide voor de Xbox bleek door de pers saai te worden gevonden. Niet helemaal terecht, want door de level designers was zeer veel werk in details gestopt. Helaas ging dit haast onopgemerkt voorbij door de grote snelheid waarmee je met je spaceship langs de omgevingen raast. Op de PSP zul je dus niet meer als een gek door tunnels vliegen, maar is er meer aandacht voor omgevingen. Deze zijn dan ook echt bijzonder mooi uitgewerkt en dit kan wel eens bijdragen aan een doorbraak voor PlayLogic.

De level designers hebben zich bij Xyanide: Resurrection laten inspireren door enge ziektes. Zo zie je in de game bazen, monsters en omgevingen die doen denken aan gezwellen, bacterien en andere onfrisse ziektes.  Het is altijd zo jammer dat artwork niet 1-op-1 overgenomen kan worden in een game, want damn, wat ziet dat er gaaf uit zeg!

Een volledige hands-on preview van de game is hier te lezen.

Het lijkt er dus op dat 2007 wel eens het jaar van PlayLogic zou kunnen gaan worden. Xyanide: Resurrection lijkt zijn plek goed te hebben gevonden op de PSP en vooralsnog is de pers erg positief in haar previews over deze game. Het is natuurlijk altijd afwachten tot het eindproduct door de handen van de reviewers gaat om te weten of dit een echte topper is.

Naast Xyanide Ressurection is PlayLogic uiteraard druk bezig met andere titels. Sparta Ancient Wars ligt in het eerste kwartaal 2007 in de winkels en Infernal gooit nu al redelijk hoge ogen door het verrassende verhaal.

Al met al kan PlayLogic uitkijken naar een jaar waarin de kansen weer openliggen. Wij zullen ze in ieder geval nauwlettend in de gaten houden.