Achtergrond
Playlink

PlayLink Games – PlayStationnen met je telefoon

Geen couch coöp, maar een interactieve filmavond

Geschreven door Lars Cornelis op
Terwijl traditionele couch coöp steeds meer iets van het verleden dreigt te worden, veroveren langzaam maar zeker andere games de bank. Games zonder controller bijvoorbeeld, want die schrikken vaak af (“hoe werkt alles?”). Daarbij zijn controllers bovendien te prijzig om in zesvoud aan te schaffen. Omdat ook niemand meer zit te wachten op een la vol plastic microfoons en quizknoppen, heeft Sony een nieuwe controller gevonden: je telefoon.

Onder het label PlayLink brengt Sony games uit die met een mobiele telefoon (of tablet) te spelen zijn. Iedereen kan dus gewoon spelen met een apparaat waar ze vertrouwd mee zijn. Dat is niet helemaal nieuw: op de PlayStation 4 en andere consoles zijn ook games als Jackbox, It’s Quiz Time en zelfs Telltale’s Batman op een vergelijkbare manier te spelen. Sony lijkt het echter wel wat grootser aan te pakken, met één noemer voor een breder scala aan games.

Partygames en interactieve films

Uiteraard zijn partygames al sinds de start van het label vorig jaar goed vertegenwoordigd. Bij That’s You test je hoe goed je elkaar kent door vragen over elkaar te beantwoorden. Knowledge is Power is de spirituele opvolger van Buzz, waarin quizvragen aan elkaar gepraat worden door een energieke quizmaster. SingStar behoeft verder geen uitleg. Met PlayLink geef je dus antwoord of zing je via je telefoon en dat niet alleen, want selfies met flauwe filters voegen nog wat extra meligheid toe. Prima voor een avondje lollige losbandigheid.

Hidden Agenda is echter al een game van een ander kaliber. Deze game is nog het beste te omschrijven als een speelbare thriller, waarin je volgt hoe Detective Becky Marney en officier van justitie Felicity Graves ontrafelen wie er achter een reeks aanslagen op politieagenten zit. Net als in games als Until Dawn en Heavy Rain maak je tijdens het ‘kijken’ keuzes die invloed hebben op het verhaal. Bij die games doe je dat echter in je eentje met een controller. In Hidden Agenda doe je dat samen met je vrienden, ieder via zijn of haar eigen telefoon. De meerderheid wint bij elke stemronde en zo creëren jullie je eigen verhaal, waarschijnlijk gepaard met de nodige discussies.

Hidden Agenda
Hidden Agenda

Erica

Meer ontwikkelaars hebben door dat dergelijke verhalende games zich goed lenen om op een sociale manier te spelen. Ook in Planet of the Apes: Last Frontier stemmen de spelers via hun telefoon over het verloop van het verhaal. Het aankomende Erica gaat nog een stapje verder. In die ‘game’ worden geen animaties, maar echte live-action beelden gebruikt, waardoor je eigenlijk écht naar een film kijkt. Moordenaars opsporen is een terugkerend thema, want net als Hidden Agenda belooft Erica een thriller te worden waarin je op zoek gaat naar een moordenaar.

Hoewel je ook in deze game invloed hebt op het verloop van het verhaal door keuzes te maken, speel je de game opvallend genoeg wel in je eentje. De meerwaarde van spelen met je telefoon moet dan ook komen van het aanrakingsscherm; het idee is dat je in de wereld van Erica reikt. Je slaat met een beweging over het scherm de bladzijden van een boek om, of veegt bijna letterlijk een traan van Erica’s gezicht. De snelheid waarmee je een deur open zwiept, heeft dan ook weer consequenties.

De ontwikkelaar hoopt wel dat Erica net als andere PlayLink-games ervaren wordt met vrienden, die zich dan, ook al hebben ze geen telefoon in hun hand, toch met de game bemoeien. In hoeverre de telefoon in dit scenario echt meerwaarde biedt ten opzichte van een DualShock (immers ook voorzien van een touchpad) is nog even afwachten, want het is nog niet bekend wanneer Erica verschijnt.

Erica

Apps als achilleshiel

Het is vooruitstrevend te noemen dat Sony de mobiele telefoon bij meer dan alleen partygames als controller introduceert. De mobiele telefoon kan spelen op de PlayStation 4 inderdaad laagdrempeliger maken. Toch blijkt bij de eerste lichting al dat juist die apps ook een achilleshiel vormen. De kwaliteit en de betrouwbaarheid van de companion apps blijkt namelijk nogal wisselend. Terwijl That’s You en Knowledge is Power goed speelbaar zijn, ervoeren wij bij Hidden Agenda af en toe vertraging en verbindingsproblemen.

Bovendien kun je je afvragen hoe lang zulke losstaande apps ondersteund worden en compatibel blijven met nieuwere versies van Android en iOS. Ook is het toch nog een hindernis(je) om op ieder apparaat voor elke game een aparte app te downloaden. Dat terwijl Sony nog vorig jaar november een vernieuwde Second Screen-app introduceerde, waar nu dus geen gebruik van wordt gemaakt. Dat zou er in ieder geval voor hebben gezorgd dat we maar één app hoeven te downloaden, en een breder draagvlak vergroot de kans dat de app in de toekomst ondersteund wordt.

Playlink

Nieuwe opkomende technieken zoals Google’s Instant Apps voor Android staan nog in de kinderschoenen, maar zouden op de lange termijn natuurlijk wel een uitkomst bieden voor dit soort games. Ook webapps zijn een oplossing, dat werkt bij het vergelijkbare Jackbox Party immers ook prima.

Het is te hopen dat Sony – en andere bedrijven – lering trekken uit de opkomende games met mobiele telefoons als controllers. Microsoft was zijn tijd achteraf misschien wel te ver vooruit met Smartglass, blijkt nu, want juist één verenigd platform zou een hoop gedoe en zorgen wegnemen. De games zijn nog niet allemaal even kwalitatief hoogstaand, maar potentie heeft spellen bedienen met je mobiele telefoon zeker.

PlayLink, maar ook Jackbox Party en Telltale’s Batman met Crowd Play tonen aan dat ‘samen op de bank spelen’ een heel nieuw leven gegeven kan worden. Samen op de bank de volledige campagne van je favoriete shooter doorlopen lijkt steeds meer iets van het verleden, maar ondertussen zijn het de partyspelletjes én de verhalende games die ons opnieuw samen in de woonkamer laten spelen, iets dat we maar wat graag doen. Die nieuwe controller, die zien we dus ook wel zitten. Met een overkoepelend label zien we echter ook nog graag een overkoepelende technische standaard, die dit op de lange termijn leuk houdt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Nintendo Labo en nieuwe Fable Gamer.nl Podcast Extra: Ron speelt Bloodborne - Live om 20:00 uur
1

Reacties op: PlayLink Games – PlayStationnen met je telefoon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Maxokaan

    • 22 januari 2018 09:08
    De gratis Thats You was tegen verwachtingen erg leuk om te spelen en de grootste liefhebbers waren mijn oma en moeder 😂

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.