Dit zal overigens niemand verrassen. De PES-serie doet het al jaren zonder het gros van de  licenties. Waar dit op neerkomt is dat we ook dit keer weliswaar weer prachtige tot in de puntjes nagemaakte voetbalschoenen kunnen aantrekken, de BRAZUCA als bal kunnen gebruiken en het gehele Braziliaanse team kunnen bewonderen, maar dat de combinatie van de twee woorden ‘world’ en ‘cup’ nergens te vinden is.

Toernooigevoel

De dlc voegt de World Challenge-modus toe aan PES 2014. Dit is echter niet veel meer dan een iets uitgebouwde Cup-optie. Je kunt als team of als individuele speler met de modus aan de slag, waarbij de team-optie op de te spelen kwalificatiecyclus na weinig verschilt van een reguliere Cup. De optie om de World Challenge als individuele speler te doorlopen, doet overigens ook weinig nieuws met de bestaande basis. Waar het op neerkomt is dat je simpelweg stinkend je best moet doen om de WK-selectie te behalen zodat je in de finale natuurlijk zo’n verschrikkelijk Iniestaatje kunt uitvoeren.

Wij pakten Brazilië voor het gemak erbij, en stelden onze selectie samen uit de verschillende sterspelers die de voetbalnatie rijk is. Dit kan aan de hand van enkele duels tijdens de kwalificatiecyclus, maar je kunt dit ook overslaan en direct naar de hoofdmoot van het toernooi. Eenmaal hier aanbeland, begint bij ons de spanning toch wel te komen. Kunnen we in de flow komen en als een sambatrein door de poulefase stomen?

PES 2014: World Challenge

Die flow is van belang. Eén van de wat inhoudelijkere zaken in de World Challenge-modus is het toernooigevoel bij de spelers. Speel je de eerste wedstrijd lekker, dan neemt de speler die vorm mee naar de volgende duels. Andersom, moet je het misschien overwegen om de wat knullig spelende Hulk ondanks zijn kwaliteiten in de volgende wedstrijd op de bank te zetten, want spelers nemen een rotgevoel ook mee naar het volgende potje.

Instrumentale volksliederen

Na Kameroen, Zweden en Japan vrij simpel opzij te hebben gezet, zijn we warm gespeeld en maken we ons op voor de knock-out fase. Hoewel we blij zijn met de resultaten, speelt het gebrek aan aankleding nu wel parten. Zo is voor sommige landen een volkslied aanwezig, en ja, dat is best leuk om de spelers dit net voor de wedstrijd uit volle borst mee te zien zingen, maar dit volkslied is dan wel weer een instrumentale versie, wat misschien ook wel weer typisch PES is. Dit gaat ook op voor de presentatie van de spelers. De ‘laat-je-skills-zien-en-kijk-stoer-in-de-camera’-sequentie is bij de eerste twee spelers nog grappig, maar duurt te lang. Verder zijn er nog enkele tussenfilmpjes die wel heel weinig variatie bieden op wat we al kennen uit PES 2014.

PES 2014: World Challenge

We beginnen ons langzaam af te vragen waarom we niet zelf een toernooitje zijn gestart via een van de bestaande modi. Op die manier weten we tenminste van tevoren dat we zelf voor de fantasie moeten zorgen. Nu wachten we tevergeefs op een swingende Braziliaanse die juicht en danst omdat we net een weergaloze solo afrondden, of een boze rondbuikige Engelsman die teleurgesteld zijn bier richting het veld gooit. Waar we het uiteindelijk mee moeten doen is, naast de beperkte tussenfilmpjes, een strakke nieuwe roodkleurige interface. Deze roept overigens  geen enkele manier een WK-sfeer op.

De World Challenge-dlc voor PES 2014 blijft dus hangen bij de toevoeging van een zeer flets toernooitje. Hoe goed Neymar en friends ook op hun levensechte evenbeeld lijken, het verhult niet dat de World Challenge-dlc een gemiste kans is. Ons advies: laat die dlc liggen en spendeer tien euro aan een oranje hoed, een fluitje en ratelaar.

De PES 2014: World Challenge DLC is te koop via PlayStation Network en Xbox Live en kost 9,99 euro.