Achtergrond
Overwatch Retribution

Overwatch Retribution: uit de archieven

Passieproject maakt comeback

Geschreven door Thijs Barnhard op
Hoewel Overwatch een echte multiplayergame bij uitstek is, werd er vorig jaar in april een voorzichtig uitstapje gedaan naar een speelstand waarin het verhaal wat meer de nadruk kreeg. In het tijdelijk beschikbare Uprising-evenement was het mogelijk om een cruciale missie uit de geschiedenis van Overwatch na te spelen met een team van vier voorgeselecteerde helden. Het was een welkome afwisseling op het reguliere multiplayergeweld en tegelijkertijd een bescheiden inkijkje in de wereld van Overwatch.

In een telefonisch gesprek met Jeff Kaplan, de director van Overwatch, blijkt dat men bij Blizzard altijd op zoek is naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen in hun universum. Tot Uprising vorig jaar gebeurde dat vooral met knap gemaakte cgi-filmpjes en digitale comics.

Overwatch Retribution

Zuinig op verhaal

Voor een spel met inmiddels 27 speelbare personages is er in de gameplay verrassend weinig verhaal te ontdekken in Overwatch. Er zijn wat voice-lines hier en daar, knipogen op de maps en alternatieve outfits die direct verwijzen naar belangrijke gebeurtenissen. Het merendeel van de lore is toch echt buiten de game om te vinden. Het maakt het nu voor de tweede keer speelbare Uprising Event - deze keer met de algemenere naam Archives - zo’n belangrijk moment.

De manier waarop Blizzard maar mondjesmaat nieuwe details loslaat over wat er zich allemaal afspeelt in deze wereld van superhelden, schurken en alles daartussenin doet soms vermoeden dat er eigenlijk niet zo heel veel te vertellen is. Maar dan blijkt een schaduwachtig figuur op de achtergrond in een van de comics ineens een nieuw speelbaar personage te zijn. Op diezelfde manier kan een willekeurige opmerking over een incident in Venetië ineens de nieuwe missie zijn die speelbaar is in het evenement dat vanaf vandaag van start gaat.

Overwatch Retribution

Rialto

De missie Retribution draait om een uit de hand gelopen actie van de schaduworganisatie van Overwatch. Blackwatch krijgt de opdracht om een belangrijk lid van de criminele groep Tallon te ontvoeren en dat ontaardt in een nieuwe missie waarin vier spelers het opnemen tegen computergestuurde voetsoldaten. Niet alleen de vijanden in verschillende soorten maten van gevaar zijn daarbij nieuw, de locatie in Venetië is dat ook.

De Rialto-map wordt binnen niet al te lange tijd uitgebracht als Payload-map, maar de met zorg gemaakte missie van Retribution verdwijnt na twintig dagen weer uit de lijst van speelbare modi. Best zonde, gezien het harde werk dat er in deze speciale speelstand wordt gestoken. Tussen neus en lippen door noemt Kaplan dat de engine waar Overwatch op draait van origine eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor player-versus-environment modi. Al die moeite voor iets dat maar zo beperkt te spelen is voelt ergens een beetje wrang.

Overwatch

Zuinig op enthousiasme

Waarom is PvE eigenlijk niet gewoon een vast onderdeel van Overwatch? ”We voelen ons gevleid dat spelers deze speelstanden zo graag langer willen spelen. We willen dat enthousiasme alleen niet uitputten.” Kaplan noemt specifiek de lessen die ze bij Blizzard hebben geleerd van soortgelijke speelstanden in World of Warcraft en Diablo. Voor die redenatie kan best wat gezegd worden, want hoeveel spelers komen na een Overwatch-pauze in april niet terug om alle nieuwe content te bekijken? Naast een nieuwe speelstand, een eerste echte blik op Tallon en een heleboel creatieve nieuwe skins valt er ook nog genoeg anders te ontdekken.

De Uprising-missie van vorig jaar is ook weer beschikbaar en er is volgens Kaplan deze keer aandacht gestoken in het opnieuw spelen van deze missies. Door andere helden mee te nemen in de strijd veranderen er subtiele dingen, zoals de volgorde van gebeurtenissen in de missie.

Overwatch Retribution

Zorgvuldig vakmanschap

Het vakmanschap waarmee Kaplan en zijn team het enthousiasme rondom een game die bijna twee jaar oud is weten terug te brengen, is bijzonder knap. Overwatch is in die tijd alleen maar uitgebreider en beter geworden en dat heeft alles te maken met hoe zorgvuldig er nieuwe elementen worden geïntroduceerd. Een nieuwe held, een nieuwe map, een nieuw event. Het tempo waarmee ze verschijnen ligt misschien niet bijzonder hoog, maar al het nieuws is van zo’n hoog niveau dat het nauwelijks deert.

Het is dan ook veelzeggend hoe enthousiast en uitgebreid Kaplan nog steeds over de game kan praten. Hij neemt na jarenlang Overwatch nog steeds net zo uitgebreid de tijd om een vraag over het specifiek balanceren van deathmatch te beantwoorden als voor zijn uitleg over zijn favoriete hero’s (McCree, Pharah, Winston, D.Va en Ana). Het is ook lastig om dat enthousiasme niet te delen. Met Retribution heeft iedereen weer een heel goed excuus om Overwatch op te starten. De wereld kan namelijk altijd meer helden gebruiken.

Dit artikel delen:

Lees meer

'PlayStation 5 komt waarschijnlijk niet voor 2020 uit' Pokémon Go keert terug naar de Kanto-regio met speciaal event
2

Reacties op: Overwatch Retribution: uit de archieven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Quintex

  • 10 april 2018 21:19
  Is het niet zo dat Blackwatch op eigen initiatief naar Venetië is gegaan, na de gebeurtenissen van de comic?

  Hoe dan ook, Overwatch is een van mijn favoriete spellen afgelopen jaren. Ben totaal geen fan van multiplayer spellen en naast Splatoon speel ik vrijwel alleen singleplayer.

  Maar hoe Blizzard omgaat met OW zelf, de fans, lore en eSports is inderdaad erg bijzonder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 10 april 2018 23:41
  @Quintex Grappig, ik ben juist een enorme fan van multiplayer games (Met name Battlefield (hoewel BF1 enorm tegenviel), Guild Wars 2, GTA Online en World of Warships) maar deze game wist me totaal niet te pakken.

  De grafische stijl is mooi imo, het geluid is prima maar de gameplay beklijft niet bij me omdat er niet genoeg diepgang is in mijn optiek. Het heeft net iets teveel van die befaamde polish waar Blizzard zo bekend om is: een formule/idee nemen dat al eerder is gedaan en er dan een betere/mooiere variant van maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.