Als je de game, waar je zo lang voor gespaard hebt, eindelijk in je console of PC stopt sta je waarschijnlijk nooit stil bij al het bloed, zweet en tranen dat het maken van zo'n schijfje heeft gekost. Toch zijn er vaak jaren aan vooraf gegaan. Wij nemen je dit keer mee naar de kunstgallerij van de game Overlord. Van de eerste tekening tot de laatste screenshot! De Overlord

De titel van de game zegt het al. Overlord is waar het om draait en de persoon die de held van de game is (hoewel de minions die positie dreigen in te nemen). Als Dark Lord mag jij kiezen of je slecht of heel erg slecht speelt. Boeren te vriend houden, of hun voedsel stelen, aan jou de keus. Maar zo'n evil persoon moet natuurlijk een passend uiterlijk hebben. Triumph heeft hier flink wat aandacht aan besteed.

Op een van de eerste conceptschetsen is te zien dat de Dark Lord nog veel weg had van een soort viking met grote horens. De armor en de helm die het hele hoofd bedekt waren toen al bedacht. In een latere tekening is het gezicht van de Dark Lord iets meer zichtbaar en lijkt zijn outfit nog het meest op een Tier 3 uit World of Warcraft. Uiteindelijk is de heerser wat uitgerekt en werd bekeken of het gezicht zichtbaar moest zijn. De rode cape werd toegevoegd en uiteindelijk was de Overlord geboren, zonder gezicht, maar met gloeiende ogen.

Monsters

Overlord bevat heel veel verschillende vijanden. Zoals het hoort bij een goede game past elk monster in zijn omgeving en in deze game is daar bijzonder veel aandacht aan geschonken. De verschillende gebieden waarin je zult spelen zijn al heel divers, en hetzelfde geldt voor je tegenstanders.

In het door bomen overwoekerde elvenbos zijn de dieren helemaal doorgeslagen. Zo zijn de eenhoorns in de verte erg mooi, maar van dichtbij zie je dat ze schuimbekken en hun hoorn met bloed doordrenkt is.

  

 Maar ook zul je in de game oog in oog komen te staan met een joekel van een slang. Op de concept art is goed te zien dat het idee van de rode vinnen al snel geboren was. In de game is dit meer oranje geworden en is zijn bek breder gemaakt zodat de grote tanden er beter in passen.

De zeven zonden en gevallen helden

Overlord vertelt het verhaal van zeven helden die na hun zege op de gewelddadige Overlord door alle roem en eer hun moraal zijn verloren en ten onder zijn gegaan aan een van de zeven zonden. Melvin Underbelly is de eerste baas die je tegen zult komen in je avontuur en hij is leider van de Half-Lings. Deze kleine dikke mensen zijn een persiflage op de Hobbits uit Lord of the Rings. Maar in plaats van een vredelievend volk stuit je op een agressieve en gewelddadige groep die in naam van Melvin Underbelly voedsel steelt van boeren. Underbelly heeft zich namelijk laten gaan in de zonde van de lust. Hij wil alleen maar eten, eten en eten. Hij is inmiddels behoorlijk uit zijn voegen gegroeid en lijkt op een hele grote bol.

Als inspiratie voor Melvin Underbelly hebben de tekenaars bij Triumph Studio gekeken naar Koning Henri VIII van Engeland. Zijn kleding paste goed bij een koning en met een kroontje op zijn hoofd valt uit die vetbol nog een beetje op te maken waar zijn hoofd zit.

Een andere held die in verval is geraakt is de Elvenkoning die prooi is geworden van luiheid. Zijn fabelachtige woud is overwoekerd door een soort tumorachtige boom die met zijn wortels alles bedekt. In plaats van de meeste games waarin elven een wijs en vlijtig ras zijn, is dit volk in Overlord ontzettend lui.

De vrome en nobele paladijn gaat ten onder aan lust. Normen zijn verdwenen en er heerst in zijn stad zelfs een plaag die zijn oorsprong vindt in het hoerenhuis. Al wordt dit niet expliciet genoemd, maar wij Hollanders snappen de grap van een huis met de naam Red Light Inn en dito verlichting wel.

Warriors

Aangezien niemand de game nog helemaal heeft kunnen spelen zijn nog veel dingen onbesproken. Gelukkig maar, want anders is de lol er snel af. Hier dan dus ook een spoiler alert! Lees niet verder als je liever verrast wilt worden in Overlord.

Oke, je bent dus nieuwsgierig? In de game zal in een soort woestijnachtig landschap een nieuwe groep vijanden opduiken. Bij welke corrupte held ze horen, is ons nog niet bekend, maar ze zien er wel verdomd gemeen uit. Deze Warriors lijken Arabische invloeden te hebben en ergens doen ze denken aan Prince of Persia. Gezien de concept art waarop een warrior op je af lijkt te stormen vermoeden wij dat het koninkrijk aangetast is door de zonde 'woede/wraak'.

Met deze Overlord Expo hebben we willen laten zien hoeveel werk er eigenlijk in een game gestoken wordt. In de basis is een game een hele hoop vellen papier met tekeningen erop. En uiteindelijk wordt dat het glanzende schijfje dat je helemaal gek speelt.