Als je naam Solid Snake is hoef je deze gids niet te lezen, maar elke doorgewinterde gamer zal er verstandig aan doen deze overlevingstips voor de jungle tot zich te nemen. Geen stoplichten en geasfalteerde wegen, maar ondoordringbaar groen en gevaarlijke beesten in alle kleuren van de regenboog. Geen dak boven je hoofd en een gsm plus pinpas om te overleven, maar een machete en de vruchten van de jungle zullen je beste vriend moeten zijn. In deze alfabetische gids leer en lees je de belangrijkste onderdelen om als stand-alone commando je weg te vinden in de groenste vlekken op deze aardbol.

Door Jeroen Brouwer

Aanpassen

Het belangrijkste in de jungle is dat je jezelf leert aan te passen. De jungle is namelijk niet je vijand, maar je vriend. Je zult er eten, medicijnen en drinken vinden en daarbij een dak boven je hoofd tijdens verschrikkelijke regenbuien. Zodra je je één voelt met de natuur om je heen, zul je net als alle inwoners van het woud in staat zijn een bestaan te vinden in je nieuwe wereld.

Geluid

Je oren zullen in de jungle je belangrijkste zintuig zijn. Veel dieren zijn zo goed gecamoufleerd dat je ze bijna niet met het blote oog kunt zien. Als je jezelf wilt beschermen tegen aanvallen van dergelijke beesten, zul je constant op je hoede moeten zijn voor opvallende geluiden. Verder is het van belang dat je op bepaalde momenten doodstil bent. Stel dat je op weg bent naar een vijandelijk kamp, dan kun je het je niet veroorloven dat er een massa apen en vogels luid schreeuwend om je heen hangen. Geruisloos zijn is een vereiste.

Kleding

Je kleding zul je soms moeten wassen, maar belangrijker is het nog dat je elke scheur in je kleding meteen repareert om vreemde beestjes buiten te laten. Daarbij kun je het beste katoenen kleding dragen, omdat je waarschijnlijk de hele dag aan het zweten bent. Een extra setje kleding komt zeker van pas in de jungle omdat de temperatuur 's avonds aanzienlijk daalt. Als je de hele dag hebt gezweten en nat bent geworden van de plaatselijke stortbuien, is het belangrijk dat je 's avonds warm kunt blijven.

Machete (kapmes)

Je machete is je grootste vriend. Je kunt er beesten mee slachten en je weg mee banen door ondoordringbare struiken en planten. Ook kun je grote bladeren van planten afhakken, waar je vervolgens een schuilplaats mee zult kunnen maken. Het lemmet van de machete is in te delen in drie zones:

de zone die het dichtst bij het heft zit moet vlijmscherp zijn, dit is voor het preciezere snijwerk

het middelste deel is voor het zwaardere hakwerk, houdt dit deel scherp, maar niet te scherp zodat het snel weer bot wordt

de punt aan het mes moet vlijmscherp zijn, omdat je deze zult gebruiken als steekwapen tegen wilde beesten.

Slapen

Zelfs de beste commando zal moeten slapen. Waar je gaat slapen is echter van cruciaal belang voor je overlevingskansen. De beste plaats is een helling. Wilde beesten zullen zich niet snel op een helling bevinden, omdat ze liever op een vlakke ondergrond staan. Daarbij kun je op een helling eerder horen of er een vijand of beest op je af komt.

Wassen

In de jungle hoef je maar enkele dingen te wassen: je kleding en dan eigenlijk voornamelijk je sokken. Het is van levensbelang dat je jezelf niet wast. Als je huid namelijk is bedekt met een laag vuil, zullen muskieten en andere insecten je minder graag leeg willen zuigen en/of prikken. Je sokken zul je altijd moeten wassen omdat je anders grote kans loopt op teenschimmels en infecties. En als je niet meer kunt lopen ben je eigenlijk niets meer dan leeuwenvoer.

Wildlife

Beesten zul je altijd op afstand moeten houden. Hoewel zij eigenlijk jouw prooi zijn, kan het namelijk gebeuren dat een tijger opeens de rollen omdraait. Een vuurtje is hier de beste oplossing. Hoewel het insecten aantrekt, beschermt het vuur je van je beesten die groter zijn dan een duim. Op het vuur kun je tevens je eten bereiden. Als je overigens meer last hebt van insecten dan wilde beesten, kun je het vuur het beste smeulend houden. Insecten hebben een hekel aan rook en zullen ver uit je buurt blijven. Insecten zijn trouwens sowieso één van je grootste vijanden in de jungle. Vooral de duizendpoot is een niet graag geziene gast voor commando's. Als je dit beestje kwaad maakt en hij bijt je, wat zeer pijnlijk en giftig is, zul je waarschijnlijk het onderspit delven.

Mocht je dus ooit op vakantie gaan naar een jungle-achtig gebied en worden ontvoerd voor losgeld, houd dan deze tips in je achterhoofd tijdens een ontsnappingspoging. Veel geluk, and may the jungle be with you.