Pearl Harbor (2001) Het klassieke verhaal van de Japanse aanval op Pearl Harbor wordt nu door de ogen van twee jeugdvrienden verteld. Rafe (Ben Affleck) en Danny (Josh Hartnett) groeien samen op en hebben beide een grote liefde voor vliegen. De Tweede Wereldoorlog is in Europa al begonnen en Rafe besluit zijn nieuwe vriendin Evelyn (Kate Beckinsale) te verlaten en in Europa te gaan vechten. Nadat Rafe is neergeschoten en naar men aanneemt dood is zoekt Danny toenadering tot Evelyn, aangezien hij haar ook wel ziet zitten. Rafe is echter niet dood en het liefdesdrama krijgt een nieuwe wending als hij terugkeert naar Amerika. De twee vrienden zijn nu vijanden geworden, maar dan begint de aanval op Pearl Harbor, een gebeurtenis die hun leven zal veranderen. De scene van de aanval op Pearl Harbor is aardig gedaan, de rest van de film is meer voor de vrouwtjes.

Cijfer: 5.5

Windtalkers (2002) De Tweede Wereldoorlog in de Pacific is in volle gang en de Amerikaanse geheimedienst is wanhopig opzoek naar een code die niet door de codebrekers van de Japanners gekraakt kan worden. Als oplossing vindt men de oude taal van de Navajo Indianen en een aantal Indianen wordt aan het front ingezet. De Japanners kunnen de code niet kraken, maar het Amerikaanse leger heeft een bevel gegeven dat deze zogenaamde Windtalkers niet levend door de vijand gevangen genomen mogen worden. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt krijgt elke Windtalker een Marinier als "bescherming" toegewezen. Nicolas Cage en Christian Slater krijgen deze moeilijke rol in een aardige actie film.

Cijfer: 6.0

The Thin Red Line (1998) Het gevecht om Guadalcanal is het eerste grote offensief van de Amerikanen in Tweede Wereldoorlog en van groot belang om de Japanse opmars in de Pacific te stoppen. Om de laatste Japanse weerstand op het eiland te breken stuurt Amerika een extra divise die de aanwezige mariniers moet verlichten. Het vermoeiende gevecht om een belangrijk vliegveld is een ware hel voor de soldaten van Army Rifle company C-for-Charlie. Door de verschrikkingen van de oorlog krijgen de soldaten een steeds nauwere band met elkaar. De reden voor de oorlog komt verder van de mannen vandaan te staan als ze uiteindelijk alleen nog maar vechten voor hun eigen leven en dat van hun kameraden.

Cijfer: 7.1

Tora! Tora! Tora! (1970) In 1941 hebben de Japanners verschillende conflicten met de Amerikanen die ze via hun ambassade in Washington proberen op te lossen. Mocht de diplomatie falen, dan staat het leger klaar om op de vroege zondagochtend van 7 december een verrassingsaanval op de Amerikaanse basis Pearl Harbor te beginnen. De Amerikaanse geheimedienst onderschept en breekt een Japanse code waarin over de aanval wordt gesproken. Er zijn echter maar weinig Amerikanen die een aanval waarschijnlijk achten, laat staan waar en hoe die aanval zou plaatsvinden. Tora! Tora! Tora! laat het verhaal van de aanval op Pearl Harbor van een Japanse en Amerikaanse kant zien.

Cijfer 7.3

The Bridge on the River Kwai (1957) Engelse krijgsgevangenen krijgen van hun Japanse gevangennemers de taak om in de moordende Aziatische jungle een spoorweg aan te leggen. Geleid door Kolonel Nicholoson, een stereotype Engelse officier, behalen de gevangenen op de Japanners een morele overwinning door niet alleen de brug te bouwen, maar ook alle touwtjes tijdens de bouw in handen te nemen. Nicholson weet echter niet dat een geallieerd explosieventeam een spectaculaire opening van de brug in petto heeft. De film komt misschien nu gedateerd over, maar is een rasechte klassieker.

Cijfer: 8.4