Onze meningen over OnLive | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

OnLive is dus op zijn minst een ambitieus project. Maar is het uiteindelijk haalbaar? En wat kan het betekenen voor de game-industrie? Drie redacteuren van Gamer.nl geven hun mening.

Youri Dechesne:

"OnLive is in theorie de grootste revolutie in games sinds de komst van de spelcomputer. Laten we er eens van uitgaan dat Rearden haar beloftes waarmaakt. Nooit meer hoeven we de deur uit voor onze games, nooit meer hoeven we te wachten tot de download gereed is en nooit meer hoeven we bang te zijn dat onze PC niet goed genoeg is. Heerlijk toch?

En dan de spelcomputers. De Xbox 360 en PlayStation 3 zijn kansloos tegenover de belofte die OnLive biedt. Waarom nog een Xbox 360 kopen als je dezelfde games goedkoper en sneller ergens anders kunt spelen? En mi chien zelfs mooier, want OnLive zal voornamelijk uitgaan van PC-versies van de games. Exclusieve titels zal de consoles daarbij niet kunnen redden, dat zijn er gewoon te weinig.

Dat betekent niet per se dat de spelcomputer uitsterft, maar ze zullen wel met iets nieuws moeten komen. Nintendo hoeft zich bijvoorbeeld nog geen zorgen te maken, Wii-games moet je immers spelen met aparte hardware die je niet zomaar kunt aansluiten op de OnLive-doos. Toch is het theoretisch niet onmogelijk dat zelfs die hardware geschikt wordt gemaakt voor OnLive.

OnLive is dus een theoretische revolutie, maar zolang dat theoretisch blijft, heb je er helemaal niets aan. OnLive klinkt nog te mooi om waar te zijn. Is de infrastructuur van het internet hier al klaar voor? Ik betwijfel het. Zelfs als je zelf thuis een goede verbinding hebt, lijkt lag-loos games streamen onmogelijk. 1600 kilometer kun je afzitten van een server, zegt Rearden, dat is nogal een afstand om data over te transporteren. Op dit moment lijkt het live streamen van HD-video nog niet eens mogelijk, hoe moet dat dan als je ook nog de controller-input heen en weer moet sturen?

Rearden is al zeven jaar bezig met de ontwikkeling van OnLive en ze beweren alle problemen met vertraging opgelost te hebben. Dat klinkt op dit moment onmogelijk. Het is vast de toekomst, maar daar zijn we nog niet. Net zoals de Phantom te vroeg was met het volledig vertrouwen op het downloaden van games, lijkt OnLive te vroeg te komen.

OnLive zal zich eerst moeten bewijzen, de enige demonstraties die gegeven zijn, waren lokaal, met het gare laptopje vlak naast de server. En dat is geen revolutie, je kon de PS3-game Lair ook al spelen op een PSP. Dit jaar nog gaat de bèta van OnLive van start in de VS en dan zullen we snel genoeg weten of we met het volgende kansloze project te maken hebben, of de volgende revolutie in de gameswereld."

Arjen Verstoep:

"Vanuit een technisch oogpunt gezien ben ik zeer sceptisch, met name over de bewering dat de vertraging tu en het indrukken van een knop en het resultaat op je scherm niet tot nauwelijks merkbaar zal zijn. Dat komt omdat Rearden Studios te maken heeft met een factor waar het geen invloed op heeft: het internet.

Alles wat er over het internet gestuurd wordt krijgt namelijk een zekere vertraging met zich mee, zie het als een echo. Dat komt niet alleen door de afstand die het signaal moet afleggen, maar ook door de kwaliteit van de lijnen en door alle routers die op ieder knooppunt je signaal de goede kant opsturen. Hoe groter de afstand tu en jou en een datacentrum, hoe meer vertragende factoren je moet overbruggen.

Huidige spellen vangen de opgelopen vertraging tijdens multiplayer op door lokaal te voorspellen waar een andere speler zich bevindt als hij of zij de komende paar milliseconden in dezelfde richting door blijft lopen, maar omdat het OnLive-kastje en -software niet weet wat er gaande is in een spel, dat wordt immers door de servers bijgehouden, kan er geen voorspelling worden gedaan. Iedere vertraging in de verbinding betekent automatisch een vertraging van je spel.

Voor spellen waar niet iedere milliseconde telt zou dit een intere ant alternatief kunnen worden. Zijn de servers dichtbij, zoals ze bij de GDC op 80 kilometer afstand staan, dan geloof ik ook nog wel dat Burnout Paradise speelbaar is. Maar een intensief potje Unreal Tournament wanneer het datacentrum aan de andere kant van het land staat? Ik vraag het me af."

Michel Musters:

"Natuurlijk ben ik mij bewust van alle mogelijke valkuilen, met als grootste probleem lag in games. Dit kan je echt uit een game halen en een game zelfs onspeelbaar maken. Maar toegegeven: de potentie die OnLive heeft weegt bij mij vele malen zwaarder. Ik ben enorm enthousiast over de service.

Indien Rearden Studios alles goed werkende krijgt en waar maakt wat men belooft, dan betekent dat een mogelijke ommekeer in de industrie. Het kan succesvolle uitgevers doen vallen, winkels doen sluiten en consoles uit laten sterven. Als het aanslaat en genoeg uitgevers doen mee (en dat lijkt nu al het geval – zo hebben o.a. Electronic Arts, Ubisoft en Take-Two al aangegeven in zee te gaan met OnLive), dan zijn consoles en een krachtige PC simpelweg overbodig. Dan hoef je nooit meer een nieuw systeem te halen om de nieuwste games te spelen. Dan hoef je nooit meer naar de winkel te lopen om een game te kopen.

Dat laatste zie ik overigens niet als positieve ontwikkeling – ik ben iemand die echt graag een game in bezit heeft, met doosje, boekje en al. Maar de geek in mij kan ik niet onderdrukken: een toekomst waarin eigenlijk maar één systeem bestaat en alle games van de wereld binnen handbereik zijn, dat klinkt als luilekkerland. En meer dan dat.

Want het elimineert een groot probleem die de creativiteit van deze industrie nog steeds tegenwerkt. Dat probleem is concurrentie. Consoles boksen tegen elkaar op, hardware-ontwikkelaars maken verschillende grafische kaarten en verdelen de PC-markt. Wanneer we nog maar één manier hebben om games te kopen en we allemaal dezelfde capaciteiten in huis hebben om ze allemaal te spelen, dan draait het niet langer om concurrentie. Dan moeten ontwikkelaars zo creatief mogelijk aan de slag gaan om hun game op te laten vallen in het grote aanbod. De bomen in het bos ontstijgen. Het zou van de zotte zijn wanneer je als consument maar een bepaald soort boeken kunt lezen of een klein scala aan musea mag bezoeken. En toch zitten gamers met dat probleem wanneer ze één console of enkel een PC hebben. Als OnLive langzaam maar zeker de industrie overneemt, is dit niet langer meer het geval.

Maar goed, dat is ver vooruit kijken. Eerst moet blijken of men de gameplay echt zonder lag kan presenteren, of men ooit de bètaversie in de Verenigde Staten ontstijgt en of uitgevers werkelijk geïntere eerd zijn in het concept of eigenlijk voor de zekerheid hun support aankondigen om maar van alle markten thuis te zijn. OnLive heeft nog een lange weg te gaan, wil het iets van betekenis krijgen in deze industrie. Toch is dat juist hetgeen wat OnLive zo boeiend maakt. Het voelt alsof de toekomst een stukje dichterbij is gekomen. "


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou