Peter de Jong van Codeglue (Terraria, Rocket Riot) is tevreden over de Xbox One en de stappen die Microsoft heeft ondernomen om games ontwikkelen voor de console makkelijker te maken. “Wij zijn blij met alle nieuwe platformen die recent gelanceerd zijn, maar de Xbox One is voor ons extra interessant omdat wij eerder Rocket Riot voor Windows 8 hebben uitgebracht: de technologie waarop je games ontwikkelt zijn voor beide platformen nagenoeg identiek. Binnen twee dagen hadden wij de Windows 8-versie van Rocket Riot draaien op een Xbox One. Daarom hebben we besloten om een vervolg te gaan maken op Rocket Riot en om deze uiteindelijk naar de Xbox One te brengen.”
Microsoft terug op de kaart
Het is deze integratie met andere Microsoft-platformen die dan ook weleens een grote rol kan gaan spelen voor het Amerikaanse bedrijf, denkt Tomas Sala van ontwikkelaar Little Chicken (Aviation Empire, SXPD): “Voor ons is Xbox One eigenlijk niet los te zien van het gehele Windows/Microsoft-ecosysteem, waarbij de concurrentie met Sony nauwelijks relevant is. Het lijkt ons dat de echte maatstaf voor Microsoft de concurrentie is met Google en Apple. En de toch rasechte stamboom van de Xbox als gaming hardware zou juist hier een enorme plus kunnen zijn en mogelijk Microsoft weer op de kaart kunnen zetten bij bijvoorbeeld de mobiele gamer. Een speler in dit veld die ook de ‘echte’ gamers weet aan te spreken, zou ons als ontwikkelaar in ieder geval goed uitkomen. Vooral nu de drukte op mobiel ook de druk opvoert bij ontwikkelaars om te kijken naar nieuwe platformen en modellen.”
Sala ziet toekomst in het creëren van een ecosysteem en noemt het dan ook niet verrassend dat Valve zich met de Steambox probeert los te maken van de pc. “Dit ter voorbereiding op een Microsoft en andere ecosystemen die de rangen sluiten, in een wedstrijd om zoveel mogelijk publiek exclusief te binden aan zoveel mogelijk apparaten en eigen store-ingangen. Als Microsoft een ecosysteem (mobiel, console, pc) neer weet te zetten dat kan concurreren met Apple en Google en wel een volwassen (lees: hardcore) gaming publiek kan binden, gaan we er in keuze allemaal op vooruit.”
Indie-vriendelijker
Een van de belangrijke samenwerkingen die Microsoft vorig jaar is aangegaan is die met Unity. Het is een van de pijlers die helpt de verschillende Microsoft-platformen bij elkaar te brengen. Verder begint het ID@Xbox-programma, waarbij onafhankelijke ontwikkelaars gemakkelijk games kunnen publiceren op het Xbox-platform, ook steeds meer van de grond te komen. Eric Diepeveen van Stolen Couch Games (Ichi, Kids vs Goblins) is blij met die ontwikkeling: “Door hun initiële strategie overboord te gooien en zo tegemoet te komen aan de wensen van het publiek, laat Microsoft zien dat ze naar hun consumenten luisteren. Ook opent Microsoft zijn deuren meer voor indie-ontwikkelaars. Het lijkt ontzettend makkelijk te zijn om je games te publiceren op Xbox One. Ook de omarming (en financiering) van Unity voor Xbox One is een groot pluspunt. Het is binnenkort met Unity mogelijk om je game op alle drie de consoles uit te brengen zonder dat je hier een groot team voor nodig hebt.”
Het zijn verbeteringen, maar Diepeveen geeft aan dat er nog geleerd kan worden van concurrent Sony. “Sony laat zien dat ze open staan voor Games as a Service: free-to-play, mmo’s, alle soorten games zijn daar welkom. Xbox One heeft op dit gebied nog wat te bewijzen.”
Ontwikkelaar Digital Dreams (Metrico) geeft bij monde van Thijmen Bink aan nog geen ervaring te hebben met de Xbox One: “Qua beleid wachten we nog even af of Microsoft het allemaal wat indie-vriendelijker maakt. Ze hebben het afgelopen jaar duidelijk wat voortgang geboekt, maar het hele 'parity'-verhaal is nog wel een belangrijk punt.”
Sony profiteert
Bink geeft aan dat Digital Dreams zijn focus dan ook voorlopig op Sony legt. “Op het moment is onze samenwerking met Sony zo fijn, dat we daar liever een nauwe samenwerking mee hebben, dan met beide partijen een beetje. De exclusiviteit met een partij die dat waardeert is wel iets waar voordelen uit ontstaan, wanneer het op promotie en marketing aan komt. We hebben op het moment dan ook geen plannen voor de Xbox One en zitten nog volledig met ons hoofd bij de Vita.”
Hoewel Sony nog steeds sterk profiteert van de goodwill die het heeft weten te creëren door snel en daadkrachtig te handelen richting onafhankelijke ontwikkelaars, begint Microsoft wel een inhaalslag te maken. Met de integratie van verschillende platformen weet het bedrijf zijn kwaliteiten sterker uit te buiten en dit blijft niet onopgemerkt bij de ontwikkelaars. Niet voor niets kondigde Microsoft onlangs de komst van 25 indiegames aan via het ID@Xbox-programma. Naar verwachting zal dit aantal alleen maar stijgen.
Tijdens de lancering van de Xbox One in Nederland komen we nogmaals terug bij de ontwikkelaars om te peilen hoe de stemming op dat moment is. Lees tot die tijd meer over de Xbox One-lancering in ons dossier.
Reacties op: Ontwikkelaars over de Xbox One – Microsoft gaat de goede kant op
frenchfriemaniac
SuperDre
Destiny Begins
jason28
MrTomatoBalls
frenchfriemaniac
Indie games kan ik nog op een mobiel van 80 euro kopen consoles zijn ontwikkeld voor fifa cod bf etc.
vriendelijke buurman
Journey is echt 1 van de beste jndies, en die gaat jou mobiel niet af kunnen spelen, zeker niet met de gfx die deze game op de ps3 had.
Ik snap de haat richting indies wel een beetje, van de 100 indies zijn er vaak 99 bagger, maar er zit er ook altijd 1 tussen die echt meesterlijk is zoals journey.
Baukereg
Baukereg
frenchfriemaniac
Of gwn omdat het amper games te noemen zijn die alleen kleine kinderen van tegenwoordig leuk vinden?
Dimix
Dimix
“Voor ons is Xbox One eigenlijk niet los te zien van het gehele Windows/Microsoft-ecosysteem, waarbij de concurrentie met Sony nauwelijks relevant is. "
Het zei mij namelijk dat het niet veel nut meer had om dit artikel verder uit te lezen.
Dimix
Dimix
chizzle
Laat onderhand maar eens wat grote titels uitkomen ipv alleen maar indie games.
Mats313
Ik word ook wel eens moe hoe op deze site en ook gamekings (Boris vooral) hoe het belang van indies overschat wordt. En echt, de betere speel ik met veel plezier, maar het verhoudt zich tot bijvoorbeeld een mass effect als een broodje frikadel tot een Bourgondisch driegangen diner. Het is dus wel lekker, maar niet zo goed en memorabel als de AAA-titels. Ik koop een console voor the elder scrolls, fallout, gta, mass effect etc. De indies zijn een leuke welkome bonus, maar zeker niet de systemsellers imo.
ToMaX99
frenchfriemaniac
Cod is niet voor die doelgroep gemaakt dus ik irriteer me ook nog steeds aan de kleine kindjes die niks kunnen en dus maar in een hoekje met een shotgun gaan campen.
frenchfriemaniac
Oh ja en gamekings is nou niet echt bepaald een geweldig programma.
Gehaktbal321
je kunt je niet ergens aan irriteren