Gran Turismo 4 ligt na lang wachten nu eindelijk in de winkel. Een tijdje geleden kon je bij ons lezen dat de online mode uit Gran Turismo 4 geschrapt was. Nou is dit op zich nog niet zo'n groot probleem, omdat Gran Turismo 4 offline in singleplayer mode genoeg te bieden heeft, alleen is het toch jammer dat je niet tegen je “verre” vriend uit Boekarest kunt gamen. De “PlayStation 2 kan Gran Turismo 4 online technisch gezien niet aan” hoor je iedereen zeggen. Is dat waar? Nee, ik dacht het niet, want in dit document leggen we je haarfijn uit hoe je Gran Turismo 4 wél online kunt sleuren.

De mensen van Xlink hebben al veel ervaring met het online brengen van console games. Ook met Gran Turismo 4 is het de knappe koppen gelukt, middels hun nieuwe programma Xlnk Kai: Evolution VII. Gran Turismo 4 mag dan wel niet beschikken over een volwaardige online mode via Sony's eigen netwerk, maar heeft wel een LAN optie. Je kunt door maximaal zes consoles aan elkaar te linken tegen elkaar racen. De mensen van Xlink hebben genoeg aan deze optie. Met hun programmatuur kunnen zij een game die normaal alleen voor LAN geschikt is, ook online krijgen. Een soort van wereldwijd Local Area Network.

Er zitten wel wat haken en ogen aan om online te kunnen met Gran Turismo 4. Ten eerste moet je Xlink Kai downloaden van de Xlink website, je registreren op de site en vervolgens moet je zorgen dat Kai je PlayStation 2 detecteert. De handleiding voor het opzetten van een verbinding tussen de PlayStation 2 en Kai kun je bekijken bij de optie help, die je bovenin het menu van de site kunt vinden. Als je de verbinding op gang hebt gekregen wil je natuurlijk Gran Turismo 4 online spelen tegen je makkers. Aangezien er op de site van Xlink geen handleiding bestaat voor het opstellen van een online verbinding met Gran Turismo 4, hebben we even rondgezocht en de volgende walkthrough gevonden. Deze is volledig in het Engels.

De walkthrough is opgezet voor een sessie met maximaal twee spelers, maar als je met meerdere mensen wilt spelen moet elke deelnemer het aantal spelers in het option/lanplay menu van GT4 op hetzelfde aantal spelers zetten. Let op, elke deelnemer moet dezelfde instellingen hebben. In de walkthrough staat ook iets over dat iedere speler een eigen PS2 ID moet instellen. Uit ervaring hebben we vernomen dat dit in een two player game niet hoeft. Voor meerdere spelers kunnen we helaas niet met alle zekerheid zeggen dat je geen ID hoeft in te stellen.