Achtergrond

No Man’s Sky: een jaar later

De moeite waard om terug te keren?

Geschreven door Erik Nusselder op
Het was onlangs feest in het universum: No Man's Sky bestaat één jaar. Ontwikkelaar Hello Games kwam met een groot cadeau in de vorm van een massale update. Gamer.nl bekijkt of het een jaar later de moeite waard is om de bekritiseerde game weer op te starten.

Zeggen dat No Man’s Sky een moeilijk jaar had, is als zeggen dat Duke Nukem Forever best een lange ontwikkeltijd had. Het is al uitgebreid bediscussieerd op fora en in de media en iedereen die het speelde kon het zelf zien. Zoals we vorig jaar in onze review zeiden: No Man’s Sky is fantastische technologie, geplakt op een game die op alle vlakken middelmatig is. Het hielp niet dat de game in trailers, in de media en in de hoofden van gamers werd opgepompt als een episch ruimteavontuur die zijn weerga niet kende. Dat maakte de teleurstelling extra groot, en samen met de oorverdovende stilte vanuit Hello Games zorgde het ervoor dat veel spelers de game in de prullenbak gooiden.

Inmiddels weten we waarom de ontwikkelaars zo stil bleven: ze waren te druk met het maken van nieuwe updates. Het afgelopen jaar kwamen er al twee grote patches voorbij, en inmiddels is de mega-update 1.3 beschikbaar om de eerste verjaardag van de game te vieren. De lijst met kleine en grote aanpassingen is gigantisch: van verbeterde ruimtegevechten tot een meer uitgebreide economie en ingewikkeldere relaties met de buitenaardse facties.

Multiplayer schmultiplayer

Het meest in het oog springend van de laatste update is de langverwachte – en beloofde – komst van de multiplayer. Iedereen die graag met zijn vrienden het universum wilde verkennen kwam er tot nu toe karig vanaf, en eerlijk gezegd is dat nog steeds zo. Ten eerste kost het erg veel moeite om elkaar te vinden. Je hebt eerst uren nodig om een portal te lokaliseren, die je daarna een code geeft. Stuur die code naar je vrienden en ze kunnen je komen opzoeken. Althans, dat moet je nog even afwachten, want je komt in een instance met 16 spelers. Dan moet je hopen dat je vrienden daar ook in zitten. Het is dus niet zo dat je nu kunt zeggen: zullen we vanavond samen No Man’s Sky weer eens een kans geven?

Heb je elkaar eenmaal gevonden, dan zie je elkaar alleen als bolletjes. Als je dicht bij elkaar staat, kun je met elkaar praten. Verder kun je niks doen. Als jij iets kapot schiet in de omgeving, ziet je vriend daar niets van. Je kunt samen lopen en samen praten en daar blijft het bij. Je moet dus eigenlijk extreem veel moeite doen om vrij weinig te bereiken. Dit is hopelijk pas een eerste kleine stap in de ontwikkeling van de multiplayer. Als je graag met je vriend wil praten terwijl je van hetzelfde uitzicht geniet, kun je vooralsnog beter Shareplay gebruiken.

Een andere grote toevoeging die wat ons betreft de plank misslaat zijn de procedureel gegenereerde missies. Bij elk ruimtestation kun je nu kleine opdrachten oppikken in ruil voor een beloning. Dit zijn over het algemeen de meest basale missies die niet zozeer moeilijk zijn, maar vooral tijd kosten. Denk aan het opzoeken van een ‘vermiste’ persoon op een planeet. Ondanks dat hij vermist is, weet je quest marker precies waar hij is. Dat is dus een kwestie van naar de planeet vliegen, met de alien praten, en dan terug naar het ruimtestation voor je beloning. Niet echt iets dat de game bestaansrecht geeft.

En dan nu het goede nieuws

De grootste verbetering zit hem in de focus van het spel. Door de vernieuwde opzet krijg je een veel beter idee van wat je allemaal kunt doen in dit oneindige universum. Zeker nieuwe spelers (of mensen die opnieuw beginnen) hebben daar baat bij, aangezien de eerste paar uur veel duidelijker wordt verteld hoe alle systemen werken. Daarna is het aan jou wat je wilt doen: gewoon wat ontdekken, het verbeterde verhaal van de Atlas Path volgen, of in het nieuwe verhaal duiken. Deze grote toevoeging geeft je zeker een reden om de game weer op te pakken. Het is geen Shakespeare, maar het nieuwe verhaal dat begint wanneer een alien in nood contact met je opneemt geeft je tientallen uren spelplezier. De dialogen met deze nieuwe soort alien geven je bovendien eindelijk het gevoel dat je niet zo moederziel alleen bent in dit sterrenstelsel.

Dat is sowieso het andere punt waarop de game het meeste op is vooruitgegaan: het gevoel dat je echt onderdeel uitmaakt van een levend universum. Door een grafische update ziet alles er veel kleurrijker en echter uit, en de verbeteringen in het genereren van planeten zorgen ervoor dat je niet steeds tegen dezelfde kale woestijnwereld aanloopt. Alles lijkt gevarieerder, van de vreemde wezens tot de planten en de rotsformaties. Ook andere kleine details zorgen voor een beetje leven in de brouwerij. Aliens zitten bijvoorbeeld niet meer zielig in hun eentje in een ruimtestation, maar je ontmoet er nu elke keer wanneer je boodschappen gaat doen meteen drie of vier.

Ook het bouwen van je eigen basis, dat al eerder mogelijk was via een update, helpt daar aan mee. Je creëert je eigen plekje in het onoverzichtelijk grote heelal, een huis waar je altijd naar terug kunt keren. Die kun je bovendien precies zo inrichten als je zelf wilt: met de juiste ingrediënten kun je helemaal losgaan met het bouwen van gangen en kamers. Je kunt zelfs aliens inhuren om er te werken of rondscheuren op je eigen planeet in een landvoertuig. De nieuwe update introduceert daarnaast portals, een soort waypoints waarmee je altijd naar bepaalde planeten kunt warpen. Dit soort toevoegingen zorgen ervoor dat je meer het gevoel hebt dat wat jij doet ook werkelijk effect heeft op de wereld, die voorheen vooral erg leeg leek, en dat je vooruitgang maakt.

Tijd voor een terugkeer?

Het zijn fikse verbeteringen die de game veel beter speelbaar maken. No Man’s Sky voelt nu veel meer aan als een volledige game. Maar als je ergens gelezen hebt dat de nieuwe update er een heel andere game van maakt, dan moeten we je teleurstellen. De basis van het spel is nog steeds hetzelfde, en uiteindelijk zit je gewoon weer warp cells te craften om ergens anders heen te vliegen om daar weer te zoeken naar ingrediënten om nieuwe warp cells mee te maken. Alle updates hebben het fundament van het spel niet veranderd, dus als je de basisgame met lichte survival- en crafting-elementen sowieso al niet leuk vond, gaat de update je mening niet veranderen.

Maar als je vooral gestopt bent omdat je je verveelde en genoeg had van steeds dezelfde missies en ontdekkingen, dan is het wellicht tijd om No Man's Sky een tweede kans te geven. Hoewel de basis niet is veranderd, is er daar omheen wel veel meer te doen. Het is nog steeds niet de geweldige game waar we op hoopten en het spel heeft nog een lange weg te gaan.

Door een langer verhaal en een logischere opbouw heb je in ieder geval niet meer het gevoel dat je een Early Access-game aan het spelen bent.

Dit artikel delen:

Lees meer

Deadly Premonition-maker Swery komt met katten-rpg Metal Gear Rising: Revengeance nu speelbaar op Xbox One
11

Reacties op: No Man’s Sky: een jaar later

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  clausbmf

  • 16 augustus 2017 09:57
  heb hem gekocht en gespeeld moet zeggen. het is wel vette game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 16 augustus 2017 10:58
  Misschien dat ik weer eens een kijkje ga nemen, al is het maar voor dat nieuwe likje verf. Jammer om te horen dat je dus eigenlijk vooral nog steeds bezig bent met dat verdomde warp cells craften, daar was ik echt helemaal klaar mee zo saai.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • CJB

  • 16 augustus 2017 11:54
  @clandestine666 Naarmate je vordert in het spel (Atlas Quest) zal je beschikking krijgen over een bepaalde sleutel item. Met deze sleutel kun je bepaalde crates openen welke de materialen bevat voor het maken van warp cells (anti matter) hierdoor hoef je alleen nog maar 100 thaumium te verzamelen welke je gemakkelijk in de ruimte kunt vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 16 augustus 2017 12:35
  @cjb thnx voor je info, misschien maar weer inhaken bij die Atlas Quest dan..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jewoenboy

  • 16 augustus 2017 12:25
  ik wilde de game dus kopen met een vriend om samen te spelen. Maar dat gaat dus nog ff niet door?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 16 augustus 2017 13:44
  @jewoenboy FTA:

  Iedereen die graag met zijn vrienden het universum wilde verkennen kwam er tot nu toe karig vanaf, en eerlijk gezegd is dat nog steeds zo. Ten eerste kost het erg veel moeite om elkaar te vinden. Je hebt eerst uren nodig om een portal te lokaliseren, die je daarna een code geeft. Stuur die code naar je vrienden en ze kunnen je komen opzoeken. Althans, dat moet je nog even afwachten, want je komt in een instance met 16 spelers. Dan moet je hopen dat je vrienden daar ook in zitten. Het is dus niet zo dat je nu kunt zeggen: zullen we vanavond samen No Man’s Sky weer eens een kans geven?

  Heb je elkaar eenmaal gevonden, dan zie je elkaar alleen als bolletjes. Als je dicht bij elkaar staat, kun je met elkaar praten. Verder kun je niks doen. Als jij iets kapot schiet in de omgeving, ziet je vriend daar niets van. Je kunt samen lopen en samen praten en daar blijft het bij. Je moet dus eigenlijk extreem veel moeite doen om vrij weinig te bereiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 16 augustus 2017 17:50
  @jewoenboy nee, helaas

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jewoenboy

  • 16 augustus 2017 21:17
  @eriknus

  De refund al gevraagd. Erg jammer helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wubinator

  • 16 augustus 2017 14:52
  Na een jaar lang het spel al af en aan op de PS4 te spelen nu ook voor de PC gekocht, verschil in graphics is met de PS4 versie is met de laatste update toch wel erg groot geworden.

  + ook fijn dat je op de pc met een kleine config aanpassing de limiet kan verwijderen op het aantal items dat je in je basis kan stoppen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 17 augustus 2017 13:31
  Gisteren voor het eerst het spel gespeeld, naar de creatieve modus overgetapt na een half uurtje op normaal gespeeld te hebben. Dat is toch echt meer mijn ding, al die metertjes en onzinnigheden om bij te houden is echt geen bal aan wat mij betreft. Het is qua ontdekken enzovoort wel vermakelijk… verhaal ben ik nog niet aan begonnen, maar zo te horen zit dat wel snor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 20 augustus 2017 19:33
  Ik begreep dat de maker van de game deze als singleplayer avontuur wilde maken met een gedachte erachter en dat een klein deel van de spelers dit ook leuk vond. Ik vind het een beetje slap als er zoveel mensen vragen om een multiplayer functie dat je dan hiermee op de proppen komt. Hopelijk breiden ze het nog uit met een degelijke multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.