Nintendo pakt het de komende E3 volledig anders aan. Dit keer geen grote persconferentie en ook geen Nintendo Direct vanuit Nintendo’s hoofdkantoor. Met onder andere een Super Smash Bros. Wii U-toernooi, speelsessies bij Best Buy-winkels en live video’s vanaf de beursvloer wil Nintendo ons op andere manieren bereiken. De grote aankondigingen worden echter verwacht tijdens een ‘Digital Event’, een video die wordt uitgezonden op 10 juni, om 18:00 Nederlandse tijd.

Nintendo, Wii U, figurines, NFC

Nintendo Figurine Platform

Nintendo heeft een financieel lastig 2013 achter de rug, vooral vanwege de tegenvallende verkoop van de Wii U. Om deze console en Nintendo als geheel weer goed op de kaart te zetten, lanceert Nintendo nog dit kalenderjaar een Skylanders-achtig platform met figuren die middels NFC (Near Field Communication) te verbinden zijn met games. Dat valt nu al te lezen in Nintendo’s financiële jaarverslag. Vooralsnog gaat het platform door het leven onder de naam NFP, een afkorting voor zowel NFC Featured Platform als Nintendo Figurine Platform. Op de komende E3 zal Nintendo NFP officieel onthullen, de poppetjes laten zien en aankondigen in welke spellen het te gebruiken is.

We weten nu alvast dat de poppetjes, in tegenstelling tot Activisions Skylanders en Disney Infinity, niet gebonden zijn aan een game, een serie of zelfs een platform. De figuurtjes kunnen in meerdere games gebruikt worden. Bovendien werkt het op zowel de Wii U als de 3DS. Op de Wii U is geen extra accessoire nodig, daar de GamePad al voorzien is van een NFC-chip. Voor de 3DS lanceert Nintendo een aparte NFC-accessoire, vergelijkbaar met de Skylanders-portal. Net als de concurrentie kunnen de NFP-beeldjes data dragen. Straks je eigen Charizard uit Pokémon Alpha Sapphire voor de 3DS met moves en al overzetten naar Super Smash Bros voor de Wii U? Wie weet, het moet in theorie mogelijk zijn met NPF. Tijdens het ‘Digital Event’ krijgen we ongetwijfeld enkele praktijkvoorbeelden te zien.

Hyrule Warriors

Een nieuwe console hoeven we, ondanks eerdere geruchten, niet te verwachten. Nintendo is er eerlijk in dat het genoeg plannen heeft voor een volgende console, zich hard- en software gezien richt op opkomende markten als China en zelfs buiten de gamebranche wil werken om de ‘kwaliteit van levens’ te verbeteren, maar de E3 is niet de tijd noch de locatie om over daarover te beginnen. Nintendo wil eerst zoveel mogelijk mensen aan de Wii U krijgen en iedereen die al een Wii U onder zijn tv heeft staan, tevreden stellen.

GamePad-games

Satoru Iwata heeft tijdens de presentatie van de jaarcijfers meerdere keren laten doorschemeren dat ze op de E3 meerdere games onthullen die ‘alleen mogelijk zijn dankzij de Wii U GamePad’. Deze games worden ontwikkeld onder toeziend oog van Shigeru Miyamoto. Sommige games zijn volgens Iwata al bijna klaar, op andere zullen we wat langer moeten wachten, maar in alle gevallen moet op de E3 al de aantrekkingskracht van deze games duidelijk worden.

Bayonetta 2

Verder zet Nintendo hoog in op Mario Kart 8 en Super Smash Bros. en noemt deze games zelfs de pilaren waar de hele campagne rondom de Wii U dit jaar op rust, maar Mario Kart 8 ligt natuurlijk al in de winkels voordat het Los Angeles Convention Centre zijn deuren heeft geopend. Het is daarom te hopen dat Nintendo genoeg games heeft klaarstaan om het momentum van Mario Kart 8 en Super Smash Bros. vast te houden. We krijgen vast meer te zien van games als Bayonetta 2, Hyrule Warriors, Yarn Yoshi en X (van de makers van Xenoblade Chronicles) en voor de 3DS zijn de nieuwe Pokémon-games natuurlijk een zekerheidje, maar wat voor aankondigingen Nintendo gaat doen is een verrassing.

Alleen de geruchten dat Nintendo aan een remake van The Legend of Zelda: Majora’s Mask voor 3DS werkt zijn zo hardnekkig, dat ze weleens waar zouden kunnen zijn. En dat opent natuurlijk ook perfect de deur om eindelijk eens die nieuwe Zelda voor Wii U aan te kondigen! Erachter komen doen we maar op één manier: door op 10 juni, om 18:00 uur Nederlandse tijd onze internetbrowsers af te stemmen op Nintendo’s ‘Digital Event’.

The Legend of Zelda U