We houden van Nintendo, echt waar. Toch kunnen we niet ontkennen dat we het bedrijf in 2010 af en toe uit het oog verloren waren. Natuurlijk is het op dit moment goed vertoeven met het niet minder dan briljante Super Mario Galaxy 2, maar alsnog heeft het bedrijfsimago van Nintendo bij de hardcore-gamers de laatste jaren heel wat geleden. Het is daarom goed om te zien dat Nintendo deze E3 terugknokt. Want waar onder journalisten voorafgaand aan de conferentie een nogal cynische houding heerste, konden zij na afloop niets anders dan in hun handjes klappen.

Een nieuwe Zelda

Wanneer je een persconferentie kunt starten met een megatonaankondiging als Zelda: Skyward Sword voor de Wii, moet je haast wel zelfverzekerd van je verdere portfolio zijn. De geluidjes, de stijl, de kleurtjes: de game ademde zonder twijfel de typische Zelda-sfeer die fans zo liefkozen. De legendarische Shigeru Myamoto toonde ons hoogstpersoonlijk de zwaardgevechten en de verscheidene gadgets die inzetbaar zijn, maar helaas wilde de Wii-mote niet echt meewerken en gooide de interferentie roet in het eten. Desalniettemin durven we zonder twijfel te stellen dat ook deze Zelda ons vast niet zal teleurstellen. Dat leek de trailer na de presentatie dan ook te bevestigen.

We hebben echter alsnog één klein puntje van kritiek op de nieuwe Zelda: de HUD. De gigantische afbeelding van een Wii-mote was nu niet bepaald subtiel te noemen. Ook is het jammer dat de titel pas in 2011 zal verschijnen, maar daar mogen we met de verschijning van Super Mario Galaxy 2 eigenlijk niet over zeuren. Na Zelda: Skyward Sword volgde wederom een typische Nintendo-titel: Mario Sports Mix. Deze arcade-ogende titel laat de speler verschillende sporten beoefenen met de herkenbare Nintendo-personages. Mario Sports Mix moet ergens in 2011 verschijnen.

Verrassingen

Eventjes kregen we een flashback naar 2008 toen we  trailers zagen van Just Dance 2 en Wii Party, maar gelukkig werden deze schrikmomenten direct opgevolgd door het enorm vette beeldmateriaal van de Wii-remake van GoldenEye. Ook Epic Mickey wist te overtuigen. Deze nieuwe titel van Warren Spector moet avontuur-, actie- en RPG-elementen met elkaar gaan combineren tot een perfecte mengelmoes van genres. Naast verkenningsactie in het derdepersoons-perspectief, toonde Spector ons tijdens de presentatie ook sidescrolling-actie in de stijl van Mickey’s eerste tekenfilm, Steamboat Willy. Toch vroegen we ons af wat er nu nog resteerde. Had Nintendo al haar kruit verschoten of stonden ons nog enkele verrassingen te wachten?

De vraag stellen is ‘m beantwoorden, aangezien Nintendo ons niet lang na de trailer van Epic Mickey de ene na de andere imponerende titel toonde. Het waren er zelfs zo veel dat het haast onmogelijk is ze allemaal op uit te lichten. Zo zal onder andere Kirby zijn rentree op de Wii maken in Kirby: Epic Yarn, kunnen we in 2D aan de slag met Donkey Kong in het indrukwekkend ogende Donkey Kong Country Returns, werd in een schitterende trailer Kid Icarus uit de doeken gedaan en Metroid Other M. ons zonder twijfel wegblazen wanneer de titel op  31 augustus verschijnt.

Spervuur aan kwaliteit

Was dat het? Nee. Nintendo bleef maar doorgaan. Nadat we het uiterlijk van de 3DS te zien kregen, werden we overdonderd door een snelle slideshow-presentatie van diens toekomstige  titels. In rappe vaart volgden namen als Batman, Nintendogs (+Cats), Resident Evil, Ridge Racer, Metal Gear Solid en Saints Row elkaar op. We hadden goede hoop dat Nintendo niet zou teleurstellen, maar van een dusdanig indrukwekkende line-up als vanavond getoond werd konden we enkel dromen. Nintendo heeft ons vanavond bestookt met een spervuur aan kwaliteit. Een ware ode aan de Nintendo-fan.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3