De persconferentie gaat zo beginnen. Nintendo komt natuurlijk fashionably late. En we beginnen. Een video met blije mensen die alleen en samen met de Nintendo DS en Wii spelen. Ja, wat een blije wereld is het ook! De video duurt een paar minuten. Wat zijn mensen die Nintendo games spelen toch ongelooflijk vrolijk!

En daar is de nieuwe president van marketing. "My name is not Reggie." Nee, dat zou vreemd zijn. Haar naam is Cammie Dunaway. Ze praat over haar ongelukken met snowboarden, blijkbaar heeft ze haar pols pijn gedaan.

Shaun White Snowboarding

Shaun White staat op een Wii Balance Board en heeft een Wii-mote vast, terwijl hij zijn game speelt. Het ziet er goed uit, vooral wit eigenlijk. Maar dat is natuurlijk logisch in een game met veel sneeuw. Ubisoft maakt de game en dankzij het Balance Board lijkt snowboarden levensecht, als we professional snowboarder Shaun mogen geloven. En iedereen kan het!

Cammie Dunaway denkt dat ze het ook kan, dus klimt ze op een tweede Balance Board. Zij en Shaun White staan op hun blote voeten. Gelukkig is het niet mijn Balance Board, daar zouden ze sokken op aan moeten houden! Cammie heeft wat moves, ze doet de half-pipe en schreeuw een hoop kreten de zaal in. Shaun White vindt dat ze het goed kan. Ze heeft haar pols tenminste niet pijn gedaan. Deze game komt eind dit jaar uit.

Satoru Iwata over Nintendo

En daar komt de president van Nintendo, Satoru Iwata. "Goedemorgen!" Hij ziet dat er een verschuiving plaats heeft gevonden in de gamesindustrie. Vijf jaar geleden werd hij de president van Nintendo. Iedereen had toen nog een negatieve kijk op Nintendo. En nu verkopen ze zo goed! Zelfs het Wii Balance Board verkoopt goed. Nintendo verkoopt games die lange tijd goed kunnen verkopen, terwijl het vroeger ondenkbaar was dat games jarenlang bleven verkopen. Er onstaant 'evergreens' zoals Nintendogs en New Super Mario Bros.

Zowel de Zelda- als de Mario-ontwikkelteams zijn hard bezig aan games. Tegelijkertijd doen games als Wii Fit het erg goed. Kleine games met kleine budgetten kunnen een groot publiek bereiken als ze een goed idee bevatten. Ook kopen steeds meer verschillende mensen games. Foto's van oude mensen, moeders en jonge vrouwen worden achter Iwata getoond. In de VS verkopen elke maand meer dan 700.000 Wii's. Nintendo vernietigt de grens tussen gamers en non-gamers. Guitar Hero III is ook een goed voorbeeld. Het verkoopt het beste op de Wii.

Maar wat is de volgende stap? Mensen raken snel uitgekeken op nieuwe dingen. Helemaal wanneer anderen het proberen te kopiëren. Iwata heeft het natuurlijk over de competitie, en in de zaal wordt gelachen. "De videogame industrie mag niet stil staan." Er gaan wat voorbeelden volgen hoe Nintendo dat gaat aanpakken en Iwata verlaat het podium.

Animal Crossing: City Folk

Katsuya Eguchi komt op het beeldscherm. Hij praat over de geschiedenis van Animal Crossing. Er komt een nieuwe game uit de serie op de Wii, Animal Crossing: City Folk. Het lijkt erg op de vorige games in de serie. De wereld heeft, zoals we gewend zijn van de game, een klok van 24 uur, net zoals onze wereld. De spelwereld loopt gewoon door, ook al speel je niet. Er is een compleet nieuwe stad, met een universiteit waar je met andere spelers kunt communiceren, plekken waar je je uiterlijk kunt veranderen en een plek waar objecten worden geveild.

Via een postkantoor kun je brieven sturen naar het Wii hoofdmenu en andere spelers. Er is ook een microfoon waarmee je met andere spelers kan praten. De microfoon staat op je televisie. We zien vier personages vissen en ze praten met elkaar. Je kunt dus in met z'n vieren in iemand's stad rondlopen, naar iemands huis om daar games te spelen of andere dingen in de stad beleven en ondertussen via de microfoon praten. De game komt eind dit jaar uit.

Cijfers

En daar is de president van Nintendo Amerika, Reggie Fils-Aime. "Vorige keer tijdens de E3 zei ik dat we bij Nintendo blij waren, maar niet klaar met ons doel. Animal Crossing komt dit jaar uit met de Wii Speak optie, en natuurlijk zijn we blij." De Wii en de DS heeft meer dan 5 miljard dollar opgeleverd in de VS. Maar ze zijn nog niet tevreden.

Reggie gaat het over cijfers hebben. Hij belooft het kort te houden. Dank je, Reggie. Bijna 100 miljoen systemen, zoveel verwacht Nintendo van de DS te verkopen wereldwijd. Sommige mensen denken dat 2007 het hoogste jaar van de DS was. Maar tot nu toe verkoopt de DS in de VS dit jaar al 12% beter. Dit komt door belangrijke franchises. Afgelopen lente was dat Pokémon. Meer dan 180 miljoen Pokémon games zijn inmiddels verkocht.

Reggie denkt dat er een oneindig aantal mensen lijkt te zijn die de games van Nintendo willen spelen. Via een schema laat Reggie zien dat Wii alleen maar beter verkoopt dan in het begin van de levenssyclus van de console. Maar hoe zit het met de software van de Wii? Ook dat zit wel snor. Het wordt tijd voor wat nieuwe games, Reggie, want we worden wat slaperig.

Ah, alsof hij mijn gedachten kon lezen. Via iconen als Mario en Metroid wist Nintendo hardcore games te lokken. Via games als Wii Sports wisten ook non-gamers de weg naar de Wii te vinden. Maar ook derde partijen hebben het naar hun zin. 19 titels van derde partijen hebben al meer dan 400.000 exemplaren verkocht in de VS. Er zijn al 246 Wii-games op de markt, veel meer dan bij de competitie. Het is onmogelijk alle games te tonen, dus ze gaan nu drie games extra aandacht geven.

Star Wars, Rayman en Call of Duty We zien een trailer van een tekenfilmachtige Star Wars-game, Star Wars: The Clone Wars. De Wii-mote wordt echt gebruikt als lightsaber. Eind dit jaar moet het in de winkel liggen. Daarna volgt Rayman: Raving Rabbids TV Party. Je bestuurt het met de Wii-mote, maar ook met het Wii Balance Board. We krijgen weer een hoop mini-games te zien, zoals sleeën op een beest. Als laatste zien we Call of Duty: World at War. Grafisch hebben we zeker slechtere shooters op de Wii gezien. Je gebruikt de shotgun shell. Er zit een co-op mode in de game, maar die is zo te zien wel offline.

Het duurt even voordat het publiek gaat klappen. Uiteindelijk doen ze het. Waar zijn de nieuwe Zelda en Pikmin, zie je ze denken.

DS-games

Cammie Dunaway heeft het over DS-games die we allemaal al kennen. Ze gaan nu filmpjes laten zien voor wat games.

Eerst zien we Guitar Hero: On Tour. Met deze DS-game is het mogelijk zo mogelijk nog belachelijker jezelf te presenteren in het openbaar vervoer! Vervolgens zien we Spore: Creatures. De DS is het enige systeem naast de PC die Spore krijgt, maar de focus ligt hier op de verschillende 'diersoorten' maken. Je kunt via Wi-Fi je creaties delen met vrienden. Pokemon Ranger: Shadows of Almia komt 10 november op de markt in de VS. Dit is volgens Cammie groot nieuws, maar ja, smaken verschillen. Grand Theft Auto: Chinatown Wars komt deze winter op de DS! Exclusief! Dit is interessanter nieuws. Nieuwe karakters en dezelfde free-roaming gameplay die we kennen. Helaas is er nog geen beeldmateriaal. Wii MotionPlus en Wii Sports Resort

Reggie is er weer. Ze laten de Wii MotionPlus weer zien, een blokje die je onder de Wii-mote klikt zodat elke beweging met je pols en arm geregistreerd wordt. Wii Sports Resort gaat er gebruik van maken. Het speelt zich af op een strand en vandaag gaan ze drie games ervan spelen. Bij elke Wii Sports Resort komt een gratis Wii MotionPlus add-on.

Ze gaan een frisbee gooien en een hond moet die pakken. Je ziet dat je de Wii-mote kunt draaien met je pols of je arm kunt zwaaien en de game reageert daar op. Cammie is niet zo goed in gooien, want de eerste keer mislukt het finaal, en het is niet eens haar slechte pols. De tweede keer lukt het wel.

Reggie wil iets spelen dat meer zijn ding is, iets met meer snelheid. Zijn Mii zit op een jetski, het lijkt op Wave Race. Hij gebruikt de Wiimote en Nunchuck en kan met de Wiimote echt gas geven door hem te draaien. Het werkt echt als een stuur.

Als laatste gaan ze zwaardvechten. Je houdt de Wii-mote met beide handen vast. Je kunt houtblokken in stukjes hakken door verschillende moves te doen. Na het oefenen gaat Reggie het tegen Cammie opnemen. Reggie wint de eerste ronde. "Daarom noemen ze mij de Reggienator!" De tweede keer wint Cammie. Reggie: "we hebben net de geboorte van de Cammienator gezien."

Wii Sports Resort komt volgende lente overal ter wereld uit.

Wii Music

Er komt rook en we horen spannende muziek. Wanneer de rook optrekt, zien en horen we professioneel drummer, Robbie Drums, drummen met een Wii-mote en Nunchuck. We zien hoe hij een virtueel drumstel raakt. Het klinkt erg goed. Dat is even wat anders dan een compleet nep drumstel in je huis halen voor andere muziekgames.

Dan komt Shigeru Miyamoto de saxofoon spelen. De virtuele saxofoon, natuurlijk. Anderen spelen o.a. piano en gitaar. "Dit jaar wil ik jullie kennis laten maken met Wii Music. Deze game werd al voor de lancering van de Wii ontwikkeld. Muziek kan mensen van alle leeftijden bij elkaar brengen. Wii Music is anders dan andere muziekgames. In meeste muziekgames moet je precies op tijd bepaalde knoppen indrukken, maar in Wii Music kan iedereen, inclusief mensen die niet met instrumenten om kunnen gaan of muziek kunnen lezen, muziek maken. Je hoeft niet de ritme precies te volgen."

Je moet je armen en lichaam bewegen alsof je echt muziek maakt en het spel maakt dan het juiste geluid voor je. Je maakt zelf de timing uit. Je hoeft je niet druk te maken over fouten. Je kunt meer dan vijftig verschillende instrumenten bespelen, zoals de piano of de viool. Hoe harder je je armen beweegt, hoe hoger de noten van de viool. Verder toont Miyamoto nog een gitaar en een grote drum. Voor het drummen kan ook nog de Wii Balance Board gebruikt worden om het instrument compleet te maken. Er zitten ook lessen in Wii Music om nog beter te worden. Daarnaast kun je ook voor een orkest spelen en zijn er wat andere mini-games aanwezig.

Je kunt met vier mensen samen in een band spelen. Denise Kaiegler (een medewerkster van Nintendo), twee mannen die we niet kennen, Robbie Drums en Miyamoto spelen vervolgens het bekende Mario-deuntje. Je ziet ze ook terug als Mii's op het scherm. Ze zien er uit alsof ze het erg naar hun zin hebben.

Dan komen Cammie en Reggie weer op het podium. Ze beginnen met het opsommen van de show, dus het lijkt er op dat we klaar zijn. Shaun White snowboarding, de nieuwe Animal Crossing met Wii Speak en Wii Sports Resort. Dan is er nog de DS, met games als Spore, Grand Theft Auto en Guitar Hero: On Tour.

Reggie maakt nog maar eens duidelijk dat de Wii en de DS hier zijn om te blijven. Je moet nieuwe dingen verzinnen om de industrie te veranderen en de consument te prikkelen. Vervolgens moet je zelf weer anders gaan denken. Daar draait Nintendo om. En dat was het!