Nintendo is de derde en laatste om haar E3 persconferentie te houden. In tegenstelling tot Microsoft en Sony legde men bij Nintendo een grote nadruk op de eigenlijke games, maar het meest interessante was op hardware gebied te beleven: de Nintendo DS.

Games, games, games

Daar waar het bij Sony even duurde voordat we games te zien kregen, startte Nintendo de show met een drietal trailers: Metroid Prime 2: Echoes, Starfox en Resident Evil 4 waren in vol ornaat te bewonderen. Vervolgens benadrukte Nintendo dat het, in tegenstelling tot Sony en Microsoft, een bedrijf is dat zich volledig op games richt. Men kon het niet laten om de twee grootste concurrenten flink in diskrediet te brengen. Zo noemde men Sony een op geld beluste elektronica gigant die wil dat je uiteindelijk alles met hun apparaten doet. Microsoft was een bedrijf dat zich niet bekommert om wat je doet, zolang je het maar op hun Operating System doet.

De cijfertjes

Vervolgens ging Nintendo over tot het financiële gebeuren en presenteerde men een aantal grafiekjes die erg vreemde zaken voorschotelden, zoals het aantal verkochtte games per console en de procentuele stijging in de verkoop ten opzichte van het voorgaande jaar na de prijsverlaging van de console. Vervolgens koppelde men hieraan conclusies die niet echt uit de gegevens te halen waren en concrete cijfers bleven uit.

Waarom de PSP zal falen

Nintendo ging opvallend lang in op de komst van de Playstation Portable van Sony en legde even grondig uit waarom het apparaat een grote faalkans heeft. Zo toonde men een kaart van Amerika, gevuld met Gameboys, om te laten zien dat er al meer dan 25 miljoen Gameboys verkocht zijn in Amerika, meer dan dat er Playstation 2's aan de man gebracht zijn. Daarnaast benadrukte men dat de Gameboy het platform is met franchises als Tetris, Pokemon en Mario, die je op de PSP niet aan zult treffen. De PSP mist dus feitelijk nog een echt boeiende launchgame.

De games voor de toekomst

Vervolgens liet men snel achter elkaar wat beelden zien van aankomende Gameboy en GameCube games. Opvallend was het lage aantal games zonder voorloper dat door Nintendo zelf wordt uitgegeven: één. Dit was Geist en we konden helaas slechts een glimp van de titel opvangen, dat eruit ziet als een zeer degelijke first person shooter. Naast Geist zagen we voor de GameCube onder andere Starfox, Metroid Prime 2, Resident Evil 4, Donkey Konga, Donkey Kong: Jungle Beats, Baten Kaitos, Tales of Symphonia, Paper Mario 2, Mario Tennis, Pikmin 2 en Advance Wars.

Voor de GameBoy Advance kunnen we binnen afzienbare tijd onder andere Mario Pinball, Donkey Kong Country 2, Donkey Kong: King of Swing, The Legend of Zelda: The Minish Cap, Pokémon FireRed en Pokémon LeafGreen en Mario Golf: Advance Tour verwachten. Ook werd een wireless aansluiting voor de GBA gepresenteerd evenals de mogelijkheid om via speciale cartridges films af te spelen met de handheld.

De Nintendo DS

De verrassing van de show was natuurlijk de Nintendo DS, los van de grandioze afsluiter natuurlijk. Op de DS werden onder andere een nieuwe Mario en een nieuwe Metroid gedemonstreerd en de grafische kwaliteit van de titels was enorm. Opvallend is dat de bezoekers van de E3 op de Nintendo booth al met de DS kunnen spelen, iets wat met de PSP niet het geval is.

Nintendo legde de nadruk op de positieve reacties van veel mensen uit de gameindustrie op de DS. Men noemt de DS dan ook wel Developer System. Volgens Nintendo zou de DS de gameindustrie moeten gaan veranderen. De twee schermen zouden erg veel nieuwe mogelijkheden met zich mee gaan brengen. Zo zal je in de nieuwe Metroid game middels het tweede touch-screen schermpje kunnen schieten door het punt aan te wijzen waarop je wilt richten.

De Nintendo DS zal backwards compatible zijn met de Gameboy Advance, wat ervoor zorgt dat er vanaf het begin af aan meer dan 500 titels tot je beschikking staan. Een andere feature van de DS is spraakherkenning, zodat je het apparaat en games ook met je stem aan zal kunnen sturen. Verder ondersteunt men draadloze multiplayer tot maarliefst 16 spelers en het uitwisselen van gegevens, alsook Wi-Fi voor communicatie op een grotere afstand via het internet. Je zal onder met anderen kunnen chatten met op het touch-screen handgeschreven berichten of dankzij een onscreen toetsenbord.

De Nintendo DS zal eind dit jaar al in Japan en de VS op de markt komen, Europa zal helaas tot het eerste kwartaal van 2005 moeten wachten, waardoor men de eindejaarsverkopen zal mislopen en dichter in de buurt van de PSP zal komen.

De volgende Nintendo console

De grote baas van Nintendo, Satoru Iwata, kwam hierna nog even een korte speech houden waarin hij ook even kort in ging op details over de opvolger van de GameCube. De "Revolution" zoals het systeem voorlopig genoemd wordt, zal natuurlijk een grote technologische vooruitgang kennen ten opzichte van de huidige spelcomputer van Nintendo. Toch zal dit veruit het belangrijkste zijn omdat men zich vooral wil richten op de games en nieuwe technologieën die de gamesindustrie verder kunnen helpen. Men gaf hierbij ook de DS als voorbeeld, wat zou kunnen betekenen dat ook de "Revolution" meer wordt dan een console zoals we het nu gewend zijn.

Zelda Als klap op de vuurpijl werd een nieuwe Zelda game aangekondigd met realistische graphics, waarover hier meer te lezen is. Niemand zag dit aankomen en het zorgde dan ook voor laaiende reacties in de zaal evenals overal op het net. Voor meer screenshots van een aantal Nintendo games kun je hier terecht.