Achtergrond
E3

Nieuwsanalyse: Waarom E3 2016 spectaculair wordt

We kunnen nu al niet wachten

Geschreven door Michel Musters op

In juni is het weer zover, dan reist de wereldwijde gamepers richting Los Angeles om daar de nieuwste games te checken op E3. Het lijkt nog ver weg, maar die vier maanden vliegen zo om. En we zijn nu al enthousiast over wat we mogelijk gaan zien op de beurs.

We hadden het niet verwacht, maar krijgen het toch: een persconferentie van Bethesda! De uitgever deed vorig jaar voor het eerst mee met Nintendo, Microsoft, Sony, EA en Ubisoft en hield een eigen persconferentie vlak voordat de beurs zijn deuren opende. Bethesda had dan ook meer dan genoeg om te tonen. Het vlak daarvoor aangekondigde Fallout 4 werd uitgebreid behandeld, de indrukwekkende graphics van Doom passeerden de revue, Fallout Shelter dook uit het niets op en de eerste trailer van Dishonored 2 werd getoond.


Pete Hines, vicepresident van pr en marketing bij Bethesda, vertelde vorig jaar al aan Gamer.nl dat het nog niet zeker was of we dit jaar ook een persconferentie konden verwachten: “Ik heb echt geen idee. De aanloop ertoe was echt niet leuk, het wordt pas leuk als eenmaal op dat podium staat. Een E3-persconferentie geven is een beetje als voetballen in de State Championship. Elke dag voor een wedstrijd is kut. Je traint, je oefent, je herhaalt, maar je wilt veel liever gewoon spelen. Het voorwerk is een marteling, maar wanneer je eenmaal op het veld staat voelt dat als het beste ding ter wereld: op een groot podium voor het oog van de wereld je ding doen. Maar of we het volgend jaar weer doen? Ik weet het niet. Eerst deze E3 maar eens overleven.”

Bethesda

We zijn nu dus toch prettig verrast, zeker omdat er vooralsnog geen knaller zoals Fallout 4 is aangekondigd en games als Doom dan waarschijnlijk al uit zijn. Wat mogen we dan wel verwachten op Bethesda's conferentie? Gameplay van Dishonored 2 lijkt een inkoppertje, maar daar vul je geen uur mee. Is het dan toch tijd voor The Elder Scrolls 6? Het zou van de aankomende E3 op voorhand al een geslaagd feestje maken.

Sony en Microsoft willen knallen

We zitten inmiddels een paar jaar in de nieuwe generatie en het lijkt ons waarschijnlijk dat Sony, Microsoft en de vele third party uitgevers daarom dit jaar gaan knallen. Sony en Microsoft zelf zullen met elkaar de strijd aangaan om de meest indrukwekkende exclusives. Sony zal hoogstwaarschijnlijk meer tonen van The Last Guardian en Nederlands trots, de post-post-apocalyptische actie-adventure Horizon: Zero Dawn. Microsoft pakt hopelijk stevig uit met Rare's Sea of Thieves en heeft met ReCore en Scalebound twee intrigerende exclusives te pakken.

Horizon Zero Dawn

Wat third parties betreft blijft het giswerk. Natuurlijk verwachten we weer de usual suspects als een nieuwe Call of Duty en Battlefield, al gaan de geruchten dat Assassin's Creed een jaartje over gaat slaan. Toch zou E3 een mooi moment zijn om de eerste beelden van het nieuwe deel in de reeks te onthullen. Over Ubisoft gesproken: Michel Ancel heeft toegegeven dat het bedrijf nog altijd bezig is met een vervolg op Beyond Good & Evil. Veel gamers zouden een gat in de lucht springen als dit langverwachte vervolg op E3 opnieuw wordt onthuld. Ook Square Enix wordt jaar een bedrijf om in de gaten te houden: na E3 verwachten we onder andere releases van Final Fantasy 15, Kingdom Hearts 3, Deus Ex: Mankind Divided en Nier: Automata.

Het geheimzinnige Nintendo

Veel gamers zullen rond E3 hun ogen op Nintendo richten. Verwacht wordt dat het altijd geheimzinnige bedrijf dit jaar hun nieuwe hardware, codenaam NX, onthult. Wat het precies gaat worden is nog niet bekend. Een nieuwe handheld, een nieuwe console, beiden in één: geruchten vliegen alle kanten op, wat het des te spannender maakt. Ook wanneer het product precies lanceert is niet bekend. We verwachten dat Nintendo al voor E3 meer duidelijkheid schept, maar dat de eerste NX-games op E3 getoond gaan worden, lijkt zo goed als zeker.

Nintendo

En dat brengt ons automatisch bij de nieuwe The Legend of Zelda-game, die al een paar jaar geleden voor de Wii U werd aangekondigd. Ook al lijkt de Wii U in 2016 zijn laatste jaar in te zijn gegaan en speculeren gamers vooral graag over wat de NX precies is, Nintendo heeft nogmaals bevestigd dat de nieuwe Zelda zeker dit jaar uitkomt. Sowieso op de Wii U, maar misschien ook op de NX? Hoe dan ook kunnen veel gamers niet wachten tot er eindelijk nieuwe beelden van de langverwachte titel getoond worden.

Het jaar van vr?

En dan verwachten we nog dat we op E3 dit jaar op bijna elke stand wel journalisten met een virtualrealitybril op hun hoofd zien zitten. We speculeerden eind vorig jaar al dat 2016 wel eens het jaar van vr kan worden, of toch in ieder geval het jaar waar een beginnende populariteit voor de techniek ontketent. Er zijn letterlijk honderden games aangekondigd die speciaal voor vr-techniek ontwikkeld worden of op zijn minst een Oculus Rift, HTC Vive of PlayStation VR ondersteunen, dus we verwachten die verschuiving in juni overduidelijk waar te nemen.

Oculus Rift

Tot zover een korte vooruitblik op wat we verwachten van aankomende E3. We zitten natuurlijk nog maar net in februari, dus geduld is een schone zaak. E3 2016 wordt in ieder geval van 14 tot en met 16 juni in Los Angeles gehouden, en de dagen daarvoor komen de diverse persconferenties voorbij. Op Gamer.nl wordt je zoals je gewend bent op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en de speelbare games op de beurs.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Tales of Symphonia nu beschikbaar op Steam Nintendo laat spelers zelf Super Mario Maker-wallpapers maken
5

Reacties op: Nieuwsanalyse: Waarom E3 2016 spectaculair wordt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Phobia

  • 2 februari 2016 14:52
  Ik wil maar 1 ding weten. Wanneer Mass effect: Andromeda uitkomt. incl wat gameplay beelden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • armilo-theus

  • 2 februari 2016 15:26
  @Phobia JA ik gvd ook, het kutte kan zijn dat ie pas begin 2017 komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • geert1

  • 2 februari 2016 17:46
  @Phobia De E3 lijkt me daar een goed moment voor, aangezien ME:A verwacht wordt rond de laatste maanden van het jaar of de eerste van 2017. Hetzelfde voor Titanfall 2. Het zou goed kunnen dat één of beide eerder al aangekondigd worden, maar we gaan er sowieso wel iets van zien op de E3 lijkt me.

  Ben erg benieuwd naar beide, en ook naar meer over o.a. Maffia 3, Detroit: Become Human en ReCore. Maar het valt me op dat verder bijna alle games die op mijn radar staan al uitkomen tussen nu en juni, dus er zullen ook wel de nodige nieuwe aankondigingen gedaan worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Flessuh

  • 2 februari 2016 15:19
  Blijft wel apart dat EA niet aanwezig is maar een deur verder een zaal heeft..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • pepsi

  • 2 februari 2016 15:31
  Er zijn letterlijk honderden games aangekondigd die speciaal voor vr-techniek ontwikkeld worden

  "games" ja, het merendeel zijn gewoon tech demo's

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.