Achtergrond

Nieuwsanalyse: Toont Apple vanavond de toekomst van gaming?

Om 19:00 wordt mogelijk de nieuwe Apple TV onthuld

Geschreven door Michel Musters op
Apple houdt vanavond om 19:00 uur een persconferentie. Verwacht wordt dat hier niet alleen de nieuwe iPhone-modellen worden getoond, maar dat het bedrijf ook de nieuwe Apple TV uit de doeken doet. En dat kan wel eens een belangrijke speler in de game-industrie worden.

De settopbox Apple TV krijgt volgens anonieme bronnen van de New York Times betere specificaties, zodat de grafische prestaties in games beter zijn. Ook kan de afstandsbediening worden gebruikt als controller en heeft de nieuwe Apple TV een eigen appwinkel om games uit te downloaden.

Volgens eerdere geruchten heeft de afstandsbediening van de Apple TV niet alleen knoppen, maar ook een soort touchpad. Bovendien zou de afstandsbediening net als Wii-controllers bewegingsgevoelig zijn.

De casual markt

Vermoedelijk wil Apple niet de concurrentie aangaan met liefhebbers van consoles als de Xbox One en Playstation 4, maar richt het bedrijf zich op minder fanatieke gamers. Smartphones als de iPhone zorgden al voor een explosie in het gebruik van casual games. Ook op deze markten is echter steeds meer ruimte voor ervaringen bedoeld voor fanatiekere gamers, een ontwikkeling die wordt benadrukt door Nintendo's aankondiging ook mobiele games te gaan maken.

Daarbij hebben bedrijven als Nintendo de casual markt die ze de afgelopen generatie hebben aangeboord voor een groot deel weer verloren. Er is dus ruimte voor een grote speler die de casual markt bedient via het televisiescherm, en welke speler is groter dan Apple? Tegelijkertijd hebben bedrijven als Ouya al eerder geprobeerd een settopbox naar de markt te brengen. Dat was alles behalve een succes.

Gamers nog niet overtuigd

Aangezien Apple TV de casual markt waarschijnlijk gaat bedienen, zijn Gamer.nl-bezoekers, die toch vooral onder het hardcore segment vallen, alles behalve overtuigd. Veel mensen wensen het bedrijf in de reacties onder nieuwsberichten sarcastisch geluk, of geven aan te verwachten dat het product te prijzig wordt.

Andere Gamer.nl-bezoekers zien echter wel potentie, waaronder Crazy Harry: "Ik denk dat er veel mensen zitten te wachten op een interactieve tv waar eens wat geavanceerdere games op te spelen zijn dan de turn-based meuk die er nu enkel is. En ik denk ook dat er heel veel mensen zijn die daar $150,- voor over hebben. Het zou mij dus niets verbazen als Apple hiermee gaat scoren als ze inderdaad een grote verbetering maken ten opzichte van de huidige Apple TV en van het huidige aanbod op het gebied van interactieve tv."

De toekomst van games

Hoewel Apple TV zich mogelijk op de casual gamesmarkt gaat richten, kan een focus op games toch een belangrijke stap voor de game-industrie zijn. Verschillende bedrijven, waaronder het eerder genoemde Ouya, maar ook het bij hardcore gamers gigantisch populaire Steam met de Steam Machines, willen apparaten die zich volledig op downloadgames richten naar de huiskamer brengen.  Microsoft had hier ook plannen voor met de Xbox One, maar zag hier van af na felle kritiek van gamers.

De internetsnelheid is in veel landen nog niet toereikend genoeg voor download only-apparaten, maar tegelijk is het een stap die de game-industrie al geruime tijd wil maken, al is het maar omdat het de verkoop van tweedehands games tegengaat en er geen marges van de verdiensten meer naar winkelketens hoeven. Dus ook al richt Apple TV zich vooral op de mainstream markt, het is niet ondenkbaar dat bedrijven als Sony en Microsoft nauwlettend de richting die Apple opgaat in de gaten houden.

Presentatie vanavond om 19:00 uur

Apple's presentatie, waarop mogelijk de nieuwe Apple TV wordt onthuld, begint vanavond om 19:00 uur. Een livestream op internet is niet voor iedereen beschikbaar, al zal Gamer.nl bij groot gamegerelateerd nieuws dat zeker melden. Windows 10-gebruikers kunnen het event wel live bekijken via de Edge-browser

Dit artikel delen:

Lees meer

The Witcher 3 kostte zo'n 72,8 miljoen euro om te maken Tien nieuwe nummers onthuld voor Guitar Hero Live
9

Reacties op: Nieuwsanalyse: Toont Apple vanavond de toekomst van gaming?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  tielo

  • 9 september 2015 14:22
  Ik snap dat iemand het succes van de Wii wil herhalen maar waar ik had gehoopt dat dat platform de overstap tussen casual en "echte" gaming zou worden lijken ze allemaal overgestapt te zijn naar de mobiele games die op geen enkele manier de toffe game ervaring van een console of pc game weten te evenaren. Ook hier zie ik een verdere uitholling van die casual gamer en heb ik op geen enkele wijze behoefte om daar naar over te stappen.
  Het voelt allemaal of mensen liever voor een tergende soap kiezen ipv Hannibal of House of Cards.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 9 september 2015 14:27
  Zoals het artikel aangeeft, zou een Apple TV met gaming-functies vooral de casual gamers aanspreken, zoals de mensen die nu hun smartphone, tablet of Facebook gebruiken om te gamen (en de casual-kant van de Wii- / Wii U-gebruikers). Als Apple het goed aanpakt qua techniek en game-aanbod, dan kan het best iets worden waar deze groep bovenop springt, en er zijn stukken meer casual gamers dan core gamers. Mensen die al casual spelletjes spelen op iPhone of iPad, zijn misschien ook relatief snel geneigd zijn een Apple TV erbij te halen vanwege merkentrouw.

  Maar niet iedere casual gamer wil gamen op de TV. Velen zullen hun smartphone of tablet blijven gebruiken, omdat ze toch vooral spelen tijdens het wachten, tussen de bedrijven door, op de WC, enz. Zij zien gaming niet echt als een hobby of activiteit, maar slechts als opvulling van lege tijd. Voor hen is de huidige situatie prima.

  Het kan volgens mij dus prima slagen, maar ook compleet mislopen. We zullen zien waar Apple mee komt, en in hoeverre het succesvol zal zijn. Voor core gamers zal dit hoogstwaarschijnlijk allemaal niet echt interessant zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 9 september 2015 14:36
  Toekomst van gaming, never

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 9 september 2015 15:23
  Hopelijk niet want dan word het een nogal dure toekomst die de prijs niet kan verantwoorden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 september 2015 15:29
  Beetje jammer dat er iemand gequote wordt die het heeft over "turn-based meuk". Er zijn veel turn-based games die meer hardcore zijn dan de gemiddelde real-time game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 9 september 2015 16:12
  Als ze het brengen zoals de apple pc en beats koptelefoon gaat dit zeker qua verkoop een succes worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 9 september 2015 16:16
  nee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MiezeL

  • 9 september 2015 16:16
  Uh de presentatie start om 19:00 (10:00 am PDT)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 9 september 2015 16:19
  Quote: Toont Apple vanavond de toekomst van gaming?

  Ja, want Apple weet zo goed hoe de gamer te bedienen *Sarcasme*

  Kom op, dit wordt gewoon de Apple-versie van de Steam box maw een console ervaring in de vorm van een light PC die op de televisie/stereo installatie kan worden aangesloten. Voor casual gamers dus wellicht interessant maar voor de hardcore types onder ons, mijzelf incluis, is dit totaal niet interessant.

  En ik geef grif toe dat mijn mening sterk gekleurd is want als PC fanaat sinds jaar en dag koester ik een diepe afkeer van alles waar Apple voor staat (hun mentaliteit met name) maar wellicht dat ze me weten te verrassen (maar het zou me zeer verbazen).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.