Achtergrond
Dota 2

Nieuwsanalyse: Nieuwe teams voor pro Dota 2 spelers

Ook Nederlander SingSing weer terug in de pro scene

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Door het invoeren van daadwerkelijke transferwindows in Dota 2 zijn de weken na een Major altijd de spannendste, met veel verschuivingen. Zo ook deze week, nadat op de 28e van maart de rosters van alle teams op slot gingen en duidelijk werd wat voor aardverschuiving door de teams van Dota 2 gegaan moest zijn. Hier volgen de meest belangrijke wijzigingen in de Dota 2 pro scene.

Omdat Valve met de introductie van de Majors nu vier seizoenen heeft, is er ook een roster-lock ontstaan. Deze lock wil zeggen dat teams hun spelers voor een bepaalde datum (in dit geval 28 maart) moeten vastleggen en aanmelden om zich te mogen kwalificeren voor de volgende Major. Na de Shanghai Major van februari kregen spelers enkele weken de gelegenheid om van team te switchen. Tegelijkertijd hebben teams deze periode de tijd om naar vervanging voor vertrekkende spelers te zoeken. Het grote probleem dat meteen duidelijk werd is een team dat slechts vier dagen voor de deadline spelers eruit schopte. Wellicht dat Valve dus nog een goede blik moet werken op het systeem, maar hier zijn alle belangrijke wijzigingen en de definitieve teams voor de Manilla Major.

Dota 2

Nog even ter verduidelijking: Een carry speelt normaliter op de safe lane, waar hij hulp krijgt van een support. Een offlaner staat in de offlane met hulp van een support, of in het geval van een jungler soms in zijn eentje. Een jungler gaat nergens in lane, maar valt neutrale vijanden in de bossen aan om levels en gold te vergaren. Als we de rollen op volgorde zouden zetten op basis van prioriteit qua bescherming en uiteindelijk hun kracht:

1. Carry
2. Mid
3. Offlaner
4. Support/Jungler
5. Support

Je carry is dus je belangrijkste speler en bij deze reshuffle zijn er nogal wat van team gewisseld!

Verenigde Staten

Evil Geniuses
Spelers die het team verlaten: Areetzy + UniVerse (Team Secret)
Spelers die het team versterken: Aui_2000 (Carry) + Bulba (Offlane)

Arteezy is na TI5 overgekomen van Team Secret en zal gefrustreerd zijn dat een Valve-toernooi winnen hem nog steeds niet is gelukt. Samen met offlaner Universe probeert hij het nu nogmaals bij Team Secret. Er zijn wat geruchten dat het niet helemaal lekker boterde met EG captain PPD, maar het zorgt ervoor dat een terugkeer van Aui_2000 mogelijk is! Deze speler zat in het TI5 winnende team van EG, maar werd kort daarna gekickt om plaats te maken voor Arteezy. Ditmaal vult Aui_2000 echter niet de support rol in, maar gaat hij als carry aan de bak. Aui neemt Bulba mee vanaf Digital Chaos. Bulba was tijdens TI5 coach van EG, waardoor de spelers allen al nauw met elkaar hebben samengewerkt.

Digital Chaos
Spelers die het team verlaten: Aui_2000 + Bulba (Evil Geniuses)
Spelers die het team versterken: w33 (Carry) + Misery (Support
)

Digital Chaos zag alle plannen in duichen vallen door het plotse vertrek van captain Aui_2000 en Bulba, beide sleutelspelers in DC. Door de verschillende verschuivingen stonden w33 en Misery van Team Secret opeens op straat en is het DC gelukt om deze spelers nét voor de deadline op te pikken om toch door te kunnen als team. Voor de Shanghai Major wist DC zich niet te kwalificeren en je kunt je afvragen of DC aan het langste eind heeft getrokken deze shuffle, maar aangezien de twee nieuwe aanwinsten degene zijn die de Shanghai Major op hun naam hebben mogen schrijven, kan DC zomaar een flinke boost krijgen.

Dota 2

Europa/Rusland

Team Secret
Spelers die het team verlaten: w33ha + Misery (Digital Chaos)
Spelers die het team versterken: Arteezy (Mid) + UniVerse (Offlane)

Bij Team Secret was volgens geruchten al voor de Shanghai Major sprake van een kick voor Misery. Waarom w33 gekickt is, valt lastig met zekerheid te zeggen. De kans is groot dat zowel Arteezy als Universe vrij kwamen door het vertrek bij EG en dat Secret besloot w33 te laten gaan om ruimte te maken voor Arteezy. De controversie die bij deze switch kwam kijken, ontstond door het feit dat de spelers slechts een paar dagen voor het sluiten van de transferwindow te horen kregen dat ze gekickt werden. Dit kan het voor spelers verdomd lastig maken om op tijd een nieuw team te vinden. Uiteraard kan dit hele gebeuren door Reddit zijn opgeblazen, maar wegens het uitblijven van officiële statements is gissen het enige dat we kunnen doen. Beide spelers zijn inmiddels wel weer aan de slag, bij team Digital Chaos.

Team Spirit
Spelers die het team verlaten: Ramzes666 + AfterLife (Team Empire)
Speler die het team versterken: Funn1k (Mid) + Illidan (Carry)

Team Spirit heeft goede zaken gedaan met de shuffle. De twee jonkies mochten vertrekken om Funn1k en Illidan binnen te kunnen halen. Illidan is altijd een gevaarlijke carry geweest, maar met de bonk ervaring die Team Spirit met dit nieuwe roster binnenhaalt zou het zomaar kunnen dat we ook tijdens de Spring Major het een en ander gaan zien van Team Spirit. Hopelijk doet dit nieuwe team het wel een stuk beter dan het vorige, Team Spirit eindigde in Shanghai namelijk op een gedeelde laatste plaats. De twee jonkies die schip moesten ruimen zijn overigens aangenomen door Team Empire, dat met een compleet nieuw roster op de proppen komt.

Dota 2

China

De voornaamste reden dat Chinese teams de boeg flink omgooien ligt bij de tegenvallende resultaten van het afgelopen seizoen. Vooral de Shanghai Major liep dramatisch af voor de Chinezen. Vijf van de zestien teams waren van Chinese afkomst en geen van deze teams wist de beste acht te bereiken. Het feit dat ze in Shanghai feitelijk een thuiswedstrijd speelden, maakt het voor de teams zelfs vernederend, iets dat het Chinese publiek maar al te graag liet merken op het internet. Chinese teams wisselen sowieso bijhoorlijk wat af met elkaar, het hoeft maar een keer tegen te zitten of er worden veranderingen doorgevoerd. Dan was volgens de vertrekkende speler bijvoorbeeld de communicatie stroef. Teamswitchen gebeurt in China zo vaak, dat sommige spelers uiteindelijk meerdere keren voor een bepaald team uitkomen of een oude teamgenoot vergezellen omdat zij goed konden samenwerken in een vorig roster.

EHOME
Spelers die het team verlaten: Cty (Vici Gaming) + Kaka (Newbee)
Spelers die het team versterken: iceiceice (Support) + Fenrir (Support)

Vici Gaming
Spelers die het team verlaten: Super (CDEC) + fy (Vici Gaming Reborn) + Fenrir (EHOME) + iceiceice (EHOME)
Spelers die het team versterken: Cty (Mid) + rOtK (Offlane) + hym (Support) + Jdh (Support)

LGD
Spelers die het team verlaten: rOtK (Vici Gaming) + Sylar (Geen team) + DDC (Vici Gaming Reborn) + Yao (CDEC)
Spelers die het team versterken: Agressif (Carry) + Xiao8 (Offlane) + September (Support)

Invictus Gaming
Spelers die het team verlaten: Rabbit (CDEC) + Yuno (iG Vitality) + XuaN (iG Vitality) + xdd (Geen team) + super (iG Vitality)
Spelers die het team versterken: qd (Carry) + Ferrari_430 (Mid) + Xxs (Offlane) + BoBoKa (Support) + Rong (Support)

Newbee
Spelers die het team verlaten: Xiao2lei (Newbee.Young) + le (Newbee.Young)
Spelers die het team versterken: kpii (Offlane) + Kaka (Support)

CDEC
Spelers die het team verlaten: Agressif (LGD) + Shiki (CDEC.Youth) + Xz (CDEC.Youth)
Spelers die het team versterken: Rabbit (Carry) + Super (Mid) + Yao (Offlane)

Dota 2

Nieuw gevormde teams

Team Empire
Spelers: Ramzes666 (Carry) – Scandal (Mid) – Miposhka (Offlane) – Afterlife (Support) – KingR (Support)

Door de leegloop bij Team Empire besloot de organisatie de laatste twee spelers ook maar te kicken, om vervolgens een geheel nieuw team te kunnen presenteren. Het heeft de twee jongste spelers van Team Spirit opgepikt, twee spelers van Yellow Submarine en ook Elements heeft één van zijn spelers aan Empire verloren. Of dit team betere resultaten neer gaat zetten valt nog te bezien, aangezien Team Empire op 28 maart al een flinke kluif had aan het andere nieuwe team, dat we best als Tier 2/Tier 3 team mogen zien.

Kaipi
Spelers: Bone7 (Carry) – CanceL^^ (Mid) – SingSing (Offlane) – ComeWithMe (Support) – 7ckingMad (Support)

We behandelen Kaipi niet vanwege het barstende kwaliteit dat het team bezit, maar Nederlander Sing_Sing mag aanschuiven als offlaner en dat is uiteraard bijster interessant. Bone7 en SingSing werkten al eerder samen bij C9 tijdens The International 4 en analyst 7ckingMad speelt in de hoge MMR rankings, dus dit team zou zomaar potten kunnen breken. Tot ze zichzelf bewezen hebben zal niemand ze echter als bedreiging zien, een fout die Team Empire na hun verlies van Kaipi op 28 maart niet meer zal maken.

Dota 2: The Balance of Power

Team Liquid, MVP Phoenix, Complexity Gaming, Fnatic, Alliance en OG blijven allemaal overeind staan na deze waanzinnige shuffle. Dit is voor deze teams goed nieuws, omdat een directe invite voor de volgende Major aannemelijker is als je team intact gebleven is. Op naar een nieuw seizoen en op naar de Spring Major in Manilla!

Door Nick Peters

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl om 14:00 uur kort zonder illustraties Fangemaakte Portal vr-game lanceert tegelijkertijd met HTC Vive
2

Reacties op: Nieuwsanalyse: Nieuwe teams voor pro Dota 2 spelers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The Chosen One

  • 1 april 2016 13:37
  Carry is absoluut niet de belangrijkste positie. Alleen de positie die de meeste farm prioriteit krijgt. Veel zien de support juist als belangrijkste en moeilijkste positie.

  En blijkbaar zijn die 2 spelers niet letterlijk een paar dagen ervoor gekicked maar kwam het toen wel de wereld in. Wat communicatie tussen Swindlez en EE geeft aan dat er "meer achter zit".
  Alle details zijn ook niet echt duidelijk natuurlijk dus lastig om er een duidelijk oordeel over te vellen.
  Dat gezegd kunnen er wel wat details veranderd worden ofc, maybe een leave period of zo zoals al eerder gesuggereerd.

  Ik hoop zelf dat ze eigenlijk naar een three major systeem gaan en wat langere roster locks misschien. En een soort van WCS system zoals met Blizzcon lijkt me ook interessant. Genoeg mogelijkheden voor de toekomst ieg.

  Ikzelf ga ff kijken of ik maybe naar TI6 wil gaan. (in Seattle ofc)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • theoneraul

  • 1 april 2016 16:32
  Kick RTZ, win TI! 4Head.

  Een pro dota offlaner in zit tegenwoordig niet vaak meer alleen op de lane. Offlaners hebben tegenwoordig een eigen creep camp om te farmen en je hebt nu vaak greedy offlaners in de meta zoals beastmaster en lone druid, die hun GPM zo snel mogelijk willen maximizen.

  @the chosen one Daar ben ik het niet mee eens, ook niet dat carry de belangrijkste positie is. Tegenwoordig is dat mid, omdat daar de mechanisch sterkste spelers zitten, ze vaak support priority krijgen en omdat de meta nu vol zit met greedy end game mid-heroes zoals invoker en OD.
  Support is wel belangrijk, maar dat is vaak omdat dat de shot-callers/captains zijn. Supports hebben meer idle time om de map te overzien, wards te spotten en smokes&rotations te lezen. Het maakt voor een support niet altijd uit of die vaak doodgaat. DieDieDie staat zelfs bekend om het 'tactisch' doodgaan. Een core heeft die tijd niet, omdat farm en mechanic skills prioriteit hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.