Achtergrond

Nieuwsanalyse: Bungie moet Halo- en Destiny-componist betalen

Componist krijgt waar hij recht op heeft

Geschreven door Michel Musters op
De voormalige componist van Halo- en Destiny-ontwikkelaar Bungie, Marty O'Donnell, heeft een schikking getroffen met het bedrijf. Hij ontvangt 142,500 dollar voor het gebruik van zijn muziek in Destiny.

O'Donnell werd in april 2014 naar eigen zeggen zonder reden ontslagen bij Bungie nadat hij jarenlang had gewerkt aan de soundtracks van de Halo-games. O'Donnell werkte ook aan de soundtrack van Destiny en daar ontvangt hij nu alsnog geld voor nadat hij Bungie heeft aangeklaagd.

Uit nieuwe documenten die uit de rechtszaak zijn gekomen, blijkt dat O'Donnell niet zomaar werd ontslagen. De componist was niet meer blij met de invloed die uitgever Activision had op de ontwikkeling van Destiny. Daardoor kreeg hij onenigheid met Bungie's baas Harold Ryan, wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag. Bungie gaf publiekelijk aan dat de ontwikkelaar en O'Donnell "als vrienden" uit elkaar waren gegaan, maar dat blijkt nu dus niet het geval te zijn.

De Destiny-soundtrack

Bungie had O'Donnell gevraagd een soundtrack te maken bestaande uit acht onderdelen genaamd Music of the Spheres. Deze soundtrack zou gebruikt worden voor de gehele Destiny-reeks voor de komende tien jaar. 

Activision paste echter de E3 2013-trailer van Destiny aan door de muziek van O'Donnell eruit te halen en het met andere muziek te vervangen. In een poging "Bungie's creatieve proces, reputatie en artistieke integriteit" te redden probeerde O'Donnell de pers zover te krijgen dat de trailer niet werd geplaatst. 

O'Donnell werd toen nog niet ontslagen, maar ging in de zomer van 2013 wel op vakantie. Toen hij terugkwam besloot Bungie dat hij niet genoeg bijdroeg aan het project. In april 2014 werd hij ontslagen en werden zijn aandelen in Bungie van hem weggenomen. 

O'Donnell wint

O'Donnell ontvangt nu 142,500 dollar voor het gebruik van 'zijn' Destiny-soundtrack. Daarbij blijft hij zolang de muziek in de Destiny-reeks gebruikt wordt geld ontvangen.

Eerder ontving O'Donnell ook al geld. Hij moest namelijk nog uitbetaald worden voor werkzaamheden. Ook ontving hij zijn aandelen in Bungie terug.

O'Donnell is voor veel gamers één van de beste componisten die er is en de man heeft natuurlijk recht op zijn geld. Of het terecht was dat hij ontslagen werd, laten we graag in het midden, omdat het onmogelijk te beoordelen is zonder betrokken te zijn bij de situatie.

Belangrijker is in ieder geval dat we nog niet het laatste van O'Donnell hebben gehoord. Hij is onderdeel van de onafhankelijke ontwikkelaar Highwire Games, een indie studio die zijn eerste game nog moet aankondigen. We hopen nog lang van O'Donnells muziek te kunnen genieten.

Dit artikel delen:

Lees meer

3D-platformer Poi krijgt nieuwe beelden Just Cause 2-multiplayermod krijgt flinke update
2

Reacties op: Nieuwsanalyse: Bungie moet Halo- en Destiny-componist betalen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Reson.nl

  • 7 september 2015 19:03
  Zoals ik eerder al aangaf, gewoon betalen die man en weer opnieuw aannemen. Sommige mensen zijn toch echt onvervangbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 8 september 2015 10:45
  Hey 343 Industries/Microsoft, bied deze man anders even een baan aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.