Achtergrond
Gears of War

Nieuwsanalyse: Maakt Microsoft pc-gaming kapot?

Moeten pc-gamers zich zorgen maken?

Geschreven door Gijs Scheltens op

“Microsoft probeert een monopolie te stichten in de markt van pc-games”. “Pc-gaming wordt een ‘walled garden’”. “Microsoft maakt korte metten met pc-gaming zoals we het kennen”. Een greep uit de dreigende koppen die het internet opgeslingerd werden nadat The Guardian een kritische column plaatste van Tim Sweeney, mede-oprichter van Epic Games. Moeten pc-gamers zich zorgen maken?

Voor wie Sweeney’s column gemist heeft, even een korte samenvatting. Sweeney uit kritiek op Microsofts opmerkelijke aanpak van het Universal Windows Platform. Kortweg biedt dit platform een manier voor ontwikkelaars om hun programma’s, dan wel apps, in één keer tegelijk voor desktop-pc’s, tablets en smartphones te maken. Echter, schrijft Sweeney, stelt Microsoft nieuwe Windows-features alleen beschikbaar voor wie programma’s voor het UWP maakt. Daar komt bij dat dit systeem een gesloten platform binnen Windows 10 is, aldus Sweeney.

Tim Sweeney

Walled garden

De crux zit ‘m in het feit dat Microsoft liever niet heeft dat gebruikers apps van derden installeren. Programma’s die niet in de Windows Store te vinden zijn, worden standaard niet geaccepteerd, hoewel deze filter uit te schakelen is. Daarmee is de Amerikaanse computergigant zeker niet de enige: Google’s Android-besturingssysteem vereist ook de nodige handelingen voor gebruikers apps van buiten de Play Store kunnen installeren. Wil Microsoft nu ook een gesloten variant van de App Store maken? 

Dat zou een aparte keuze van het bedrijf zijn. Windows staat nu juist bekend als ‘de tegenhanger’ van Apple’s Mac OS, een relatief gesloten besturingssysteem. Helemaal voor pc-gamers is Windows hét besturingssysteem: Linux is weliswaar tot in detail naar wens aan te passen, maar mist het belangrijkste onderdeel, namelijk games. Windows werkt ‘out of the box’, maar biedt ook veel instelbaarheid voor doorgewinterde gebruikers. Een gouden middenweg zou je zeggen. Alleen werkt Microsoft nu juist deze kenmerkende aanpasbaarheid tegen met het UWP.

UWP

Minderwaardige versies

Een voorbeeld: recente releases als Rise of the Tomb Raider en Gears of War Ultimate Edition missen grafische opties en bieden geen mogelijkheid tot modden, een belangrijke pijler van pc gaming. Daar gaat een degelijke gedachte achter schuil: games zijn ook gewoon programma’s en mods passen vaak belangrijke bestanden aan. In het kader van veiligheid staat Microsoft dit logischerwijs niet toe, om gebruikers te beschermen tegen zaken als malware. Dit heeft echter het effect dat de Windows Store-versies van de genoemde spellen minder mogelijkheden bieden dan games op Steam of GOG. Punt is wel dat voormalige Xbox-exclusives alleen in de Windows Store te vinden zijn, waardoor pc-gamers het met deze beperkte versies moeten doen.

De kritiek op Microsofts beleid omtrent pc-gaming is verre van nieuw. Deze NeoGAF-post is misschien wel de treffendste chronologie van de moeizame relatie tussen Microsoft en pc-gamers. Overigens moeten we toegeven dat de laatste belofte op de lijst uiteindelijk is ingelost: first party Xbox One-games komen inderdaad naar pc. Quantum Break en Forza 6 zijn twee voorbeelden, er gaan geruchten dat Microsoft ook Gears of War 4 op pc uit wil brengen. De vraag is echter of ook deze games de opties zullen missen die pc-gamers sinds jaar en dag als vanzelfsprekend zien.

Doemscenario

We willen hier geen doemscenario schetsen: het is niet zo dat de huidige staat van het UWP en de Windows Store voor altijd zo blijven. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend goed nieuws dat pc-gamers de kans krijgen om aan de slag te gaan met franchise die voorheen buiten handbereik waren. Wie het afgelopen jaar in de gaten hield hoe Microsoft de Xbox One en Windows 10 behandelt, ziet dat het lijkt of het bedrijf zijn Xbox- en Windows-merken met elkaar wil laten vergroeien. Hoe je daar ook tegenaan kijkt, het is op zijn minst een interessante zet te noemen.

Quantum Break

Het is daarbij alleen wel van belang dat Microsoft realiseert dat pc- en consolegamers niet over één kam te scheren zijn. Het bedrijf heeft zich daar al eerder aan gebrand met onder andere Games for Windows Live, waarbij pc-gamers voor het eerst moesten betalen voor online multiplayer. De geschiedenis leert dat Microsoft graag meer met pc-games wil doen. Nu lijkt dat dan eindelijk langzaam van de grond te komen.

Wil dit echter een succes worden, mag het bedrijf zich nog wel even achter zijn oren krabben en de beperkingen van het UWP en de Windows Store opnieuw kritisch bekijken. Vanaf 30 maart biedt Microsoft op zijn Build-conferentie hopelijk meer duidelijkheid over de toekomst van het UWP en de Windows Store. In reactie op Phil Spencer tweet Tim Sweeney in elk geval dat hij dit – ondanks zijn kritische column – positief inziet.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Cosmetische dlc voor Xcom 2 verschijnt op 17 maart Agent 47 in het echt met indrukwekkende Hitman-ervaring
30

Reacties op: Nieuwsanalyse: Maakt Microsoft pc-gaming kapot?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Dtroubles

  • 9 maart 2016 15:53
  Erg jammer dit, net zo als de interface van xbox one marketplace zonder prijzen in de overview! Ze kunnen zoveel goed maar helaas gaat dat tegen hun gesloten platformen in…. rest in peace de ow zo fijne windows.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • multynoob

  • 9 maart 2016 16:18
  Wat voor mij nou onduidelijk is, geldt dit nou alleen voor games in de appstore? Of ook bij steam en gog? Heb er een aantal x over gelezen maar echt duidelijk staat het er niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kevin93w

  • 9 maart 2016 16:31
  @multynoob In principe geldt dit nu alleen voor dit 'nieuwe' platform. Microsoft wil Windows steeds verder afschermen en biedt daardoor minder opties aan ontwikkelaars voor het UWP platform. Bij Steam en andere platformen worden onderwerpen als Modding juist gestimuleerd en is daar een heel apart ecosysteem voor gebouwd. Zolang Microsoft hun spellen dus ook voor die platformen uitbrengt zou er geen probleem zijn, dan kan iedereen de spellen kopen op hun platform naar keuze en er ook gebruik van maken zoals gewenst. Echter is het vaak het geval dat Microsoft deze games exclusief in hun eigen store uitbrengt en er is een kans dat ze dit in de toekomst alleen nog maar zullen doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • multynoob

  • 9 maart 2016 17:26
  @Kevin93w ik denk dat ze zichzelf alleen maar in de vingers snijden dan. En ik vind de kop van dit artikel ook wel heel erg overdreven dan. Op steam/gog staan veel meer games dan wat Microsoft uit brengt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 10 maart 2016 07:32
  @Kevin93w Volgens mij hoeven we voor nu niet "bang" te zijn. UWP heeft op dit moment minder functionaliteiten als win32. Dus de ontwikkelaar die al voor PC ontwikkelen zullen hun spel niet voor UWP uitbrengen.

  Microsoft heeft alleen controle over de first party ontwikkelaars. Deze ontwikkelde eerst alleen voor de Xbox One en sommige nu ook voor de PC.

  Dus nu is het nog win win volgens mij. Meer spellen op de PC ook al hebben ze wat minder features, eerst waren ze er helemaal niet.

  De belangrijkste "feature" van de Windows store is nu DRM. Deze is nog niet gehackt. Er moet dus voor betaalt worden voor je spel. Verder is het niet interressant om je spel op UWP uit te brengen.

  Al het bovenstaande is volgens mij niet wat Sweeney bedoelt. Wat hij volgens mij probeert te zeggen is dat als UWP doorontwikkeld en hier meer features inkomen dan win32. Dan gaan developers voor UWP programmeren. Stream e.d. gaan dan langzaam kapot en Microsoft heeft zijn walled garden gecreëerd.

  Ik geloof nooit dat dit het geval gaat zijn eigenlijk, maar iig goed om het gelijk bij de eerste releases aan de kaak te stellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 9 maart 2016 16:27
  MS creëert ommuurde tuinen…die moet ik onthouden :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 9 maart 2016 16:44
  En mensen staan hier van te kijken? Het is f*ckin M$ waar we het over hebben als er 1 bedrijf is die mensen in hun reet wilt nemen zonder vaseline is het M$ wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 9 maart 2016 18:12
  @coola

  Kom op zeg coola, dit doet niet alleen MS maar dat doet elk bedrijf.

  Leuk dat steam maar jaren kon je de games niet doorverkopen en zat je vast aan je aankoop dus die namen ook de mensen zonder vaseline diep in hun reet en erge is schijnbaar vond men het nog lekker ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 9 maart 2016 18:19
  @ShadowX

  Kom op shadowx laat mij alsjeblieft ook een bedrijf haten :P

  Als men op ubisoft, Activision, EA mogen haten dan mag ik ook 1 bedrijf uit kiezen ;P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 9 maart 2016 18:41
  @coola,

  ik vind dit ongepast. Er lezen kleine kinderen mee.
  Die snappen nog niet wat het dollar teken in jouw afkorting van Microsoft is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 10 maart 2016 09:19
  @coola
  Mensen die M$ schrijven zijn sowieso nooit serieus te nemen. Veel te kinderachtig. Apple en Google zitten veel meer op de centen en daar klaagt niemand over.

  Makkelijk meepraten met de rest zonder kennis van zaken kan prima op het anonieme internet blijkt maar weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 11 maart 2016 13:49
  @Grohe, als je bang bent dat kinderen zomaar op gamer.nl kunnen komen en NERGENS anders op het internet moet je echt eens even wat verder onder die steen uit kruipen. Of eenieder dezelfde woordkeuze als coola zou gebruiken..mwah… denk het niet, maar neem het met een korrel zout…Gamer.nl is niet voor de tere zieltjes… dan zou het hier alleen over dr Panda games gaan.

  @-it- iemand veroordelen op M$ gebruik …. serieus? ik veroordeel jou toch ook niet op je dashes gebruik in je nick, of het feit dat je geen avatar hebt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • andele

  • 9 maart 2016 17:28
  Ik heb geen idee waar dit allemaal over gaat. De enige klacht die ik heb over Windows 10 is dat ze alles apps noemen. Ik vind dat zo irritant. Ik haal men spellen van steam, niet van de Windows store. Die torrent ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 maart 2016 18:05
  Als ze hiermee doorgaan, effenen ze de weg voor de steam machines. Office en internet draait al prima op een bescheiden laptopje (zoals een transformerpad). Ik vind het prima om er dan een dikke game PC als steam machine naast te hebben om te gamen. Bye Bye MS

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 9 maart 2016 18:11
  Het is ook nooit goed he,

  Exclusieve Xbox games en wat gebeurt er men zeurt.
  Komen bepaalde grote console games ineens naar de PC en resultaat men zeurt.

  Het is ook nooit goed :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 9 maart 2016 19:15
  @ShadowX

  Grote console games naar de PC?

  Ik zal voorop stellen dat ik mezelf niet verdiept heb in het UWP gebeuren. Maar als ik moest gokken dan is de kans vrij groot dat, aangezien de XBone ook gewoon op 10 draait en de architectuur nagenoeg identiek aan een PC, het UWP gebeuren enkel als wrapper dient voor die XBone games die naar de PC "komen".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 9 maart 2016 22:03
  @jaquesparblue

  Ja games als Gears of War 4, Quantum Break kan ik geen kleine games noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 10 maart 2016 07:55
  @ShadowX
  Punt is dat het totaal niet gaat om kwaliteit, liever geen quantum break dan een verkrachte UWP variant. Microsoft kan het ook niet schelen want als ze het signaal afgeven dat de kwaliteit ruk is dan koopt men zo alweer een XBOX bij en krijg je de PC-versie ook nog eens GRATISJ. Ja, dat kan maar is dat niet eigenlijk al een teken dat het een onbelangrijk afvalproduct is?
  Je krijgt tenslotte NIET de XBONE-versie als je de PC-versie koopt….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 9 maart 2016 18:40
  MS komt op mij zeer troebel over en ik heb het idee dat ze zelf ook nog zoekende zijn naar hun identiteit. Daarom maken ze zulke rare keuzes soms. Ik heb het idee dat er teveel mensen werken die wel slim zijn maar in de jaren '50 zijn geboren. Ze zijn halsstarrig en te conservatief. Bang voor de buitenwereld.
  Voor bedrijven markt is dat goed, maar voor jongere consumenten en de gamingdivisie komen ze erg wereldvreemd over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 10 maart 2016 09:17
  @Grohe
  En jij komt niet wereldvreemd over met zo`n opmerking? Je hebt geen idee wat Microsoft allemaal doet en kan volgens mij. Tip: lees je eens in

  Gaming is een kleine markt voor Microsoft. Sony heeft gaming nodig om te overleven (zonder ps was Sony al lang dood) Microsoft niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.