Achtergrond

Nieuwsanalyse: Fifa-spelers motiveren indirect hackers

YouTubers uiten hun ongenoegen

Geschreven door Michel Musters op
Niet alleen gamebedrijven en gamers hebben last van hackers. Ook bekende YouTube-gamers die Fifa spelen worden in het nauw gedreven door hackers, zo blijkt. Het pijnlijke is dat de spelers er zelf deels verantwoordelijk voor zijn.

Hackers die services en online diensten gerelateerd aan games aanvallen: we kijken er al bijna niet meer van op. In 2011 werden PlayStation Network en Steam hardhandig aangevallen, werden er privégegevens van gebruikers gestolen en PSN was zelfs maanden offline. 

Sindsdien moeten we helaas vaak genoeg berichten over een hackersgroep die een service aanvalt. Ook de Fifa-games zijn niet onschendbaar, zo is de afgelopen maand gebleken. Diverse bekende gezichten op YouTube, waaronder AnesonGib, WS2 en matthdgamer hadden te kampen met gehackte accounts. Daarbij werden hun Fifa Ultimate Team-coins gesloten en werden er zelfs dure spelers verwijderd.

De reactie van YouTubers

Hieronder zijn de reacties van twee van de eerder genoemde YouTubers te zien. Zoals te verwachten valt zijn die alles behalve blij met de verloren coins en sterspelers waar ze voor hebben gewerkt.

De reactie van EA

EA heeft in de meeste gevallen de coins en enkele sterspelers terug kunnen geven aan de YouTube-sterren. Het bedrijf laat weten dat het spelers aanraadt alle benodigde stappen te nemen om hun Fifa-accounts te verifiëren, waardoor de kans op gehackte accounts wordt verkleind. Hoewel EA's reactie en poging tot het vinden van oplossingen toereikend is, vallen hackers nooit helemaal uit te schakelen.

En dat brengt ons bij de pijnlijke ontknoping van dit verhaal. Veel YouTube-celebs houden de hackersmarkt namelijk zelf in stand. Diverse YouTubers worden gesponsord door websites die Fifa-coins voor echt geld verkopen. Deze coins zijn vaak verkregen door hackers. De bekende Fifa-spelers houden dit ecosysteem in feite dus zelf in stand en zijn mede verantwoordelijk voor het motiveren van hackers.

Dat praat de situatie natuurlijk niet goed; hacken is gewoon illegaal. Toch geeft het bekende YouTubers reden tot nadenken: is het zo slim om een website die Coins verkoopt als sponsor te nemen, als deze sites indirect de reden voor zoveel kopzorgen zijn?

 

Dit artikel delen:

Lees meer

Singleplayer Halo 5 is tussen 8 en 12 uur lang Projectleider Double Fine naar Valve
0

Reacties op: Nieuwsanalyse: Fifa-spelers motiveren indirect hackers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.