Nieuwsanalyse: De microtransacties in MGS5 uitgelegd | Gamer.nl

Nieuwsanalyse: De microtransacties in MGS5 uitgelegd | Gamer.nl

Er was de afgelopen week nogal wat te doen rondom de microtransacties in Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Bepaalde content zou achter een 'paywall' zitten en dan gaan gamers al snel op hun achterste benen staan. Hoe zit het nu precies?

In juni van dit jaar kwam het nieuws al naar buiten dat The Phantom Pain 'optionele in-game aankopen' zou krijgen. Vorige week kwamen de eerste berichten naar buiten dat het spel mensen die echt geld uitgaven tijdens het spelen in het voordeel zou stellen in de player versus player-modus. Inmiddels is de game verkrijgbaar en weten we precies wat er aan de hand is.

Mother Base

Metal Gear Online is uitgesteld en verschijnt pas later dit jaar, gratis voor iedereen die The Phantom Pain heeft gekocht. The Phantom Pain zelf bevat echter al een online modus in de vorm van FOBs, een PVP-element dat verweven zit in de singleplayermodus van de game.

Media has no description

Iedereen heeft een Mother Base, omdat je vanuit daar de helikopter pakt naar de verschillende singleplayermi ies in de game. Tijdens mi ies kun je soldaten en dieren vangen en deze terugsturen naar je basis op de oceaan. Op deze manier breid je Mother Base steeds verder uit, verdien je in-game geld door wetenschappers onderzoek te laten doen en wordt je basis sterker door meer soldaten.

Forward Operating Bases

Tot zover alles duidelijk. Gedurende de game ontgrendel je echter ook de optie om 'Forward Operating Bases' (FOBs) te bouwen. Dit zijn extra basi en verspreid over de oceaan waarmee je nog meer in-game geld en resources verdient om op je Mother Base wapens te upgraden en sterker te worden.  Kortom: door veel van deze basi en te bouwen, krijg je sneller en meer wapens en cosmetische extra's in de game. Ondertu en kunnen FOBs ook aangevallen worden door andere spelers en kun je hetzelfde doen bij andere basi en. Een leuke extra PvP-modus dus.

Media has no description

De eerste FOB ontvang je helemaal gratis. Daarna moet je, zoals je in bovenstaande screenshot kunt zien, betalen voor nieuwe FOBs. Dat kan met in-game geld, genaamd MB Coins (Mother Base Coins). Deze munten zijn gewoon te verdienen door de game te spelen, mi ies te doen, en zelfs door elke dag de game op te starten.

En hier komt het pijnpunt: je verdient lang niet zo snel MB Coins door de game te spelen, als door met écht geld de munten aan te schaffen. Je wilt steeds meer FOBs bouwen, omdat je zo sterker wordt en meer in-game items verkrijgt, maar een nieuwe FOB bouwen kost je al snel 1000 tot 1800 MB Coins. Wil je in een snel tempo FOBs bouwen, dan moet je dus echt geld uitgeven.

Media has no description

Zoals je in bovenstaande foto van de Nederlandse PlayStation Store ziet, kosten 6000 Mother Base Coins je 49,99 euro. 3500 MB Coins kosten 29,99 euro, 1150 MB Coins kosten 9,99 euro, 550 MB Coins kosten 4,99 euro en 100 MB Coins kosten 0,99 euro. Een nieuwe FOB bouwen kost je dus al snel zo'n 9,99 euro.

Maar dat is als je van plan bent echt geld uit te geven. Doe je dat niet, dan verdien je de munten gewoon door te spelen en kun je in principe hetzelfde doen als spelers die wel echt geld uitgeven, alleen wat langzamer. Dat heeft verder nagenoeg geen invloed op het plezier dat je beleeft gedurende de singleplayergame. In hoeverre het invloed heeft op de PvP-modus is nog onduidelijk, omdat de servers van Konami sinds de release van The Phantom Pain vaak overbelast zijn.

Conclusie? Vooralsnog lijken mensen die moord en brand schreeuwen over de microtransacties in Metal Gear Solid 5 meegesleurd te worden door een storm in een glas water. De optie is er, en wellicht heeft Konami het in-game verdienen van MB Coins expres langzaam gemaakt. Het is vooralsnog echter nergens spelbedervend.

De Nieuwsanalyse is een nieuwe artikelsoort op Gamer.nl. Op regelmatige basis pakken we een nieuwtje en gaan we hier dieper op in, bieden we meer context en geven we soms ook onze mening, waar in normale nieuwtjes geen ruimte voor is. Dit artikelsoort is nog in een testfase en we ontvangen graag feedback van onze lezers.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou