“Het team werkt momenteel aan de DLC en niet aan een nieuwe patch,’’ meldt een Warner Bros.-medewerker aan boze Batman-gamers op hun pc-forum. “Mochten we dit wel doen, dan gaan we alleen in op voortgangblokkerende bugs, niet de kleinere problemen die niet specifiek je progressie in de weg staan.” De uitgever en externe conversiespecialist Iron Galaxy Studios hebben zojuist de brui gegeven aan het repareren van de pc-versie van hun laatste Batman-game: Arkham Origins. Het is juli 2014, een jaar voor sequel Arkham Knight wordt uitgebracht.
De oorzaak van het probleem
Terwijl de woede over de slechte ondersteuning van Arkham Origins op het forum weer oplaait, zitten ze intern bij Warner Bros. al met hun hoofd bij een ander probleem. Rocksteady Studios heeft net Arkham Knight bijna een jaar moeten uitstellen omdat ze “the best experience we can” willen leveren volgens berichten in de media. Volgens geruchten achteraf blijkt dit codetaal te zijn voor ‘we zitten in de shit’. In de overgang naar next-gen heeft Rocksteady de technische capaciteiten van de nieuwe consoles overschat en blijken de vroege versies van Arkham Knight niet vooruit te branden op de Xbox One en PlayStation 4. Alle aandacht wordt ingezet op de PlayStation 4- en Xbox One-versies, waardoor er maar een handjevol testers overblijft voor de pc-port.
De overzetting van die versie komt in handen van Iron Galaxy Studios, een kleine studio die eigenlijk gespecialiseerd is in consoletitels. En dezelfde studio die de technische problemen van voorloper Arkham Origins na twee jaar nog niet had opgelost. Wat leidt tot het volgende scenario: de haperende alfaversie doet het in 2014 iets beter op de pc dan de consoleversies, dus die krijgen alle aandacht. Maar het overgebleven team van pc-bugtesters is vervolgens te klein om in verschillende pc-configuraties te kunnen testen. Bovendien wordt de game alleen getest in 720p (voldoende voor console), in plaats van de voor pc gebruikelijke 1080p. Ze melden probleem na probleem, maar het met beperkte mankracht werkende Iron Galaxy kan te weinig doen aan de enorme structurele problemen van de gamebuild. Normaal zou het verantwoordelijke kernteam van Rocksteady op zo’n moment moeten inspringen, maar die moeten hun aandacht 100% op de consoles houden van Warner. Met als gevolg dat de ondersteuning voor de consoles gedurende het jaar sterk verbetert, maar de meeste problemen voor de pc onopgelost blijven liggen.
De trage reactie
Waarom reageert Warner niet adequaat op de achterlopende ontwikkeling van de pc-versie? Daarvoor hoef je enkel naar de vorige games van de uitgever te kijken. Er lijkt bij de besluitmakers een stelselmatige onderwaardering van pc-conversies te heersen. We noemden Arkham Origins, dat an sich al een buggy spel was, maar op de pc bleven die grotendeels onopgelost. De pc-versies van de Lego-games die de uitgever jaarlijks uitbrengt zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Ze lijken vaak mooier doordat de pc-versies altijd op de scherpste, hoge resolutie draaien, maar onderhuids is er zelfs bij deze technisch relatief simpele games meer aan de hand.
Grafisch zijn de games namelijk amper in te stellen, aan de besturing wordt vrijwel geen donder aangepast voor muis-en-toetsenbord-gamers en zodra een grafische optie voor vertraging kan zorgen, wordt ‘ie doodleuk uitgeschakeld. Het valt voor de meeste consumenten niet direct op, maar met een beetje testwerk is het luie lapwerk zo gevonden. Ook de pc-release van Mortal Kombat X leek met negen vingers in de neus gedaan: naast de vele crashes gebruikte de game maar twee processorkernen in plaats van de standaard vier. Fans mochten zelf de oplossing bedenken. Volgens anonieme bronnen werd het weer veroorzaakt door te weinig mankracht voor de pc-versie.
De enige games waarbij het wel goed gaat zijn die van pc-developers zelf. Monolith Productions, bekend van F.E.A.R., gebruikt al sinds het begin van de studio de pc-versies als lead-platform voor hun ontwikkelingen. Hun Warner Bros.-games als Gotham City, Guardians of Middle-Earth en Shadow of Mordor deden het daarom ook prima op pc (laatstgenoemde bleek alleen iets te zwaar voor de verouderde PS3 en Xbox 360). Warner Bros.’ Dying Light deed het ook goed op pc, simpelweg omdat maker Techland tot in de tenen een pc-ontwikkelaar is. Maar telkens als Warner zelf een externe ontwikkelaar moet inhuren voor de conversies, dan schatten ze de benodigde krachten te laag in.
Algemeen probleem
Het was onvermijdelijk dat het uiteindelijk goed mis zou gaan op deze manier. In de vorige consolegeneratie kon je grotendeels nog met conversieproblemen wegkomen door de superieure kracht van pc’s ertegenaan te gooien. Laden de textures niet snel genoeg in? ‘Hop, pak ze allemaal uit, de pc-gamers hebben toch vier keer zoveel RAM als de Xbox 360 en PlayStation 4’. De overgang naar de huidige generatie bracht echter nieuwe problemen met zich mee die zich niet meer zo makkelijk laten oplossen. En dat is precies waar het uiteindelijk bij Batman: Arkham Knight mis ging. De zware textures werden door Rocksteady netjes gestroomlijnd voor de PlayStation 4 en Xbox One, maar niet voor de verschillende pc-configuraties. Pas nadat de game van Steam werd gehaald werd het team van Rocksteady er bijgehaald – te laat om dit nog te stroomlijnen. De enige oplossing waar de studio na maanden mee kwam: gooi aub 10 gig RAM in je PC. Oftewel: ze gaven het op.
Laat het duidelijk zijn, het is zeker niet alleen Warner Bros. dat regelmatig faalt op het gebied van conversies. Maar het is een mooie waarschuwing voor de rest van de industrie: neem multiplatform-ontwikkeling serieus, anders snij je jezelf in de vingers. Het beste voorbeeld blijft de samenwerking van het Nederlandse Nixxes met Square-Enix: het is een extern team dat consistent betrokken wordt bij de ontwikkeling van de interne tech. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en komen je games voorbeeldig op de markt met alle lof die erbij komt kijken.
In de laatste weken van het jaar plaatst Gamer.nl een aantal artikelen onder de noemen 'Nieuws van het jaar'. Hierin analyseren we de belangrijkste nieuwsfeiten uit de game-industrie van 2015.
Reacties op: Nieuws van het jaar: Het falen van Batman: Arkham Knight
Solowo
Sausbert
In november was er een moment waarop er tijdens de piek 190.000 Battlefront spelers online waren, tegen 114.000 op de X1 en een schamele 39.000 op de PC. Dat is ruwweg gezegd 5x zoveel spelers op de consoles en voor de PS4 alleen meer dan PC en X1 gecombineerd.
Dat is dan een multiplayer game die minder snel illegaal gedownload wordt op de PC. Een SP als Batman wordt dat een stuk meer en dan houd je gewoon geen significante sales meer over op de PC. Heel lullig, maar uitgevers zijn ook maar bedrijven die het liefst vissen in de vijvers met de meeste en grootste vissen.
Gillian
Sausbert
Zeker interessant. Dat zijn echter hele specifieke games die je op de console niet echt hebt (een langlopende MMO en een nog langer lopende old school shooter met als grote verschil dat je die op iedere fatsoenlijke PC kunt spelen (A.K.A. "backwards" compatibility). Veel langer houdbaar dus. Sims/SimCity achtige games zie je ook veel minder op de console en zijn ook aanzienlijk langer houdbaar. Heb je zulke voorbeelden ook voor pure SP games zoals Batman? De oorspronkelijke releasedatum van CS is 19 juni 1999. Als je nu een PC koopt, kun je die game gewoon nog spelen. Als alle consoles sinds toen BWC waren en games lang ondersteund werden met mods en updates, had je dat soort franchises ook wel gezien, lijkt me. Maar je kunt nu eenmaal geen Duck Hunt op een PS4 doen.
En als je Counterstrike echt vet vindt, komt er denk ik al 10 jaar niets meer uit komt wat je kan bekoren. Hetzelfde probleem dat ik ondervindt na Bloodborne: die game verneukt andere games. Ook shooters (MP) vind ik al enige tijd niet meer interessant. BF is de uitzondering door zijn simpliciteit en fun zonder je druk te hoeven maken over je K/D (ik weet niet eens waar je die kunt vinden). Verder vind ik alleen shooters als Metro en Wolfenstein nog echt leuk.
Gillian
oropher
Witcher 3 is meer dan één miljoen keer verkocht op PC en heeft GEEN achterlijke kopieerbeveiliging.
Ik heb er zelf ook voor betaald.
nulian
Sausbert
Ik mis juist een hele hoop games op de PC, dus dat is objectief. De reden dat ik het platform links laat liggen.
jeroenislego
De eisen van PC gamers zijn ook een stuk hoger dan die van de gemiddelde console -peasant- gebruiker.
Er wordt genoegen genomen met 30fps, 900p, 720p, dit is onacceptabel voor vele serieuze PC gamers.
Sausbert
jeroenislego
DonnyLegend
Sausbert
Maar een voortvloeisel van de originele CS. Minecraft is in principe een indie en moeilijk te vergelijken met een big budget titel als Arkham Knight.
En inderdaad; door de gratis multiplayer en het ontbreken van console-achtige season pass constructies, valt er in de regel veel minder geld te verdienen op de PC.
inactiefglaned
Wilde eerst even zeggen dat ik dit een zeer goed artikel vind met goede verbanden en een duidelijk overzicht.
Daarbij wilde ik ook even inhoudelijk op je comment reageren. Die zogenaamde PC eisen, zijn wat mij betreft heel redelijke eisen die nog voortkomen uit een tijd dat gamen minder als een massive entertainment industrie werd gezien. Het populair worden van gamen heeft er echter voor gezorgd dat al die extra's van vroeger opeens veel geld zijn gaan kosten. De kloof wordt dus veroorzaakt door winstmakende bedrijven en consumenten die willen hebben waar ze recht op hebben, als ze ergens 50/60 euro voor neer leggen. Pc-gamers hebben als geen ander meegemaakt wat het is om met ontwikkelaars om te gaan die dicht op het proces staan en geven om de behoeftes van de gamer. Dit staat in verschikkelijk groot contrast met de uitgevers die vrijwel alleen maar op geld verdienen uit zijn. Daarom is de PC-markt zo 'moeilijk' voor veel uitgevers: omdat PC-gamers minder gevoelig zijn voor de marketing bullshit van een uitgever en gewoon waar voor hun geld willen hebben.
Iedereen begrijpt daarbij ook wel dat er geld verdiend moet worden. Maar het is de manier waarop het gebeurd, waar een kritische groep gamers een stellige houding tegenover aanneemt. 'hier heb je een monster voor 10 euro' (Evolve), 'hier heb je 2 maps voor 10 euro' (COD, Battlefront) , 'hier heb je een stuk essentieel verhaal voor 20 euro'(Destiny). Battlefront en Evolve waren voor mij 2 games die ik zo vet vond in de beta, maar toen ze aankwamen met hun DLC, ben ik direct afgehaakt. Ik kreeg meteen het gevoel bij deze DLC dat het allemaal om het geld gedaan wordt en niet meer voor het uitbrengen van een goed en compleet spel (waar geld voor betaald wordt). Daar wil ik geen onderdeel van uitmaken.
Moet wel zeggen dat ik wel erg blij ben met spellen als The witcher 3, die toch heeft laten zien dat het ook anders kan. Geeft me toch hoop in de industrie.
Teknootje
Jammere aan heel dit verhaal is wel, dat Rocksteady hierdoor een deuk heeft opgelopen in ze reputatie. Terwijl ze als je het verhaal zo leest, weinig aan kunnen doen.
Gillian
marco300
Sgt.NightFire
oropher
Dat probleem is onderhand verholpen.
Baukereg