Die vergissing leidde volgens Satoru Iwata, CEO van Nintendo, zelfs tot slechtere verkopen. Mensen zagen de voordelen niet van de handheld ten opzichte van de oude Nintendo DS. Dit is een fout die Iwata niet nog een keer maken. Een naamsverandering zou daarbij volgens ons kunnen helpen, en wel om twee redenen.

Allereerst de naam. ‘Wii U’ geeft niet duidelijk aan dat het om een compleet nieuwe console gaat. ‘U’ als aanduiding daarvoor, is an sich namelijk niet heel duidelijk. Nu is dat bij de Xbox 360 misschien ook niet direct zo, maar hardcore gamers snappen de boodschap wel. Het zijn die gezinsgamers, die mensen die relatief nieuw zijn in het gamewereldje, die overtuigd moeten worden.

Bovendien heeft Nintendo in de afgelopen jaren altijd een volledig nieuwe naam gekozen voor écht nieuwe spelcomputers (Nintendo 64, GameCube, Wii). Hoewel je over de kwaliteit van de namen kan debatteren, geven ze in ieder geval aan dat het om iets compleets nieuws gaat. Wat in het geval van consoles meestal betekent: iets krachtigers, iets sterkers, oftewel: iets waarvoor je de naar winkel gaat. De Wii U doet qua naam meer denken aan een tussentijdse upgrade, dan een ware opvolger. Een Nintendo Wii in een nieuw jasje, zoals de PSP Slim & Lite, Xbox 360 S en Nintendo DS Lite dat dus ook waren.

Het tweede probleem ligt in het feit dat de naam Wii U een onmiddelijke associatie met de Wii oproept. Consumenten zullen bij het overwegen van een eventuele aanschaf van de console terugdenken aan hun ervaringen met de Wii. De vraag is dan wat het imago is van de Wii. Hoewel de spelcomputer zeker in de eerste jaren als een malle verkocht, kreeg het apparaat later klappen. Sinds 2009 dalen de hardwareverkopen hard en je hoort steeds meer verhalen van Wii’s die niet veel anders doen dan stof vangen. Als mensen terugdenken aan de Wii als een apparaat dat in het begin heel leuk was, maar achteraf gezien zonde van het geld, zouden diezelfde mensen dan een Wii U kopen? Waarschijnlijk niet. Dus Nintendo, kom maar met wat beters, wij weten dat jullie het kunnen.