Op het moment wordt er uitgekeken naar 3 verschillende consoles. De Playstation2, die al in Japan uit is, en eind dit jaar in Nederland zal verschijnen stond een hele tijd in de spotlight maar is nu aan het terugvallen, vanwege de tegenvallende games en de zeer hoge prijs (de verwachting is fl.1200,-). Sony is van plan om samen met de release in de USA (1 september) een miljard dollar in reklame te steken, om er echt voor te zorgen dat ze de nr.1 worden . Op zich hebben ze voorlopig weinig te vrezen, aangezien de Dreamcast al meer dan een jaar uit is, en de volgende consoles (Xbox, GameCube) ook pas over een jaar op de markt komen.

De Playstation2 is als console zelf een hele goede all-round machine. Een 300 mhz 128-bit CPU, 38 mb RAM en een 150Mhz Sony GS grafische kaart zorgen voor hele goede prestaties. Deze specs lijken misschien weinig vergeleken met een PC, maar als je een game voor een console ontwerpt kun je 100% uit de machine halen, ipv rekening houden met de tig duizend types hardware, die nog niet eens op de markt zijn. Het feit dat hij ook DVDs kan afspelen is ook zeer waardevol, aangezien de meeste stand-alone DVD spelers ook al rond de 1000 gulden kosten. Helaas voor Sony is de prijs/specs verhouding absurd wanneer men ze vergelijkt met die van de Xbox en GameCube. De PS2 zal het dan ook echt dit jaar moeten maken.

Het leuke prijskaartje wat aan de Playstation2 hangt is zeker iets om rekening mee te houden. Fl.1200,- is een stuk meer dan wat Nintendo of Microsoft voor hun consoles gaan vragen, en zelfs op deze prijs maakt Sony $100 verlies per console. De reden hiervoor is dat ze met de console mensen aan zich binden. Als je een Playstation2 koopt voor 1200,- heb je geen zin om nog eens 600 gulden uit te geven aan een andere console, dus blijf je maar bij Sony en gaat spellen van hen kopen, waar zij nou juist weer hun winst op draaien.