Na een vlammende start in 1995 en twee klasbakken van vervolgen, raakte de Need for Speed serie ietwat in het slop. De populariteit van de serie daalde en Electronic Arts moest met iets nieuws komen om het vroegere paradepaardje weer te laten galopperen. In 2003 gooide men de mainstream racemarkt op z'n kop met Need for Speed: Underground. Het vervolg dat een jaar later uitkwam, boekte commercieel gezien evenveel succes. Dit jaar is het de beurt aan Need for Speed: Most Wanted, dat zowel de ingrediënten van de nieuwe Underground reeks, als de fundamenten van de aloude Need for Speed games bevat.

De urban trend die momenteel door de gameindustrie (en eigenlijk ook door de hele wereld) waait, kwam in Need for Speed: Underground duidelijk tot uiting. Als straatracer moest je in zelf te versieren auto's zoveel mogelijk respect van je mederacers vergaren en zo de 'hottest man in town' worden. Need for Speed: Underground speelde zich volledig 's nachts af en toonde je een donkere, neonachtige wereld, die je niet van de Need for Speed serie gewend was. Need for Speed: Most Wanted behoudt deze vecht- en verfcultuur, maar voegt er een ander, alleraardigst aspect aan toe: de politie.

De blauwe macht kennen we in de Need for Speed reeks uit de Hot Pursuit games, waarvan er in totaal twee zijn uitgekomen, eentje in 1998 en eentje in 2002. De politie doet er alles aan om je in te rekenen en schuwt hierbij geen enkel middel. Spike-traps, wegversperringen en heel, heel veel beukende auto's; ze zijn allen terug. Most Wanted speelt ook in op de politie door ze onderdeel van je reputatie te maken. Je reputatie bestaat namelijk niet alleen uit de angst die je op de straat uitstraalt, je straatreputatie, maar ook uit je strafblad, je Rep Sheet. Het verhogen van je 'Rep' kan onder andere door de politieagenten achter je aan te krijgen en ze vervolgens weer af te schudden.

Wil je verder komen in het spel, dan heb je zowel een dik strafblad als een goede reputatie op de straat nodig. Dit laatste doe je door races te rijden en deze winnend af te sluiten. Tijdens de races neem je het niet alleen op tegen je mederacers, maar ook tegen de politie die je maar al te graag van de weg wil beuken. Net als in Need for Speed: Underground 2 staat een vrij toegankelijke wereld tot je beschikking, waarin je zelf naar je races en opdrachten toe rijdt. Het doel van Most Wanted is om de persoon die in het begin van de game al je roem heeft afgenomen door je een lor te draaien bij de politie, van de nummer één positie van de Black List te stoten. De Black List is een lijst van gevreesde straatpiraten, welke je één voor één in de pan dient te hakken.

Het tunen van je auto is ook in Most Wanted aanwezig. Zowel het uiterlijk als het innerlijk van je bolide kan gepersonaliseerd worden. Dit betekent dat je niet alleen visueel indruk kunt maken op je tegenstanders, maar je jezelf ook iedere race op het type auto en het soort circuit kunt voorbereiden. Bedeel bijvoorbeeld het bochtenwerk iets meer punten toe in een bochtig circuit en laat dit ten koste gaan van de topsnelheid die je toch niet bereikt zonder lange stukken.

Tijdens deze featureweek kom je meer te weten over Need for Speed: Most Wanted en aanverwante zaken. Liefhebbers van snel en hectisch racen komen zeker weten aan hun trekken.

Need for Speed: Most Wanted Ontwikkelaar: Electronic Arts Uitgever: EA Games Platformen: PlayStation 2, PC, GameCube, Xbox, Xbox 360, NDS, PSP Prijs: €59,99 Release: Nu verkrijgbaar