Op 9 Oktober hield de Myst 3 fansite Rivenguild.com een Myst 3 chat met Greg Ulher. Gamers.nl was er natuurlijk bij.

Deze chat was speciaal voor de Europese fans en journalisten, 2 weken geleden was er 1 voor onze collega's aan de overkant van de oceaan. Het was gelukkig wat minder druk als 2 weken geleden, toen er zo'n 5000 man waren, waardoor ik dus voldoende vragen kon stellen.

Nou ja, voldoende… We kwamen op een chatbox terecht waar 2 mensen waren, de webmaster en Greg Ulher. We konden vragen stellen aan de webmaster die ze selecteerde en ze aan Greg stelde. Dat dit erg vervelend is kun je je natuurlijk voorstellen. In 3 kwartier tijd waren er maar 15 tot 20 vragen beantwoord. Waaronder 5 van Gamers.nl trouwens .

Allereerst wou ik wel eens weten of we Myst 3 ook op andere platformen konden verwachten. Maar helaas voor de consolefans komt Myst 3: Exile alleen uit voor Windows en de Macintosh. Over een Linux versie was nog niets bekend.

Verder kwam ik te weten dat het spel volledig vertaald wordt naar het Duits, Frans en het Nederlands. Jaja, Myst 3 zal ook te spelen zijn in ons eigen taaltje. Ook alle spraak is vertaald naar het Nederlands, of er bekende stemmen meewerken is niet bekend.

Natuurlijk wilde ik hier meer over weten, maar omdat het chat systeem het niet echt mogelijk maakte om te reageren op antwoorden van Greg, is me dit niet gelukt.

Een andere journalist wilde graag weten of het nou wel zo slim was om al veel screenshots en informatie weg te geven, zodat we dadelijk misschien de situatie krijgen dat iedereen het spel al kent van screenshots. Greg maakte zich hier niet zo druk over, ze zouden de informatie op de juiste momenten met samenwerking van de uitgever vrijgeven. Dezelfde journalist wilde ook nog eventjes weten hoe het zit met de druk waarmee Greg en zijn team werken. Hij verklaarde dat het wel meeviel en ze niet erg onder druk stonden om het spel op tijd (het spel staat gepland voor het eerste kwartaal van 2001) af te krijgen. Als dat maar waar is!

Een behoorlijke eigendunk hebben de jongens van Presto Studios trouwens ook. Op de vraag van mij welke andere spellen ze nu speelden was het antwoord dat ze 's morgens Myst 3: Exile spelen, tussen de middag gaan ze voetballen en 's middags hun eigen actiespel waar ze aan werken spelen. Geen tijd daar voor andere games, in tegenstelling tot andere bedrijven. Bij de Lionhead Studios (Peter Molyneux) komen ze er openlijk voor uit dat ze veel Tomb Raider en Quake 3: Arena spelen. Nu we het toch over Peter Molyneux hebben, hoe anders was zijn chat, waar hij zich gewoon onder de gewone gamers mengde en iedereen rechtstreeks vragen kon stellen. Maar dat even terzijde .

Terug naar de chat nu. Een fan wou graag weten wie de stemmen van de personages in sprak (van de Engelse versie dus). Greg vertelde dat ongeveer alle stemmen dezelfde waren als in de voorgaande delen.

Meer is er niet naar buiten gekomen in de 45 minuten die deze chat duurde, volgende keer beter hopelijk.