Achtergrond

Mutators maken Rocket League het opstarten waard

Ook al zijn ze niet zo leuk

Geschreven door Ron Vorstermans op
Eerder deze week lanceerde ontwikkelaar Psyonix de langverwachte ‘mutators’ voor Rocket League. Is de drie-versus-drie voetbalgame met autootjes, door Gamer.nl bejubeld als een van de leukste games dit jaar, mogelijk nog leuker geworden?

In een drukke montage op de Paris Games Week werden de mutators uit de doeken gedaan. Over met name één ding in de trailer waren we dolenthousiast: ijshockey. Helaas laat die nieuwe spelmodus in een andere, ook gratis update op zich wachten. Pas in december kunnen we op ijs met een puck aan de slag. Het is nog niet eens zeker of ijshockey een permanente toevoeging wordt of dat de modus enkel voor ‘t ‘winterseizoen’ is, aldus Psyonix.

Tot de wintermaanden moeten we het doen met de andere mutators die aan Rocket League zijn toegevoegd; óf in een aangemaakte custom game, of in de speciale Mutators Mashup Playlist. De Mutators laten je, kortom, de spelprincipes naar eigen hand zetten. Zoal kun je tornen aan de zwaartekracht, de maximumlengte van een potje of de stuiterigheid en grootte van de bal (of, dankzij mutators, de kubus). 

Dikke moeders

Je kunt zelf aan de settings frotten in een custom game voor en met vrienden. In de publieke Mutator Mashup-playlist bestaan de modi uit enkel pre-sets. Denk aan modi als Moonball (weinig zwaartekracht), Time-Warp (een slow motion-modus die je misschien kent uit Rocket League-voorganger Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars‍ ) en Beachball. Eén voor één zijn ze anders, maar bovenal, één voor één zijn ze wennen. En dat is even wennen.

Helaas voor mutators is ‘even wennen’ geen geldende wet in het Rocket League-universum. Misschien denk je dat Rocket League lekker gezellig doen is, maar Rocket League is helemaal niet lekker gezellig doen. Rocket League is bloed, zweet en tranen. Vijf minuten lang alles geven wat je hebt, schelden op teamgenoot Erik en de dikke moeder van Gert-Jan. Voorzetten geven, ze inkoppen. Ruimte creëren en snel schakelen naar verdedigen. Stressen, tot je mag vloeken als een bootwerker omdat een tegenstander de bal achter de lijn vlamt.

Rocket League is op z’n best als in de game gebeurt wat jij voor ogen hebt. Boeiend of het een tactische of impulsieve ingeving is. Als iemand uitschreeuwt dat hij al turbo-end door de lucht komt aanvliegen om de bal voor te geven, jij roept dat je klaarstaat, en ja, die bal dan daadwerkelijk van de zijkant van jouw auto de goal inrolt, dan houden wij van Rocket League.

Onvoorspelbaar

Voordat je dat enthousiasme bereikt, moet je bekend zijn met de bal, de manier waarop je ‘m het beste kunt raken, de invloed van zwaartekracht op je jumps. De physics van de bal zijn alles. Dat door mutators opeens heel andere, vaak nogal ingrijpende wetten gelden, maakt potjes wel leuk, maar ook onvoorspelbaar. Rocket League is op zijn best als er op het scherm gebeurt wat jij voor ogen hebt.

In Moonball vlieg je daarentegen vooral onbeheersbaar de arena door, Time-Warp frustreert omdat het continu een slow motion-effect inluidt als iemand in de buurt van de bal komt en Beachball, tja, is gewoon niet zo leuk als we hadden gehoopt. Vermakelijk at best, lijkt het. Het ijshockey ziet er gelukkig een stuk leuker uit en Psyonix belooft dat het in december en januari met meer verrassingen komt. 

Maar wacht

De moraal van het verhaal: vertel het bovenstaande niet aan je vrienden die Fallout 4 spelen. Zeg ze dat mutators geweldig zijn. Lieg ze voor. Doe wat je moet doen om ze weer spelende te krijgen. Op de Gamer.nl-redactie werkt die tactiek prima. Moeders worden weer dik genoemd. Teamgenoot Erik wordt weer uitgescholden. Voorzetten worden weer ingeschoten. Mutators komen de potjes niet altijd ten goede, maar ze komen wel net op tijd om ons eraan te herinneren dat Rocket League een van de leukste games van 2015 is.

 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Zelda: Twilight Princess HD aangekondigd 'Games draaien beter op Windows 10 dan op SteamOS'
3

Reacties op: Mutators maken Rocket League het opstarten waard

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  JoepNT

  • 14 november 2015 11:12
  Dee gigantische bal mutatie past bijna niet in het doel! Heb gister een potje van 18 minuten gespeeld voordat we eindelijk scoorden…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GerarDOS

  • 14 november 2015 13:35
  Moraal van het verhaal: Ron is een vastgeroeste rot die niet om kan gaan met de nieuwe wetten die gelden. Ron is het Nederlands voetbal van Rocket League, tanende glorie, terugkijkend en -grijpend op betere dagen. Een schim van zijn voormalige zelf. Tot slot Ron, je moeder. Je moeder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DvdE

  • 16 november 2015 12:02
  haha heel leuk stuk jongens ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.