Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Misschien niet bij je thuis, dan wel bij andere mensen. Zit je lekker een potje Unreal Tournament of Counter-Strike te spelen, en blijft ineens de boel hangen. Je ziet nog wat tegenstanders door je beeld schieten en je ping rond de 3500 hangen. Na tientallen seconde schiet je ping weer terug naar 100 maar je bent ondertussen al neergeschoten. Dat was alleen 10 seconde daarvoor, toen jij lekker stond te 'laggen'. Lag, en een hoge ping (die vaak, maar niet altijd, samen gaan), zijn funest voor een online gamer. De voorkennis

De meeste 'wat-meer-ervaren'-gamers weten wel hoe het ongeveer zit. De game stuurt allemaal kleine pakketjes met informatie over wat er gebeurt naar de server, en die reageert hier op en stuurt andere pakketjes terug met nieuwe informatie. Wanneer een aantal van deze pakketjes onderweg verdwijnen is er sprake van 'packet loss'. Er is altijd wel wat sprake van packet loss, maar wanneer deze te hoog is krijg je extreme vormen van lag voor je kiezen. Wanneer het pakketje gewoon lang onderweg is, resulteert dit in een hoge ping. De ping is de tijd in milliseconde dat een pakketje nodig heeft om bij de server aan te komen, plus de tijd dat het antwoord-pakketje van de server weer terug is bij de speler. Een ping van 200 milliseconde lijkt dus erg mooi, maar in de praktijk is dit het niet. 200 is nog speelbaar, maar wanneer je een kogel recht op iemand af schiet, merk je de vertraging. De kogel zal achter de tegenstander terecht komen. In close quarters battles zal dit minder ernstig zijn, aangezien veel kogels dan toch nog je tegenstander raken, maar in games als Delta Force, met uitgestrekte landschappen, kan het wel een probleem vormen.

Maar wat veel mensen niet weten, is wát de server en de speler nu precies uitwisselen. Ja, de pakketjes, maar wat staat er in die pakketjes? Om daar achter te komen heb ik wat research gedaan, en ben tot de conclusie gekomen dat dit heel erg moeilijk te beantwoorden is. Wel heb ik een aantal belangrijke hoofdlijnen kunnen vinden en de technieken van een aantal games kunnen achterhalen. Lees dus snel verder als je een beetje achter de technieken van de multiplayer gaming wilt kruipen.