In 2005 maak je nog de blits met een dik bumperpakket en een taartschep op je auto. Neonverlichting onder je auto raakt goddank net uit, maar verder is de erfenis van het hevig door The Fast and the Furious beïnvloedde Need for Speed: Underground nog sterk te voelen in de originele Most Wanted. Zo ook in de schreeuwerige introductievideo’s met pijnlijk slecht acterende menselijke acteurs, bedekt door een hevige laag nabewerking, die destijds nog werd afgedaan als verfrissend. Toch zet de dertig minuten durende inleiding, afgewisseld met een handvol races, goed de toon voor het hele spel. Als groentje arriveer je met een dikke BMW M3 GTR in Rockport, waar zowel de überarrogante straatracerleider Razor als politieagent Cross je direct het leven zuur maken. Reden genoeg om een naam en faam op te gaan bouwen, zodat je stijgt op de zwarte lijst der meestgezochten. Te beginnen in het afwerken van events in de langzaamste modellen, zoals een Fiat Punto, om je vervolgens in steeds sneller metaal te verplaatsen.
Dat tuning totaal passé is, onderstreept Criterion in de Most Wanted van vandaag de dag. Naast lachgasinjectie blijft het bij technische modificaties, om over visuele aanpassingen maar te zwijgen. En menselijke acteurs? Ook nergens voor nodig. De vele (super)sportwagens spreken voor zich – zo sterk zelfs, dat je afgezien van een paar excentriekelingen weinig langzaam spul onder je kont hebt. Na een stilistische weergave van door Fairhaven sjezende bolides, begeleid door de klanken van Muse, word je de per Aston Martin V12 Vantage de stad in geslingerd. Een minuut en een druk op de knop later is dat een Porsche 911 Carrera S, neem je deel aan de eerste race en ligt de stad volledig voor je open. Respect afdwingen doe je ditmaal niet van computergestuurde opgeschoten jongens, maar van je vrienden, door middel van het Autolog-leaderboardsysteem.
Sleutel van de stad
Reken er maar niet op dat heel Rockport, ondanks het free-roaming karakter van de oude game, klaar staat om je te ontvangen. Nee, in 2005 heerst nog de cultuur van het vrijspelen. Na genoeg gewonnen races in het landelijke gebied word je toegelaten tot de buitenwijken en het industriegebied, om pas halverwege de game toegang te krijgen tot hartje centrum en omgeving. Opvallend is de aanwezigheid van een hoop branding: Burger King en oliemerk Castrol zijn goed vertegenwoordigd op hooggeplaatste billboards, waarvan sommige gebruikt kunnen worden om achtervolgende politieauto’s af te schudden. Rijd door een icoon gemarkeerde stellage om en presto! Eventueel kun je ze ook zelf tot stilstand rammen, of in speciale blauwe zones wachten om ze af te schudden. Opvallend is ook dat de handling van de oude Most Wanted destijds geprezen werd om z’n toegankelijkheid. Maar ben je niet gewend aan de directe, ongevoelige besturing, die driften duidelijk niet in de woordenschat heeft staan, dan neigt het spel naar onspeelbaarheid. Gelukkig is er de zogenaamde Speedbreaker om met een druk op de knop de actie te vertragen, zodat je in 2 Fast 2 Furious-stijl onder een vrachtwagen door kan rijden.
Hoe anders is het tegenwoordig. Criterion’s Most Wanted biedt gelijk toegang tot heel Fairhaven, waarin je vrij bent om te gaan en te staan waar je wilt. De branded content is nog steeds aanwezig, in de gedaante van bijvoorbeeld Ford-reclameborden, maar ook logo’s van diverse ontwikkelstudio’s van EA. Staan die je niet aan, ram er dan doorheen, zodat jouw foto erop komt te staan. Of die van je vrienden, afhankelijk van de scores die Autolog genoteerd heeft. Het afschudden van de politie komt in dit geval neer op je eigen verdiensten. Tikken uitdelen, heel hard rijden en als het even kan een pompstation/spuiterij-combinatie opzoeken voor een nieuw likje verf, of je auto langs de kant zet met de motor af. Liever blijven rijden? Dat snappen we, want de besturing van de auto’s in de moderne Most Wanted is bijzonder fijn, die je kunt omschrijven als ‘realistisch arcade’: niet zo direct als klassieke arcade racegames, eerder gewichtig en verfijnd, waardoor het lekker dwars nemen van een bocht keer op keer voldoening geeft.
Snel langs flitspalen
Aan variatie geen gebrek, toen al niet. Naast reguliere races op afgesloten parcoursen en van A naar B, laat Most Wanted uit 2005 je ook dragracen in een rechte lijn en een soort checkpoint-tijdritten ondernemen in Tollbooth , terwijl het in Speedtrap gaat om het op zo hoog mogelijke snelheid passeren van flitspalen. Ook mag je het in de singeplayerstand alleen tegen de vijftien racers op de Blacklist opnemen als de politie een bepaalde premie op je hoofd zet, waardoor je steeds langere achtervolgingen moet uithouden. Daarnaast is er een verzameling van vele tientallen panklare challenges en een multiplayerstand – al moeten we helaas concluderen dat de servers van in elk geval de Xbox 360-versie tegenwoordig offline gehaald zijn. Diezelfde editie van de oude Most Wanted oogt trouwens niet eens zo verkeerd, vergelijkbaar met menig Xbox Live Arcade-game met een vergelijkbare grafisch stijl, al blijft het feitelijk een opgepoetste PlayStation 2-game. De soundtrack werpt je wel flink terug in de tijd, naar de periode waarin pop-hiphop en pop-metal nog de dienst uitmaakten.
Anno 2012 is het racen nog minder beperkt dan voorheen. Afzettingen zijn in veel gevallen vervangen door checkpoints, terwijl er naast tijdritten nu ook opdrachten zijn waarin het zaak is een zo hoog mogelijke gemiddelde snelheid te behalen. Behaal je genoeg Speedpoints (of dit nou door middel van racen, het jennen van de politie of simpelweg stijlvol rijgedrag is), dan mag je het opnemen tegen tien speciale auto’s op de Blacklist. Al snel is deze lijst overigens gevuld met je vrienden, die in de multiplayerstand van Criterion’s Most Wanted ook uit te dagen zijn in events die weinig met racen van doen hebben en eerder te maken hebben met stunten. Beide manieren van roekeloos autorijden tonen trouwens hoever we zijn gekomen in de zeven jaar tijd tussen de twee Most Wanteds: waar de spelwereld in 2005 nog kaal en levenloos aanvoelde, zoveel spirit en energie bruist er in de door wegpiraten beheerste spelwereld van nu, vooral dankzij strakke belichting en grafische effecten om het gevoel van snelheid te versterken. En hoe tijdloos is de electrorock-soundtrack? Wellicht kunnen we daar in 2019 meer over zeggen.
Reacties op: Most Wanted versus Most Wanted
Basten97
GeenGamer
S7YX
pschyco henk
jammer dat er tegenwoordig geen racespellen meer zijn zoals underground want dat was en blijft de beste, totdat ze bij EA natuurlijk het geweldige idee krijgen om een underground 3 te maken!
Even over most wanted, beide goeden spellen en heb plezier met de laatste.
ChrisZ
Most Wanted 2005 is naar mijn mening een leukere game dan 2012 ooit zal worden. Puur omdat de opzet van het spel meer aantrekkelijk om te spelen is en meer uitdagend. Het unlocken van stadsdelen vond ik juist fijn. Nu wordt alles in een keer in je schoot geworpen en is de uitdaging eraf. Als je de 2 spellen echt naast elkaar zet en ze bekijkt puur feitelijk is het imho niets vooruit gegaan in 7(!) jaar tijd. Maar dat geldt voor een hoop spellen.
Waar games eind jaren 90, begin 2000s enorme stappen maakten, is dat niet het geval in de periode 2005 tot nu. Zeer jammer wel. Een spel als Half Life 2 uit 2004 is nog steeds niet overtroffen naar mijn mening. (verhaal, sfeer, gameplayervaring, meeslependheid) Zo ook met deze twee spellen. Grafisch niet veel beter, de auto's kan je in mindere mate aanpassen. De 2 spellen zijn uberhaupt niet te vergelijken, Need For Speed: Most Wanted vs. Need For Speed: Burn Out.
Nieuwer betekent nog niet altijd beter.
FlaminCharge
sjaakiebanaanie
Reeserbleet
Dat je de 2005 versie vindt neigen naar onspeelbaarheid vind ik een erg rare opmerking, overigens. Een betere verwoording zou zijn dat het simpelweg veel uitdagender is. Bij de nieuwe NFS-games is dit helemaal niet meer te vinden, het is niets meer dan plankgas en af en toe een muur of auto gebruiken om een bocht door te komen. Natuurlijk, Need for Speed is altijd al zo arcade geweest, maar na Most Wanted 2005 werd het wel heel erg.
Ik denk ook dat geen enkele NFS je meer het gevoel gaat geven dat Most Wanted deed, tientallen politie-SUV's en Corvettes achter je aan, terwijl je elke halve minuut een roadblock zal moeten ontwijken en je na elke heuvel of bocht de angst hebt dat er een spijkermat voor je ligt te wachten. En natuurlijk het terroriseren van de hele stad om die politie van je af te schudden.
Ik vind dat je de plank dus volledig misslaat door dit soort dingen niet eens te vermelden. In plaats daarvan noem je slechte acteerprestaties en een soundtrack die je niet helemaal ligt.
coenstegeman
Waarom ik MW2012 na één dag alweer heb ingeruild:
- Politie is te moeilijk af te schudden, achtervolgingen worden al heel snel vervelende klusjes;
- Rubberband AI, vooral bij MW-races. Te belachelijk voor woorden: tegenstander crasht tegen politie, volgens de mini-map loop je kilometers uit, maar zo gauw z'n neus weer recht staat, heeftie je binnen twee seconden alweer ingehaald;
- Na een avondje spelen stond de completion-teller al op 49%. Op de multiplayer vertrouwen voor replayvalue is bij een racegame toch volslagen gestoord.
- Iedere keer weer diezelfde upgrades vrijspelen. Repetitief en ook een klusje.
De nieuwe MW is hiermee al net zo'n wrange deceptie geworden als SSX en niet meer dan drie tientjes waard.
Waarom de oude MW zuigt:
- het (toen al) overcompenserende, brallerige sjompentoontje van ALLES in dat spel
Onlangs speelde ik echter weer eens het tien jaar oude Hot Pursuit 2, en jongens, wat was dat leuk!!
coenstegeman
Een echte man rijdt Lada!
MikkelE30
BMW vind ik dan wel weer goed, maar ECHTE mannen (ja, met CH vriend!) laten zich niet bepalen door merken.
Maargoed, dat snappen die nep G-Star Raw, broek op de kont, zwarte markt Bjorn Borg dragende sjappo's zoals jou toch niet.
ShadowX
Ieder ze ding natuurlijk, dit was wel een super leuk topic om te lezen.
Toch blijft NFS 3 Hot Pursuit, High Stakes en Porche Unleashed en Hot Pursuit 2010 voor mij de beste NFS games die er zijn, maar uiteraard is dit voor iedereen anders.
zanderb
mostwanted 2012: verwijderd na <5 minuten spelen
Bioh4zard
@coenstegeman, zoiets? https://www.youtube.com/watch?v=wq502sHDD0o
Stealth95NL
Airbreaker
Ik had het gevoel dat het op de Xbox (demo dan wel te verstaan) beter bestuurd dan op de pc.
Waar ik op de PC veel moeite had met goed driftend de bochten te nemen had ik bij de Xbox versie het gevoel van Burnout Revenge, Wat ik persoonlijk een erg fijne besturing vind qua driften.
Stealth95NL
Zie je trouwens dat plaatje van de Hummer? Wat een lelijke graphics, de grond is bijvoorbeeld bij het plaatje ernaast veel beter!
ipodkiller
Er is een tijd dat zulke games gewoon niet meer werken. Mensen willen tegenwoordig auto's met vinyls bewerken en je auto je 'eigen' maken en er uren instoppen.
Het oude NFS zullen we nooit meer terugkrijgen, beste is gewoon je oude CD erin stoppen en het weer spelen.
NFS Most Wanted 2012 heeft een goede basis, nu nog uitbreiden zodat je het uren kunt spelen zonder dat het gaat vervelen.
Most wanted mist gewoon iets.
Enya
blazingfirehawk