Moga Ace Power: de eerste officiële iPhone-controller | Gamer.nl

Moga Ace Power: de eerste officiële iPhone-controller | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

 Sinds september is iOS 7 beschikbaar voor iPhone, iPod Touch en iPad. Naast een vernieuwd uiterlijk bevat iOS 7 ook ondersteuning voor controllers. Handig, want de paar controllers die je al voor iPhones kon krijgen werkten maar met een handvol games door het ontbreken van officiële ondersteuning.

Nu Apple die ondersteuning aan iOS 7 heeft toegevoegd, groeit de lijst met compatible games met de dag. Oceanhorn, GTA: San Andreas, Limbo, Tomb Raider, Bastion; het zijn maar enkele van de vele games die je kunt spelen met een officieel ondersteunde iPhone-controller, zoals de Moga Ace Power.

Uitschuifbaar, maar solide is anders

Een van de eerste dingen die opvallen aan de Moga is dat ’ie uitschuifbaar is. Om te spelen schuif je de twee helften van de controller uit elkaar, waardoor je een iPhone 5, 5S of iPod Touch 5 er tu en kan klemmen. Op de achterkant zit een lock-schuif waarmee je de controller op slot zet, zodat de iPhone er tijdens het spelen niet per ongeluk tu enuit valt.

Het is op het begin even pielen om een iPhone in de controller te krijgen, aangezien één van de twee kanten een soort springveermechanisme heeft. Dat trek je een stukje open, terwijl jetegelijkertijd een iPhone op de connector aan de andere kant moet prikken. Het went, maar soepel is anders. Als de iPhone eenmaal in de controller zit voelt het geheel best robuust.

Dat is wel anders wanneer je de iPhone uit de controller haalt. Het apparaat rammelt en piept dan ontzettend, waardoor de Moga ineens heel goedkoop aandoet. Je kunt de twee helften in elkaar schuiven en met de lock-schuif vastzetten, handig als je de controller in je broekzak of tas meeneemt. Het is alleen jammer dat de twee helften zelfs met het slot erop nog regelmatig openschieten.

 

Knoppen-layout, bijna zoals je bent gewend

Wat knoppen betreft is de Moga goed voorzien: naast twee triggers en schouderknoppen heb je twee sticks, een vierpuntsdruktoets en vier actieknoppen. De pauzeknop ontbreekt evenmin. Daarmee heeft de Moga net zoveel knoppen als een doorsnee consolecontroller.

De sticks zijn eigenlijk geen sticks, maar schuifjes van hetzelfde soort als op de PSP en 3DS. Met de licht opstaande rand lijken ze vooral op de analoge ‘schuiven’ van de 3DS. De sticks bewegen soepel enhelemaal rond en de rubbercoating geeft precies genoeg grip.

De plaatsing van de sticks of schuiven lijkt op die van bijvoorbeeld de Xbox 360-controller, met de linkerstick hoger dan de rechter. Over het algemeen werken de sticks prima. Bij het spelen van voor consoles ontwikkelde games als GTA: San Andreas hoef je niet meer na te denken over de provisorische touch-controls, maar kan je aan de slag zoals je gewend bent.

De vierpuntsdruktoets is een heel ander verhaal, want ook die doet aan die van de Xbox 360 denken. Door het ronde ontwerp is het moeilijk de juiste richting in te drukken in het heetst van de strijd. Ook voelt het indrukken van de knop niet fijn aan, waardoor je soms niet eens door hebt of je ’m indrukt of je duim nog in het midden van de cirkel hebt.

Waar de triggers en schouderknoppen soepel, prettig en zonder opvallend geluid ingedrukt kunnen worden, hebben de vier actieknoppen een hoorbare klik. Het is alsof ze een beetje blijven plakken in de behuizing, wat behoorlijk irritant is. De plaatsing van de vier knoppen is overigens niet verkeerd. Ze staan wat dicht op elkaar, maar dat is voor een handheld niet echt opzienbarend. Wel vreemd is de kleurstelling: A is rood, B is groen, X is geel en Y is blauw. Dat zijn wij gamers niet gewend.

 

Interne batterij en andere handigheden

Gamen op een smartphone heeft veel voordelen, zoals de krachtige chips die er in hedendaagse telefoons zitten en de kraakheldere schermen die een veel hogere pixeldichtheid hebben dan PS Vita of Nintendo 3DS. Het grote nadeel is de batterijduur: een uurtje gamen kost je al snel je halve lading.

Daarom is het prettig dat de Moga een ingebouwde accu met een vermogen van 1800 mAh heeft. Dat is meer vermogen dan de ingebouwde batterij van de iPhone 5 en 5S kent. Op de voorkant van de controller zit een schuif waarmee je de oplaadfunctie aan of uit zet, naast de actieknoppen zit een controleknop waarmee je het batterijniveau checkt.

De ingebouwde batterij is een prettige toevoeging, zeker als je langer achter elkaar speelt. Het is echter niet zo dat de batterij van de Moga de accu van de iPhone net zo snel bijvult als sommige intensieve games ‘m leegtrekken. Je speelt dus niet vanaf de batterij van de Moga totdat die leeg is. De batterij maakt wel dat die van je telefoon tijdens het gamen twee keer zo lang meegaat. Opladen van Moga doe je met een meegeleverde micro-usb-snoer. Spelen kan ook als de interne batterij leeg is.

Omdat de boven- en onderkant van de iPhone door de controller geblokkeerd zijn, heeft de Moga in de rechterhandgreep een koptelefooningang zitten. Fijn dat ’ie er is, maar die plaatsing had beter gekund; nu zit de plug van je koptelefoon of oordopjes wel heel erg in de weg.

Omdat ook de vergrendelknop van de iPhone door de controller wordt geblokkeerd, zit naast de linker stick een knop die die functie overneemt. Aan de andere kant van de controller zitten uitsparingen voor zowel speakers als microfoon, al raden wij niemand aan in het openbaar te bellen met de controller nog om hun telefoon.

 

 

Conclusie: vooral in potentie veelbelovend

Op papier is de Moga Ace Power alles wat je van een iPhone-controller kan wensen. Een ingebouwde batterij, een volledige knoppen-layout inclusief fijne sticks en een inschuifbaar ontwerp voor makkelijk meenemen. De gebrekkige d-pad en actieknoppen gooien tijdens het spelen echter roet in het eten. Daarnaast piept en kraakt de controller behoorlijken zijn de handgrepen niet zo ergonomisch als wij hoopten.

De mix van mat en glanzend plastic draagt niet bij aan een hoogwaardig gevoel. Dat zou allemaal niet zo’n probleem zijn als je voor de controller niet de hoofdprijs zou betalen, maar met 100 euro is de Moga Ace Power wat ons betreft niet goedkoop. Mi chien een oneerlijke vergelijking, maar de superieure controllers voor Playstation of Xbox kosten maar tweederde van dat bedrag.

Toch is het in veel smartphonegames een verademing om met knoppen, sticks en triggers te kunnen spelen, zeker nu steeds meer iPhone-games controllers standaard ondersteunen. De Moga Ace Power toont de plug-and-play-handigheid van een iPhone-controller aan, maar is voor de rest niet het best denkbare visitekaartje.

Pluspunten: Prima sticks, volledige knoppen-layout, ingebouwde batterij, werkt zonder gedoe met steeds meer games

Minpunten: Prijs, rammelend en piepend, goedkoop aanvoelend materiaal, tegenvallende actieknoppen en vierpuntsdruktoets

Adviesprijs: 99,95 euro

Dit artikel is geschreven door Floris Poort


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou