Mooiste moment

Star Wars The Old Republic
Het is niet voor niets dat Star Wars begint op een boerderij in een woestijn. Kun je je een meer verlaten plek voorstellen? We zien waarom Luke hier weg wil. Iedereen zou meer opwinding in zijn leven wensen als hij op Tatooine zou opgroeien. Het is dan ook een episch moment als Luke eindelijk (letterlijk) zijn saaie wereld verlaat in de Milenium Falcon. Dit is een cruciaal moment voor het Star Wars-'gevoel' en BioWare weet dit perfect weer te geven in The Old Republic. Het verkrijgen van je eigen ruimteschip waarmee de Melkweg aan je voeten ligt, is een episch Star Wars-moment.

Lord of the Rings Online
Hoewel de boeken van JRR Tolkien vol zitten met epische veldslagen, vreemde wezens en (af en toe) indrukwekkende 'magie', is het toch vooral de wereld zelf die op de meeste fans de grootste aantrekkingskracht heeft. De reis van Frodo, Sam en de rest van de Reisgenoten is zowel een persoonlijk avontuur als een rondleiding door een land dat door alle detail en verzonnen geschiedenis niet van echt is te onderscheiden. Lord of the Rings Online biedt een weids vergezicht en genoeg vrijheid om het 'echte' Midden-Aarde te verkennen. Het moment dat je als speler beseft dat je inderdaad naar Rivendel, Weathertop, Moria en Isengard kunt reizen (om nog maar te zwijgen van de briljant vormgegeven Shire) is al episch genoeg. Om al die beroemde locaties dan ook nog eens te bezoeken, is een droom die uitkomt.

Star Trek Online
Hoewel sommigen van jullie wellicht Kirks avontuurtjes met groene vrouwen als 'mooiste moment' zien, is dat volgens ons toch niet de essentie van de serie. Nee, dat is plaatsnemen in de centrale stoel op de brug van een sterrenschip. Cryptics Star Trek Online gaat wel wat onhandig om met de kapiteinsstoel (als je er op zit, staat je schip effectief stil) is het toch een kippenvelmoment als je jouw schip voor het eerst naar Warpsnelheid ziet gaan. Het is een iconisch moment waarop alleen maar mooie avonturen kunnen volgen, al dan niet met groene vrouwen.

Winnaar: Star Wars The Old Republic
Omdat: Jouw eigen 'Milenium Falcon' zien opstijgen terwijl de Star Wars-muziek speelt is onverslaanbaar.

Mooiste detail

Star Trek Online
In aflevering 19 van seizoen vijf van Star Trek: The Next Generation zien we hoe Wesley Crusher in morele nood komt als hij moet kiezen tussen zijn klasgenoten op de Star Fleet Academy en zijn trouw aan captain Picard. Crushers team was betrokken bij een ongeluk waarbij zijn vriend Joshua Albert om het leven kwam. Tot onze grote verbazing ontdekten wij in Star Trek Online, op de buitenplaats van Star Fleet Acedemy, een klein monument, gewijd aan Joshua Albert. Dat is oog voor detail en voor wie de serie door en door kent een teken dat Cryptic het universum van Gene Roddenberry minstens net zo goed kent.

Lord of the Rings Online
Vlak nadat het Reisgezelschap Moria verlaat, rusten zij aan de oever van een meer. Dit 'Mirrormere' is de bron van de rivier de Anduin, die later in het boek een belangrijke rol speelt. Maar vooral valt het op omdat het op magische wijze overdag nog steeds de sterren reflecteert. Wie voor het eerst de Mines of Moria verlaat in Lord of the Rings Online, passeert inderdaad het Mirrormere, waar inderdaad ook overdag de sterren in te zien zijn. Veel spelers lopen hieraan voorbij zonder dit te zien. Sommigen vermoeden een bug. Maar wie het boek gelezen heeft weet: Tolkiens werk is recht aan gedaan.

Star Wars: The Old Republic
De wereld van TOR is niet die van de bekende films. Alles wat de spelers meemaken speelt zich duizenden jaren hiervoor af. Dat betekent dat er helaas niet veel mogelijkheden zijn om momenten uit die films een klein 'knikje van erkenning' te geven door middel van een detail in de spelwereld. Maar ze zijn er natuurlijk wel. De twee zonnen op Tatooine bijvoorbeeld. En de duizelingwekkende schaal van Coruscant is ook perfect getroffen. Maar die echte kleine kippenveldetails zijn wij in elk geval nog niet tegengekomen. We houden ons echter aanbevolen voor tips in de reacties onder het artikel.

Winnaar: Lord of the Rings Online
Omdat: De spelwereld zit barstensvol van dit soort kleine maar oh zo belangrijke details. Van de touwresten van Sam en Frodo's tijdelijke touwbrug tot Gollems grot: als het gaat om precisie en detail is LOTRO de grote winnaar.

Grootste overtreding

Lord of the Rings Online
Ondanks de geweldige nabootsing van Midden-Aarde is Lord of the Rings Online zeker niet perfect,  wat betreft Tolkiens 'lore'. Grootste klacht van de ware Tolkien-fan is nog altijd de 'Runekeeper', een spelersklasse die vuur en bliksem afschiet. Nu hebben alle Fantasy MMO's wel een dergelijke 'magiër', maar juist Lord of the Rings is eigenlijk heel 'magiearm'. Gandalf is feitelijk ook geen 'tovenaar' in de traditionele betekenis, maar een van de Maiar, een soort 'halfgod' die naar de wereld werd gezonden om Sauron te bestrijden. Magie komt eigenlijk nauwelijks voor in de boeken, laat staan dat dwergen opeens bliksem op een paar orcs af kunnen vuren. Blijkbaar woog gameplay hier zwaarder dan authenticiteit.

Star Trek Online
We kunnen het niet aanzien dat onze 'captain' steeds maar weer 'opstraalt' als we van het interieur van ons sterrenschip overschakelen op de camera buiten het vaartuig. Dit op zich is al een doodzonde die de sfeer bederft. Maar als we heel eerlijk zijn hebben we de grootste moeite met andere spelers, die denken dat een schip met de naam 'USS PenisEnvy' grappig is. Om maar te zwijgen van de honderden 'Enterp1ze' varianten. Starfleet Command zou kapiteins met dit soort  'humor' eigenlijk op staande voet uit de Starfleet moeten smijten. Of wellicht zou Cryptic wat meer moeite kunnen doen om passender namen af te dwingen.

Star Wars The Old Republic
Het is begrijpelijk dat BioWare kiest voor de oplossing van een tijdperk ver voor dat van de films. Maar tegelijk levert dit wel een zeer ongeloofwaardige situatie op. Moeten we werkelijk geloven dat tientallen werelden in drieduizend jaar niet veranderen? Hoe machtig zijn die Hutt-slakken wel niet dat ze millennialang de baas blijven? En waarom is de vormgeving en mode exact hetzelfde als tijdens de films? Kijk voor de gein eens naar wat foto's of films uit de jaren zestig. Hoeveel is onze aarde wel niet veranderd in vijftig jaar? Nogmaals, we begrijpen de oplossing, maar we hadden dan ook graag wat meer aanwijzingen gezien dat we in het 'verleden' spelen, in plaats van wat meer lijkt op een 'alternatief universum'.

Grootste overtreder: Star Trek Online
Omdat: We snappen dat LOTRO en TOR soms dingen anders benaderen om als spel beter te functioneren. In STO zijn het echter gewoon lelijke slordigheden.

Eindstand

Als we alles op een rij zetten, kunnen we niet anders dan concluderen dat Lord of the Rings Online de meest trouwe weergave is van een fictief universum. We durven bijna te stellen: als het genoemd is in de boeken, dan vind je het terug in de spelwereld. We dagen je uit om iets in de trilogie te vinden dat je niet zelf kunt zien in het spel. Nou ja, in dat deel dat al 'af' is tenminste, want Lord of the Rings Online heeft 'Mordor' nog niet bereikt. Maar de honderden vierkante kilometers die Turbine tot nu toe heeft gemodelleerd vormen de meest natuurgetrouwe nabootsing van een fictieve wereld ooit, met alle historische details die zelfs de meest fanatieke fan wil zien.

Winnaar: Lord of the Rings Online