Wat is het toch heerlijk dat spelsystemen gewoon overgenomen kunnen worden door ontwikkelaars. Want waar zou Guild Wars 2 zijn als ArenaNet niet kon leren van voorgangers? In onze vorige hands-on preview beschreven we al hoe de studio de Public Quests uit Warhammer Online omvormde tot een volledig functionerend en revolutionair systeem waarin dode momenten haast niet bestaan. Het PvP-gedeelte van GW2 neemt ook een aantal bestaande ideeën over en past deze briljant toe in wat naar onze mening nu al de beste PvP in een MMO is die we in jaren hebben gespeeld. En het spel is nog niet af!

Beweging

In tegenstelling tot de meeste MMO's hoef je niet stil te staan om een vaardigheid (zoals een toverspreuk) uit te spreken. Ook kun je in de meeste gevallen je spreuk voltooien ook al valt iemand je aan. In plaats van een systeem van onderbrekingen, waarbij het als aanvaller slim is om op de genezer in te hakken zodat deze niet kan genezen, is bij Guild Wars 2 positie van levensbelang.

Je kunt dus continu lopen en aanvallen uitvoeren, maar je moet wel uitkijken waar je loopt. Tegenstanders kunnen geschutstorens neerzetten of (en dit is net zo indrukwekkend als het klinkt) een flink gebied secondenlang bombarderen met meteoren. Ook zijn er diverse spreuken die muren van water of vuur oproepen, die vijanden beschadigen en vaak ook spreuken of kogels tegenhouden. Het spel voelt hierdoor op sommige momenten net zo hectisch en over de top als Ratchet and Clank, waarbij om je heen de meest bizarre aanvallen het strijdtoneel bepalen.

Regen van steen en vuur

Hierbij kun je spreuken (en het positievoordeel) heel tactisch gebruiken. Een voorbeeld: ieder personage kan anderen uit de dood doen opstaan zodat ze weer mee kunnen vechten. Een vijandelijke speler kan deze herrijzenis echter wel onderbreken met een aanval. Een tactiek die voor ons goed werkte was dat we naar onze gevallen kameraad toerenden en een meteoren aanval op onszelf lieten neer regenen. Deze richt alleen schade aan bij de tegenstander, die dus even niet dichtbij durft komen. Dit gaf genoeg tijd om onder dekking van vuur en steen onze vriend weer op de been te helpen.

Sommige spreuken zijn simpelweg episch in hun uitvoering en effect. Zo kon onze elementalist veranderen in een torenhoge wervelstorm die tegenstanders wegsmeet alsof het blaadjes waren. Maar ook konden we in wervelstorm-vorm bliksem en stenen laten neerdalen op onze slachtoffers. Het is een hilarisch gezicht om als tornado een ruimte binnen te gaan waar de vijanden zich verschansen en hen alle kanten zien op vliegen zonder dat ze wat kunnen doen. Nou ja, tot de spreuk is uitgewerkt en je in je 'gewone' vorm terugkeert. En dan hopelijk niet omsingeld bent door tien wraakzuchtige tegenstanders.

Twee versies

Guild Wars 2 heeft twee vormen van PvP: competative en World versus World. De eerste van de twee zal veel ervaren MMO’ers natuurlijk bekend voorkomen. Dit zijn de arena's en battlegrounds die we in andere spellen ook zien. In een afgesloten omgeving strijden twee teams tegen elkaar om controlepunten te veroveren. Dit basale systeem komt echter helemaal tot leven door de fenomenale gevechtssystemen, maar ook door de creativiteit waarmee de arena's zijn ontworpen. Smalle straatjes, bruggen en open pleinen zorgen ervoor dat je met je groep goed moet samenwerken om bepaalde posities te veroveren en te behouden.

Je start deze vorm van PvP in je personagemenu en een muisklik later word je in een arena gedropt. Het leuke is dat je na het voltooien van de match automatisch naar de volgende arena gaat, eigenlijk net zoals in bijvoorbeeld Call of Duty, maar dan zonder de onderbreking va een lobby. Wie wil, kan de ene slag na de andere spelen.

World versus World

Guild Wars 2 heeft de meest fenomenale 'open wereld' PvP die we in tijden hebben gezien. ArenaNet heeft ook hier weer oplossingen gevonden voor problemen waar andere spellen nog steeds mee worstelen. Om maar met een heel basale te beginnen: er zijn geen PvP-servers zoals in World of Warcraft. In plaats daarvan zijn er op iedere server feitelijk twee open werelden. In de ene doe je quests en de andere (de Mists) is de plek waar spelers tegen elkaar vechten in World versus World.

Dat laatste moeten we even uitleggen: het is in GW2 niet zo dat facties (zoals bijvoorbeeld Horde en Alliance of Sith en Republic) tegen elkaar vechten. In plaats daarvan speel je namens je server. Drie servers strijden steeds tegen elkaar in één gemeenschappelijk gebied en proberen elkaars kastelen en controlepunten te veroveren.

Katapult

Net zoals in Dark Age of Camelot (en Warhammer Online) kunnen legers grote wapens tegen elkaar inzetten zoals blijdes en katapulten. Deze kun je met behulp van een blauwdruk op elke gewenste plek neerzetten, zolang je maar voldoende grondstoffen hebt. Grondstof vindt je in depots, maar alleen als de bevoorrading is gelukt. Er lopen namelijk lastdieren door de wereld die voorraad van de bron naar de depots brengen. En die lastdieren kunnen worden onderschept of van richting veranderd. Dit is vooral belangrijk als je met je leger een kasteel probeert binnen te vallen, want zonder grondstof kan de tegenstander zijn poort niet repareren. Grondstof is dus zowel belangrijk voor aanvallen als verdedigen. Door de rondlopende lastdieren kan een verdedigende groep zich niet eindeloos verschansen maar moeten er groepjes de wereld in om hun bevoorrading veilig te stellen. Dit zorgt voor dynamische gevechten zonder saaie wachtspelletjes.

Gezichtsloos

Een ander detail dat zeker voordelen oplevert is dat de vijand in World versus World anoniem is. Je kunt de naam van de tegenstander niet zien. Iedereen van de andere kant heet 'vijand'. Wel zie je de naam van hun guild. Volgens de ontwikkelaars (die in de chat aanwezig waren tijdens de bèta) is dit gedaan om te voorkomen dat mensen individueel gepest worden of juist ontweken. Iedereen lijkt gelijk in de Mists: het gaat om je team. In de competitieve PvP is overigens nog gewoon ieders naam zichtbaar, zodat rivaliteiten ontstaan en je als overwinnaar de eer en glorie (of afgunst) krijgt die je verdient.

We zouden nog wel even door kunnen gaan met het zingen van lofliederen over de PvP in Guild Wars 2. De verschillende systemen zijn zo fris en dynamisch en de uitwerking is zo vloeiend dat we niet kunnen wachten tot we eindelijk het voltooide spel kunnen spelen. En we vrezen dat dat nog wel even duurt. Want hoewel de bèta goed draait, ontbreken er nog cruciale elementen. Zo is er nagenoeg geen uitleg over hoe de Mists werken. We hadden hulp van ontwikkelaars nodig om te snappen wat de bedoeling was. Deze 'new player experience' is iets waar ArenaNet nu nog aan werkt. Wat dat betreft hebben we op dit moment maar een ding tegen de ontwikkelaars te zeggen: Schiet op!