Lucchesi begon zijn carrière als Warcraft 3-speler en werd als een van de beste Undead-spelers van Zweden gezien. Dat lijkt iets op trots op te zijn, maar Lucchesi’s familie stelde hem echter een ultimatum: "Stop met spelen, concentreer je op je studie of verlaat het huis." Toen hij zich niet hield aan de regels van zijn ouderlijk huis, moest hij zijn koffers pakken en onderdak zoeken bij een vriend. Ook zijn school had er uiteindelijk genoeg van, waardoor het enige pad dat nog te bewandelen viel zijn professionele e-sport-carrière was.

Lijdensweg

Volgens Lucchesi is zijn onsportief gedrag en agressieve aard onstaan door zijn onrustige geschiedenis. Hoewel hij al meerdere malen zijn verontschuldigingen heeft aangeboden voor zijn gedrag., blijft hij opvallen met controversiële uitspraken over de balans tussen verschillende rassen en speelstijlen van andere spelers. Uit het huis van zijn ouders getrapt worden bleek echter nog maar het begin van zijn lijdensweg. Keer op keer lukte het hem om door middel van onverantwoord gedrag zijn professionele carrière te dwarsbomen.

Zo was hij de eerste StarCraft II-speler die van een Electronic Sports League-toernooi verwijderd werd vanwege slecht gedrag. Meerdere malen kwam hij niet op tijd opdagen voor wedstrijden en besloot hij zijn replays niet als bewijs te uploaden bij gewonnen wedstrijden; een vereiste binnen de elektronische sportwereld. Ook is hij meerdere malen van team veranderd vanwege onenigheden met de organisatie over financiële afspraken, maar ook vanwege slecht gedrag. Aangezien spelers het uithangbord zijn van teams kozen velen ervoor hem te verwijderen van hun line-up, mede om te vermijden dat ze geassocieerd werden met dat soort gedrag.

De overstap

Lucchesi stapte over op StarCraft II toen het spel zich in de bètafase bevond en bleek al snel succesvol; het overstappen van Warcraft III naar StarCraft II bleek minder moeilijk dan in eerste instantie werd geanticipeerd. Oud-spelers van StarCraft: Brood War beweerden immers dat zij een voorsprong hebben op Warcraft III-spelers die niet in te halen zou zijn, maar Lucchesi bewees dat doorzettingsvermogen en kwaliteiten van Warcraft-spelers wel degelijk toegevoegde waarde hebben binnen de scène.

Tijdens de bèta wist hij een van de meest overtuigende spelers te zijn door niet alleen twee Go4SC2 Wednesday Cups, maar ook drie achtereenvolgende ZOTAC Cups te winnen. Beide prestaties waren een unicum in de geschiedenis van de toernooien. Ook na de officiële release van Wings of Liberty wist Naniwa te overtuigen door zich voor meerdere grote toernooien zoals de ESL Pro Series en de Intel Extreme Masters te kwalificeren. Voor het ESL-toernooi woonde hij een tijd lang in Duitsland, waar hij naar eigen zeggen zich op professioneel gebied meer thuis voelt dan in Zweden. Volgens hem wordt er in Zweden te weinig aandacht besteed aan het real-time strategiegenre. Het ESL- en Intel Extreme Masters-toernooi waren beide toernooien waar Lucchesi uiteindelijk gediskwalificeerd werd vanwege onverantwoord en onvriendelijk gedrag.

Zijn grootste doorbraak beleefde Naniwa dit jaar tijdens het Major League Gaming-toernooi ter Dallas, Texas. Het was zijn eerste deelname aan een MLG-toernooi. Hij wist gelijk naam te maken door twee records te vestigen. Hoewel hij zich een weg door lastige kwalificatierondes moest banen, lagen de verwachtingen hoog. Critici zagen hem in de top drie eindigen. Hij wist de verwachtingen te overtreffen door 24 achtereenvolgende overwinningen te boeken en menig tegenstander kansloos achter te laten. Pas in de finale liet hij steken vallen en moest hij twee rondes inleveren tegen de Canadese Protoss-speler Jonathan 'Kiwikaki' Garneau, die hij uiteindelijk wist te verslaan met een 4-2-overwinning.

Agressiviteit

De redelijk agressieve aard van Lucchesi uit zich ook in zijn speelstijl. Zo staat hij bekend om zogenaamde cheese-tactieken, waarbij een speler zijn economie grotendeels opgeeft om een onorthodoxe speelstijl te hanteren. Een soortgelijke aanval wordt vaak gebruikt om spelers die niet genoeg informatie hebben verzameld van hun tegenstander te straffen, of om een psychologisch voordeel te verkrijgen door een wedstrijd op een onverwachte manier te beginnen. In het begin van een wedstrijd kan een tegenstander van Lucchesi uitgaan van een aanvallende speelstijl die als doel heeft een bepaalde reactie uit te lokken.

Ook staat hij bekend om zijn sterke speelstijl wanneer zijn economie enkel afhankelijk is van één basis: door zorgvuldig en efficiënt gebruik te maken van mineralen en eenheden weet hij het maximale uit een karige situatie te behalen. Hij bestuurt tijdens uiteenzettingen zijn eenheden met precizie deze niet te verliezen. Hij heeft onlangs bewezen dat hij flexibeler is dan van hem wordt verwacht en dat hij ook later in een wedstrijd interessante beslissingen kan maken.

Naniwa telt op dit moment tot één van de beste, misschien wel dé beste Protoss-speler ter wereld. Door indrukwekkende, maar vooral consistente prestaties telt hij als een grote kansmaker bij het aankomende MLG-toernooi. Naniwa behoord tot de beste spelers en tactici binnen de StarCraft II-gemeenschap. Deze titel heeft hij te danken aan het feit dat hij zichzelf steeds weer opnieuw ontdekt door nieuwe taktieken en speelstijlen te verzinnen.

Hieronder vind je de StarCraft II-finale van het Major League Gaming-toernooi in Dallas, Texas, tussen Johan 'Naniwa' Lucchesi en Jonathan 'Kiwikaki' Garneau.

Lees meer over het professionele aspect van StarCraft II in het artikel De competitieve waarde van StarCraft II. In ons Major League Gaming-dossier vind je alle artikelen over de elektronische sport en MLG.