Bioshock: Infinite
Van tevoren kondigde 2K al aan dat de game niet op E3 aanwezig zou zijn. Dat de game naar 2013 is verplaatst, is wat ons betreft echter geen directe reden om hem niet uitgebreid op E3 te tonen. Is ontwikkelaar Irrational Games spontaan vergeten hoe Infinite vorig jaar eigenhandig de E3 won met zijn gelikte, kleurrijke graphics en ontroerende interactie tussen hoofdpersoon Booker en de betoverende Elizabeth? Dit kun je ons niet aandoen, 2K! BioShock: Infinite heeft de potentie om één van de beste games van deze generatie te worden. We eisen meer te weten te komen over deze titel, en wel nu. Of in ieder geval op Gamescom in augustus. Wat? Daar is de titel ook niet? Ow...

Nintendo’s hardcore games
Pikmin 3 valt natuurlijk wel in de smaak bij de core doelgroep van Nintendo, maar waar waren al die andere franchise van het Japanse bedrijf waar fans op zitten te wachten? Smash Bros. en Mario Kart om maar wat te noemen, of nieuwe versies van racetoppers Wave Race en F-Zero. We weten dat de tweedimensionale Mario-games beter verkopen, maar geen 3D-Mario is echt een schande. Had op zijn minst de mysterieuze game waar Retro Studios (Metroid Prime, Donkey Kong Country Returns) aan het werk laten zien. Nintendo, jullie hebben zoveel goede namen in huis, maak er dan ook gebruik van! En een achterkameraankondiging van Project P-100, dat willen we niet eens meetellen.

Brothers in Arms: Furious 4

Kondig een game aan op E3 met één miezerige trailer en houd er vervolgens heel het jaar je mond over. Dan verwachten we wel dat je de volgende E3 het spel volledig uit de doeken doet. Gearbox Software heeft lak aan die verwachtingen en de game wordt momenteel dan ook doodgezwegen. En ergens begrijpen we het wel: Brothers in Arms is een vrij realistische oorlogsserie en de trailer van Furious 4 had meer weg van een tekenfilmversie van Tarantino’s Inglourious Basterds. De pers was vorig jaar in ieder geval allesbehalve in een jubelstemming over de trailer. Misschien is de ontwikkelaar terug naar de tekentafel gegaan? Het zou ons niets verbazen. Of liggen ze achter met hun andere projecten, gezien het uitstel van Aliens: Colonial Marines?

Rare
Ooit poepte het Britse Rare er jaarlijks een topper of twee uit. GoldenEye, Banjo-Kazooie, Perfect Dark, Blast Corps, Conker… tijdens de lancering van de Xbox 360 ontvingen we nog twee alleraardigste games van de door Microsoft opgekochte studio (Pefect Dark Zero en Kameo), maar sindsdien houdt de ontwikkelaar zich, die zich ooit mocht meten met Nintendo, bezig met de ontwikkeling van games als Kinect Sports en de Avatars van Xbox Live. Over verspild talent gesproken. En deze E3 was er niets van Rare te zien. Het enige excuus dat we kunnen bedenken is dat Rare bezig is aan een paar kleurrijke, knotsgekke launchgames voor de Xbox 720. Het is ze geraden…

The Last Guardian
ICO en Shadow of the Colossus zijn rasechte cultgames op de PlayStation 2, spellen die gamers vaak aanhalen als ze het over ‘virtuele kunst’ hebben. De gedachte aan een Team ICO-spel op de PlayStation 3 maakt ons dus al jaren lekker, want we wachten al jaren op The Last Guardian. Inmiddels is de game al op meer beursen langs zien komen dan we kunnen tellen, maar dit jaar schitterde hij door afwezigheid. Gaat die game nog wel verschijnen?
 

"Rare... over verspild talent gesproken!"


Agent

Rockstar werkt ongeveer al 43,6 jaar aan deze mysterieuze PlayStation 3-game. Oké, we overdrijven, maar het interview dat GameTrailers’ Geoff Keighley met Sony’s Jack Tretton hield deze E3, sprak boekdelen. Toen Keighley aan Tretton vroeg hoe het toch zat met Agent, antwoordde Tretton dat hij die vraag al vijf jaar moet beantwoorden, en dat hij zoals elk jaar zonder antwoord zat. “Vraag maar aan Rockstar.” Ja Jack, dat zouden we graag doen, ware het niet dat Rockstar niet op de E3 aanwezig was…

Grand Theft Auto V
Over Rockstar gesproken, Grand Theft Auto V, hallo! Ook hier betreft het een game waarvan we van tevoren al hadden gehoord dat hij niet aanwezig zou zijn op E3 (Rockstar doet namelijk niet mee aan de belangrijkste gamebeurs ter wereld). Maar toch, hoeveel beter was deze E3 geweest als we eindelijk meer details kregen van dit langverwachte spel? Of er een, nu we toch aan het dromen slaan, speelbare demo zou zijn geweest op de beurs? We willen zien hoe groot de wereld van GTA V is, hoeveel details we in het virtuele Los Angeles kunnen spotten (en aanpassen!) en wat voor soort voertuigen we nu weer kunnen besturen. Geef ons meer Grand Theft Auto, Rockstar, voordat we onze frustratie in het echte verkeer gaan botvieren.

Xcom
De shooterremake van de strategische klassieker Xcom is al op verschillende gamebeurzen getoond. Waar de journalisten zich over het algemeen positief uitlaten over wat ze zien, daar zitten gamers vooralsnog niet echt te wachten op de titel. Ze hebben liever een game die het strategische element van de franchise doorzet; en laat dat nu net gebeuren in de vorm van Xcom: Enemy Unknown. Die was natuurlijk wel op E3 aanwezig, maar ‘shooter-Xcom’ was nergens te bekennen. Dood en begraven? Het zou ons weinig verbazen.

PS4 en Xbox 720
Als Sony en Microsoft niet zo stug waren geweest en op E3 gewoon al de eerste details en beelden van hun nieuwe consoles en bijbehorende games hadden getoond, dan was deze E3 veel spannender geweest. Goed, Watchdogs en Star Wars 1313 leek ons een eerste glimp van de volgende generatie te geven, maar we misten toch echt concrete details. De huidige generatie lijkt zijn max te bereiken: uitgevers durven, op een paar uitzonderingen na, geen nieuwe IP’s meer te lanceren en in plaats daarvan krijgen we de usual suspects. Halo 4, Splinter Cell: Blacklist en Gears of War: Judgment worden allemaal vast heel goed, maar geef toe: deze vervolgen zie je toch veel liever op de volgende generatie consoles verschijnen, met alle verbeteringen van dien? Dan maar wachten tot volgende E3…

En verder misten we onder meer nog Beyond Good & Evil 2, Half-Life (Episode) 3, Prey 2, Mirror’s Edge 2, Animal Crossing 3DS, Command & Conquer Generals 2, Overstrike, Alan Wake 2, Rainbow Six: Patriots, et cetera.